Çanakkale’nin köylerinde, hem kadınlara hem de turizme katkı sağlayacak çok çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Köyler, çevreyi koruyan, yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı turizm çeşidi olan eko turizm ile canlanacak. Sürdürülebilir kalkınma aracı olarak görülen eko turizme katkı sağlayan Pomak köyleri, çok çeşitli projelerle, kentin en büyük ilçesi olan Biga’yı cazibe merkezi haline getirecek.  
Biga Pomaklar Derneği Başkanı İrfan Çınar, “Biz Biga Pomaklar Derneği olarak Türkiye’deki en faal dernekler arasındayız.  Bu kapsamda Işıkeli Köyü’nde, Pomak kültürünü yaşatmak üzere bir tesis açtık. Biz Biga’ya gelen turistlere paket turizmi sunabileceğimiz bir eko turizm hedefliyoruz. Biz hem yerli hem yabancı turistler için bölgemizi hazırlamaya çalışıyoruz. Biga’da bu işi gerçekleştirdiğimiz zaman, çok güzel bir işi başarmış olacağız. Işıkeli köyü gelecekte bölgenin örnek köyü olma yolunda hızla ilerlemektedir” dedi.
Öte yandan, Troya’dan günümüze tarihi ve kültürel değerleri ile zengin bir kent olan Çanakkale’de eko turizmi katkı sağlayan Pomaklar,  kentin değerlerine bir de Camialan Köyü’nde,  köy kadınları için köy konağı kazandırmaya hazırlanıyor.

Çanakkale, çevreyi koruyan, yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı turizm çeşidi olan eko turizm ile canlanacak. Sürdürülebilir kalkınma aracı olarak görülen eko turizme katkı sağlayan Pomak köyleri, çok çeşitli projelerle, kentin en büyük ilçesi olan Biga’yı cazibe merkezi haline getirecek.
TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları, doğrudan hibe fonlama mekanizması kapsamında projesi tamamlanan, Işıkeli Köyü Kültür Projesi ile başlayan canlanma süreci diğer köylerde hayata geçirilmeye hazırlanan projeler ile devam ediyor.
Biga Pomaklar Derneği Başkanı İrfan Çınar, dernekleşme süreçlerini anlatarak, “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Çanakkale’de de çok sayıda Pomak var, 22 Pomak köyü var. Biz tek bir çatı altında toplanmak için ülke genelinde derneklerimizi kurduk.  İlk olarak Eskişehir’de bir dernek kurduk. İkinci sıra da Biga geldi ve arkamızdan 15 dernek daha kuruldu. Bunun arkasından federasyonumuzu da kurduk.  Bizim amacımız Pomak kültürünü tanıtmak, yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak oldu. İkinci olarak slav bir dil olan dilimizi yaşatmayı hedefledik.  Birçok ülkede de kullanılan geçerli bir dilimiz var. Bulgaristan, Makedonya, Bosna’da kullanılıyor. Rusça ile yüzde 20’ye yakın bir oranda dilimiz tutuyor.  Ayrıcı tarihimizi öğrenmek gibi de bir hedefimiz var” dedi.

“ÇANAKKALE’YE BİR KATMA DEĞER SAĞLAYARAK, EKO TURİZME HİZMET EDECEK”
En faal dernek olduklarını da ifade eden Çınar, sözlerine, “Biz Biga Pomaklar Derneği olarak Türkiye’deki en faal dernekler arasındayız.  Bu kapsamda Işıkeli Köyü’nde, Pomak kültürünü yaşatmak üzere bir tesis açtık. 1990’dan bu yana kullanılmayan bir Sağlık Ocağı’nı bu tesise dönüştürdük.  TANAP desteği ile açtığımız bu tesis için üretim tezgâhları satın aldık.  Kültürümüze ait kıyafetler üretiyoruz.  Su değirmeni ile dönen oğlak çevirme yapacağız. Nohut kahvemizi ön plana çıkardık. Hafta sonları burası dolup taşıyor. Turistler çok ilgi gösteriyor. Bu tesisin birkaç eksiği kaldı, tamamlanınca açılış yapacağız. Kahvaltı hizmetimiz de olacak. Yedi adet sobalı kamelyamız var. Bunlar camla kapanacak. Güzel bir seyir balkonumuz ve şöminemiz var. Biga’ya yakışacak bu tesisimiz Biga ve Çanakkale’ye bir katma değer sağlayarak, eko turizme hizmet edecek. Işıkeli köyü gelecekte bölgenin örnek köyü olma yolunda hızla ilerlemektedir” dedi.

“BİGA’YA GELEN TURİSTLERE PAKET TURİZMİ SUNABİLECEĞİMİZ BİR EKO TURİZM HEDEFLİYORUZ”
Biga’nın kültürel ve coğrafi değerlerini yerli yabancı turistlere paket halinde sunma hedeflerinin de olduğunu ifade eden Çınar, “Boşnak Derneği ile birlikte çalışıyoruz. Onların da Nilüfer Gölü ile ilgili projeleri var. Bahçeli Mehmet Çavuş Derneği de, Mehmetçik adının verildiği bir tarihi proje hazırlığı içerisindeler. Biz Biga’ya gelen turistlere paket turizmi sunabileceğimiz bir eko turizm hedefliyoruz. Biz hem yerli hem yabancı turistler için bölgemizi hazırlamaya çalışıyoruz. Biga’da bu işi gerçekleştirdiğimiz zaman, çok güzel bir işi başarmış olacağız” dedi.

“CAMİALAN KÖYÜNE KADIN KONAĞI İNŞA EDİLİYOR”
Dernekleşme ve destekler ile birlikte diğer Pomak köylerinde de çeşitli projeler hazırlandığını ifade eden Çınar, açıklamasını, “Çanakkale Biga ilçesinin Camialan köyünde; Pomak köylerinde belki bir "ilk" köy hanımları, için köy kahvesi diğer adı ile köy konağı yapım aşaması bugünden itibaren hızlanıyor 50 nüfuslu köy tüm köylere örnek, köy nüfusu az olmasına rağmen köyde ki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Burasının restorasyonu devam ediyor.  Tüm bunların arkasından başka projeler de gelecektir” sözleri ile sonlandırdı.

Dilek Akşen