Belediye

Otomatik Su Zammı Kaldırıldı

Çanakkale'de su faturalarına yansıyan yüksek maliyetlerle başa çıkmak için atılan önemli bir adım atıldı.

Geçtiğimiz yıl alınan ve her ay otomatik olarak akıllı sayaçlara yansıtılan yüzde 5'lik otomatik zam, Mayıs ayı Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kaldırıldı. Bu kararla birlikte, suyu en pahalı kullanan iller arasında yer alan Çanakkale, su faturasına yansıyan bir kalemde indirime gitti. 10 Kasım 2023 tarihli Belediye Meclisi toplantısında alınan karar, Çanakkale'nin su kullanıcılarını sevindirdi. Zira artan yaşam maliyetleriyle başa çıkmak, vatandaşların en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmişti. Belediye yetkilileri, su fiyatlarının makul düzeyde tutulması için karar aldıklarını ve bu kararın halkın memnuniyetini sağlamak adına atılan önemli bir adım olduğunu belirtti.

Meclis üyeleri, Su İşleri Müdürlüğü Ücret Tarifesi Değişikliği Kararını Onayladı

Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Meclis Salonu'nda Belediye Başkanı Muharrem Erkek başkanlığında gerçekleştirilen Mayıs ayı Belediye Meclisi toplantısında 19 gündem maddesi görüşüldü. Toplantının en dikkat çekici maddelerinden biri, Su İşleri Müdürlüğü Ücret Tarifesi Değişikliği hakkındaki önerge oldu. Maddede, bir önceki dönem Belediye Meclisi'nin 10 Kasım 2023 tarihli toplantısında alınan yüzde 5'lik otomatik zam kararı ele alındı. Bu kararın geçerliliğini sürdürüp sürdürmemesi, tartışmaların odak noktasını oluşturdu. Komisyon üyeleri, yapılan zamların ekonomik koşullar ve hizmet kalitesi açısından uygunluğunu detaylı bir şekilde değerlendirdi. Yapılan incelemeler sonucunda komisyon, oy birliği ile kararını verdi. Belediye Meclisi'nde yapılan görüşmelerin ardından Su İşleri Müdürlüğü Ücret Tarifesi Değişikliği kararı, Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Bu karar, Belediye'nin su hizmetleri politikalarında bir değişikliğe gidilmesini öngörüyor ve vatandaşların su kullanımı ile ilgili ücretlendirme politikalarında güncellemeler yapılmasını sağlıyor.

Bu Karar İle Yıllık % 60 Su Zammını Kaldırıldı

Su ücret tarifesi Maddesi görüşülmesi öncesinde bir açıklama yapan ve madde hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Muharrem Erkek “10 Kasım 2023 tarihli Belediye Meclisi toplantısında; her ay tarifelerde yüzde 5 artış oranı uygulanır diye bir karar alınmış. Tabi ki bu kararın alınmasında da haklı gerekçeler olabilir. Ama mevcut durumda herkesin takdirinde bu konuda bir iyileştirme yapmak istiyoruz, bu her ay uygulanan yüzde 5 artışla alakalı. Yıla vurduğunuzda bu yüzde 60’ları bile geçiyor, çünkü kademeli gittiği için. Bunu kaldırmak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte bu önemli ölçüde hissedilecek. 2024 aralık ayı sonu itibariyle tam anlamıyla yüzde 50 indirim uygulamış olacağız. Şu anda akıllı sayaçta birim fiyatımız 16,27 lira. Biz bu yüzde 5 otomatik zammı kaldırmazsak bu yıl aralık ayı itibariyle 25 lira olacak yaklaşık. Plan bütçe komisyonumunuz yaptığı çalışma bu açıdan çok önemli. Girdi maliyetlerimiz o kadar yüksek ki! Elektrik, kimyasal, arıtma, personel maliyetine baktığımızda aslında zarardayız. Ama vatandaşımız, hemşerilerimiz için zarar etmek çok doğal. Biz bir kamu kurumuyuz. Belli kamu hizmetlerinde su gibi önemli bir konuda gerekli hassasiyeti hem meclisimiz, personelimiz, çalışanlarımız gösteriyorlar. Su faturalarındaki Çevre, Temizlik Vergisi’ni yasal zorunluluk gereği almak zorundayız. Atık su ücretini, iki tane ileri biyolojik artıma tesisimiz var bunlar olmasa almamız gerekmez ama bunlar çok önemli Çanakkale’nin doğası, çevresi için. Bu atık sı ücreti de yasal zorunluluk. Önümüzdeki süreçte umarım girdi maliyetleri düşerse başta elektrik olmak üzere, bu konuda bizler de idare olarak belli çalışmalarımız yürüteceğiz. Öncelikli talebimiz yüzde 5 otomatik zammın kaldırılmasıdır” dedi.

Meclisteki Grup Başkan Vekillerinin de kararı destekleyen açıklamaların ardından madde oylamaya geçildi.  Yapılan oylamada Çanakkale’de her ay su ücretleri tarifesine otomatik yapılan yüzde 5’lik kaldırılmasını oy birliği ile karar verdi.

Murat Çağlayan