Ekonomi

ÇALIŞANIN KABUSU BES KESİNTİLERİ GEREKLİ Mİ?

Sosyal Güvenlik Sistemi’nin tamamlayıcı ayaklarından biri olarak 2017 yılında yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hayatımıza girdiğinden beri kafaları kurcalamaya devam ediyor.

“BES boşa yatırılan para değil”
BES katılımı ile aktif çalıştığınız süre içerisinde para biriktirmeniz ve emeklilik yaşamınızda refah düzeyinizin yukarı çıkmasını amaçlayan sistemle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Çanakkale Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası (SMMMO) Başkanı Hüseyin Soykan, çok kişinin cayma hakkını kullandığı sistemle ilgili, “Yatırım yapmak gerekli. BES boşa yatırılan para değildir” dedi.
“AKMASA DA DAMLAR”
Enflasyonun yüksek seyrettiği, her gün yapılan yeni zamlara karşı düşük maaşlarla yaşayan özellikle ücretli çalışan kesimin kabusu olan kesintilerin aslında uzun vadeli düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Hüseyin Soykan tasarrufun önemine değindi.   
Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası (SMMMO) Başkanı Hüseyin Soykan, 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsayan BES ile ilgili, “ Yatırım yapmak lazım. Bunun için de 10 yıl boyunca sistemde kalmanız gerekli. Yaş haddini doldurduğunuzda bu biriken parayı ya toplu, ya da maaş olarak alıyorsunuz. Bunun yanında yaptığınız diğer BES’lerle de birleştirmeniz mümkün” diye konuştu.
YÜZDE 3 KESİNTİ  
Akmasa da damlar” ifadelerini kullanan Soykan, “Çalışan sayısı 5 üstü olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar 1 Ocak 2019'dan itibaren, işverenleri aracılığıyla BES'e otomatik olarak katıldı. Bu işyerlerinde her ay maaş üzerinden yüzde 3 kesinti yapılıyor, çalışanın cayma hakkı var. Büyük bir kesim de bu sistemden çıkmayı tercih ediyor. Ama benim görüşüm sistemde kalınmasının daha doğru olduğu yününde. Paranız sonuçta bankalarda nasıl garantideyse, bu sistemde de devlet garantisi altındadır. Elbette geçim sıkıntısı yaşayan birçok ücretli maaşından kesinti yapılmasını istemiyor, ama bu kesintiyi boşa yatırılan para gibi görmek yanlış bir düşüncedir” dedi.

Mine Tarım