Türkiye Diyetisyenler Derneği Çanakkale İl Temsilcisi, Beslenme Uzmanı Begüm Kuran,  özellikle zayıflama ve spor merkezlerinin,  yazılı ya da sözlü olarak diyet içecek ve yiyecek önerileri sunmasının yasal olmadığını belirtti.
Gelen şikâyetler üzerine Çanakkale’den üç kurumla görüştüğünü de ifade eden Uzman Kuran, “Beslenme Koçluğu sertifikası alarak da diyetisyen olunmaz. Vatandaşlar, çalıştıkları diyetisyenlerin, diploma numaralarını alarak, Diyetisyen Diploma Numara Sorgulama Merkezi’nden, gerçekten üniversite mezunu bir diyetisyen mi olup olmadığını öğrenebilir” dedi.

Türkiye Diyetisyenler Derneği Çanakkale İl Temsilcisi, Beslenme Uzmanı Begüm Kuran,  özellikle zayıflama ve spor merkezlerinin,  yazılı ya da sözlü olarak diyet içecek ve yiyecek önerileri sunmasının yasal olmadığını belirtti.
Gelen şikayetler üzerine Çanakkale’den üç kurumla görüştüğünü ifaden eden Kuran, “Spor merkezleri, güzellik salonları ve çeşitli merdiven altı kuruluşlar,  smotthie adı verilen zayıflama ve protein içecekleri hazırlayan yerler, ev ve iş yerlerine diyet menü gönderen şirketler ya da diyetisyen barındırmadan, diyet menüler çıkaran yüz kişiden fazla kişiye hizmet veren yataklı ve yataksız kuruluşlar, diyetisyen diplomalı bir beslenme uzmanı ile çalışmadan bu hizmetleri yapmaması gerekir. Bunları, derneğimize ve CİMER’e yapılan şikâyetler üzerinden takip ederek, denetleme altına alıyoruz.  Şikâyet olan kurum ile görüşerek, uyarıda bulunuyoruz.   Bu kurum ve kuruluşlar, eğer üye ya da müşterilerine, yazılı bir diyet programı veriyorsa, bunun 2 yıl hapis cezası vardır ve para cezasına çevrilmez. Eğer sözlü bir diyet tavsiyesi varsa da asgari ücretin üç katı kadar bir para cezasına çarptırılır.  Çanakkale’de, tarafımıza iletilen şikâyetler neticesinde 3 kurum ile görüştüm ve ilk uyarı cezalarını aldılar” dedi.

“BESLENME KOÇLARI DİYETİSTEN DEĞİLDİR”
 Beslenme koçlarının diyetisyen sayılmayacağını da ifade eden Kuran, “Beslenme Koçluğu sertifikası alarak da diyetisyen olunmaz. Vatandaşlar, çalıştıkları diyetisyenlerin, diploma numaralarını alarak, Diyetisyen Diploma Numara Sorgulama Merkezi’nden, gerçekten üniversite mezunu bir diyetisyen mi olup olmadığını öğrenebilir” dedi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI İLK OLARAK DİYETİSYENİ, GIDA MÜHENDİSİNİ SORAR”
Yüz kişiden fazla kişiye yemek çıkaran kurumların gıda mühendisleri ve diyetisyenler ile çalışma zorunlulukları olduğunu da anlatan Kuran, sözlerini, “Bu çok önemli bir uygulamadır. Tüm bu kurumlar ve yüz kişiden fazla kişiye yemek çıkaran her yerin diyetisyenle, gıda mühendisleri ile çalışma zorunluluğu vardır.  Mutfak denetimi anlamında bu gereklidir.  Bu mutfağın kapatılmasına kadar gider.  Kurumlarda gerçekleşen zehirlenme vakalarında, Sağlık Bakanlığı ilk olarak diyetisyeni, gıda mühendisini sorar” ifadeleri ile sonlandırdı.

Dilek Akşen