Gündem

Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği organizasyonunda düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen bir törenle başladı. 

“Ekonomik kriz en çok esnafı etkiledi”
‘Yerel esnafımıza sahip çıkalım’ sloganı ile kutlanan haftanın açılış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, ekonomik krizden en çok esnafın etkilendiğini ifade ederek , ‘Yerel esnafımıza sahip çıkmaya kamu kurumlarından başlamalıyız. Belediyelerden başlamalı, üniversiteler diye devam etmeli. Eğer bir  yere belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları bir yatırım yapacaksa her türlü hizmetini, mal alımını mevcut esnaf ve sanatkârdan almalı” dedi.
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği organizasyonunda düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen bir törenle başladı.
16-22 Eylül tarihleri arasında kentin çeşitli noktalarında kutlanacak olan haftanın açılış törenine Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Celal Sel,  İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, Parti İl Başkanları, Oda Başkanları, Esnaf Odalarının temsilcileri, il ve ilçe esnafları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
“YEREL ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKALIM”   
Açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan gerçekleştirdi.
Başkan Özcan yaptığı konuşmada yerel esnafın korunması gerekliliğine vurgu yaparak, “Ahilik ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir. Ahi Arapçada kardeş anlamına gelir, bu bir kardeşlik teşkilatıdır.   Ahilik öğretmensiz bir halk üniversitedir ve dünyada benzeri yoktur. Ahilik bir insan bilimidir. Her ortamda denge ve düzen tutturandır. Bizler topluma örnek olmak zorundayız. Çanakkale il genelinde 21,136 kayıtlı esnaf var. Bu esnaf bulunduğu yere değer katar. Vergisini işgaliyesini bu topraklara verir. Esnaf ve Sanatkârın değerini düşünmemiz lazım. Biz her zaman bizim için yapılanlara teşekkür ettik. Son on yılda esnaf adına gerek yasal düzenlemeler gerekse kredi imkânları ile güzel destekler yapıldı. Bu hafta esnaf ev sanatkârın sıkıntılarını dile getirmek için de bir fırsattır. Son bir yılda ülkemizde ekonomik sıkıntı var, bunu en çok da esnaf çekmiştir. Ülkece üretimden uzaklaştık. Her yerde israf var. Üretimden uzaklaşan toplumların yaşadığı sıkıntıları yaşadık.  Her şehrin merkezine zincir mağazalar kuruldu. Tüketim toplumu olduk. İstanbul’da çok güzel bir uygulama var.  Biz şehrin merkezine getirdik AVM açtık. Yetmedi öbür tarafa geldik bir AVM daha açtık. Yabancı sermaye. Bu yabancı sermayeye dünyada 60 yıl önce dur dendi. Şunu yapamaz mıydık? Yalı Caddesi’nden başlayarak köprübaşına kadar bu kenti esnafı ile birlikte düzenleyerek alışveriş ve sosyal yaşam alanları şeklinde yapamaz mıydık? Bu 24’üncü Ahilik Haftasında şu mesajı vermeye çalıştık, ‘Yerel esnafımıza sahip çıkalım’ Nereden başlamalıyız? Kamu kurumlarından başlamalıyız. Belediyelerden başlamalı, üniversiteler diye devam etmeli. Eğer o yere belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları bir yatırım yapacaksa her türlü hizmetini, mal alımını mevcut esnaf ve sanatkârdan almalı. Bütün ilçelerdeki belediyeleri ziyaret ettik bunu anlattık. Bazı belediyeler yerel esnaf fazla fiyat veriyor. İşte o zaman bizi arayın, devreye girelim. Eğer esnaf ve sanatkâr biterse yarın halkta psikolojik sıkıntılar başlar, problem başlar. Esnaf ve sanatkâr her daim halka kredi verir. Kartınızda para yoksa size her yer kapalı, sadece mahallenin bakkalı açık. Biz ne istiyoruz? Vergi, sosyal güvenlik ve cezalar ile ilgili yapılandırmalar yapıldı ama esnaf yapılandırmayı bile ödemedi. Biz sıkışık dönemde en az bir buçuk yıl ödemesiz, borçlu esnaf dâhil olmakla birlikte, taksitli bir yapılandırma talep ettik.  Bununla ilgili Ticaret Bakanlığı’nın çalışması var. Esnaf bu şekilde rahatlar. Devlet alacaklar konusunda mevcut alacağı olan esnafı korumalıdır” dedi.
“ESNAF BU KENTİN YEDİEMİNİDİR”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı konuşmada, “Ahilik ortaya çıktığında, yani 12. Yüzyıl’da o zaman ki bugün hani Avrupa Birliği üyesi ülkeler baktığınız zaman o günlerde o yıllarda karanlık çağı yaşıyor. Bugün ileri medeniyet seviyesinde olduğunu var saydığımız ülkeler ve toplumlar karanlık çağları yaşıyorlar. Çanakkale’de 24’üncüsü kutlanıyor. Esnaf dediğimiz zaman bir kentin olmazsa olmazıdır. Bir kentin vazgeçilmez unsurudur. Esnafın olmadığını varsayalım. Yarın sabah esnafların dükkânları kapattığını varsayalım. Hayat durur ve esnaf aynı zamanda bir kentin sigortasıdır. Çünkü burada kentteki barışı sağlayan ve bu kentteki huzuru sağlayan önemli bir unsurdur. Esnafa gittiğiniz zaman şunu söyleyebiliyorsunuz, ‘Üzerimde yok sonra vereyim’ veya burada ‘Evin anahtarını bırakayım, hanım geçerken alsın’ diyebiliyorsunuz. Kimisi çocuğunu emanet ediyor, ‘Annesi gelinceye kadar bakıver’ diye. Esnaf bir kentin yedieminidir
Başkan Özcan ve Belediye Başkanı Gökhan’ın konuşmalarının ardından, AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi.
İLİN AHİLERİ SEÇİLDİ
Konuşmaların ardından ilin ahisi, kalfa ve çıraklarına da ödülleri verildi.  Tarım makineleri imal eden Harun Yazıcıoğlu, Ezine’de değirmencilik yapan Seyfettin Yıldırım ve Çan’da marangozluk yapan Naci Çay, ilin ahisi seçilirken, ilin kalfası Mustafa Bilgin ve ilin çırağı Emre Yıldız seçildi.  Ayrıca, Çan’da işlettiği büfesinin fişlerine ‘Kadına Şiddete Hayır’ notunu düşerek farkındalık yaratan kadın esnaf  Seda Gülen’e de onur plaketi takdim edildi.
Tören ahi ikramları, folklor ve mehteran gösterileri ile sona erdi.  Ayrıca,  meydanda, Osmanlı döneminde Çanakkale’de esnafları temsil eden görsellerin yer aldığı bir de sergi açıldı.
Dilek Akşen