Sağlık

Kestane Balı Faydaları Nelerdir?

Bal dünya genelinde en sık tüketilen gıdalar arasında yer alır.

Hem lezzetli tadı hem de faydaları nedeniyle de tatlı ihtiyacını gidermek için tüketilebilecek en sağlıklı besinlerden birisi baldır.

Doğanın bir bütün halinde çalıştığının örneklerinden birisi olan bal çeşitleri, arıların çiçek tomurcuklarından elde ettiği bir sıvı olarak bilinir.

Petekli ve peteksiz olarak iki farklı bal türü satışa sunulur. Balların bilinen birçok farklı türü olsa da en sağlıklısı kestane ağaçlarından elde edilenidir.

Arıların kestane ağaçlarından toplamış oldukları nektarlar arıların bal midesi olarak bilinen organlarında bazı kimyasal değişimlere uğrar.

Bu kimyasal değişim sonucunda günlük olarak tüketmekte olduğumuz kestane balı elde edilir.

Nektarın arı vücudunda bala çevrilmesi esnasında uğramış olduğu kimyasal değişimler sonucunda ise bal fruktoz ve glikoz içeriğine sahip hale gelir.

Ormanda yaşayan arıların kestane ağaçlarından yapmış olduğu doğal ballar şekerlenmez. Hatta bu ballar doğal olduğu için bozulmaz.

Günümüzde tüketilen bazı balların ise şekerlendiği ya da bozulduğu bilinir. Bunun nedeni ise arıların daha hızlı bir şekilde bal yapabilmesi ve üreyebilmesi için arılara bir toz verilmesinden kaynaklıdır.

Bu toza bağlı olarak ballarda bir süre sonra şekerlenme ve bozulma durumu meydana gelir.

Arılara verilmiş olan bu tozun ise insan sağlığı açısından bir sorun yaratmadığı bilinir. Bu toz sadece balın ömrünü kısaltabilir.

Bunun haricinde ise yine arıların üretmiş olduğu bu ballar doğaldır. Doğal balların faydalarından yararlanmak için her gün belirli bir miktar tüketim sağlanması gerekir.

Kestane ağaçlarından üretilmiş olan bu bal çeşidinin şekerlenmesi ya da bozulması pek mümkün değildir.

Bunun nedeni ise bu bal türünün sadece belirli dönemlerde üretiliyor olmasıdır.

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Kestane balı faydaları açısından oldukça önemlidir. Bu doğal balın içerisinde % 90 oranında polen yer alır.

Bu bal türü, arıların belirli dönemlerde kestane ağaçlarından elde ettiği nektarların arı vücudunda kimyasal işleme uğraması ile elde edilir.

Çiçek ballarına kıyasla bu bal türünün daha acı bir tadı vardır. Koyu renkli ve aromatik bir tada sahiptir.

Ülkemizde Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kestane ağaçlarından kestane balı elde edilir. Kestane balının faydaları şu şekilde bilinir;

•             Balın içerisinde yüksek oranda demir yer alır. Böylelikle demir eksikliğine büyük oranda katkı sağlanır

•             Gastrit ve ülser gibi mide problemlerine iyi gelir.

•             C vitamini ve B vitamini açısından zengindir.

•             Yorgunluk belirtilerinin giderilmesine katkı sağlar.

•             Antioksidan etkisi vardır.

•             Yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar.

•             Göz hastalıkları ile ilgili riskleri azaltır.

•             Kas kütlesinin artmasını destekler.

•             Kasları güçlendirir.

•             Kemiklerin güçlenmesine yardımcıdır.

•             Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.

Kestane balı faydaları bu kadarla sınırlı değildir. Bunların haricinde bilinen ve bilinmeyen birbirinden farklı faydaları bulunur.

Kestane balı faydaları arasında; iltihap kurutucu özelliğe sahip olması, probiyotik özellikleri içerisinde barındırması ve bağırsaklara iyi gelmesi de yer alır.

Kestane Balı Ne İşe Yarar?

Kestane balı faydaları sayesinde kişilerin savunma sistemleri daha güçlü bir hale gelir. Bu durum da vücudun mikroplarla daha kolay savaşabilmesine imkan sunar.

Kestane ağaçlarından elde edilmiş olan bu bal türü neredeyse sağlık alanında birçok farklı iyileştirici özelliğe sahiptir.

Bu doğal bal türü sadece faydaları ile değil lezzeti ile de bilinir. Kahvaltıları tatlandıran bu bal özellikle çocuklar tarafından da sıklıkla tüketilmelidir.

Böylelikle çocuklar gün içerisinde tatlı tüketimini gerçekleştirirken aynı zamanda kestane ballı faydalarından da yararlanmış olur.

 

Bu bal aynı zamanda düzenli olarak tüketildiği takdirde iltihaplanma ile ilgili hastalıkların tedavi edilmesine de imkan sunar.

Kestane Balı ile Diğer Bal Türleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kestane balı diğer ballar ile kıyaslandığı zaman bu bal türünün diğerlerine göre daha fazla faydası olduğu bilinir.

Aynı zamanda kestane balı sürekli olarak üretilmediği için en doğal bal türü olarak da kabul edilir. Bu bal türü genellikle Haziran aylarında üretilir.

Kestane ağaçlarının dönemlerine bağlı olarak elde edilen bu bal seri üretime tabi tutulmaz. Diğer bal türlerine her mevsim ulaşılabilme imkanı vardır.

Fakat kestane balını sadece belirli dönemlerde tüketmek mümkündür.

Kestane balı içerisinde yer alan mineraller ve vitaminler, diğer bal türlerinden ortalama 2 ila 4 kat daha fazladır.

Bu nedenle de kestane balı diğer bal türlerinden çok daha fazla fayda sağlar. Üretimi sınırlı olan kestane balı en doğal bal olarak kabul görür.

Kestane Balının Antioksidan Özelliği Nedir?

Kestane ağaçlarında belirli dönemlerde bal elde edilir. Elde edilen bu balın içerisinde bol miktarda antioksidan yer alır.

Bal içerisinde yer alan antioksidan sayesinde insan vücudundaki toksinler atılır.

Bu bal bir nevi detoks etkisi sağlar. Düzenli olarak tüketimde vücut yaklaşmakta olan reaktif maddeleri kendinden uzaklaştırmaya başlar. Böylelikle balın antioksidan etkisi ortaya çıkar.

Aynı zamanda doğal olarak üretilen bu balın düzenli olarak tüketilmesinin başka faydaları olduğu da bilinir.

Bu faydalar arasında en sık bilineni ve özellikle kadınlar tarafından en çok ilgi çekeni ise yaşlandırmayı geciktirmesidir. Balın tüketimine bağlı olarak kişilerin ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan yaşlanma belirtileri minimum seviyeye düşer.

Kestane Balı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

KESTANE BALININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

Kestane balı tüketimine bağlı olarak cildin daha güzel ve daha canlı bir görünüm elde etmesi mümkündür. Kestane balı aynı zamanda cilt üzerinde yer alan yaraların ve iltihaplanmaların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine de katkı sağlar. Cildiniz geç iyileşmeye yatkın ise kestane balı ile bu süreyi azaltmanız mümkündür. Bu bal türü ayrıca cilt üzerindeki morarmaların ve renk eşitsizliklerinin giderilmesine de büyük oranda katkı sağlar.

KESTANE BALININ SAÇA FAYDALARI VAR MIDIR?

Kestane balı sağlık açısından oldukça faydalı olan bir bal türüdür. Aynı zamanda cilt üzerinde de birçok faydası olduğu bilinen kestane balı, saçlarınız için de sağlıklıdır. Kestane balı saçlar için doğal bir protein kaynağıdır. Saçlarınızın daha dayanıklı olmasına katkı sağlar. Ayrıca kestane balı tüketimi saçların daha doğal bir görünüm kazanmasına da yardımcı olur. Kepeklenme problemi yaşayan kişiler için de bu bal türü sıklıkla önerilir. Saç derisinde olan yaralanmalar, kestane balı sayesinde oldukça kolay bir şekilde iyileşme gösterir.

KESTANE BALI GÜNLÜK OLARAK NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Kestane balı her ne kadar sağlık açısından faydalı bir besin maddesi olsa da gün içerisinde ne kadar tüketildiğine dikkat etmek gerekir. Günde en az bir tatlı kaşığı en fazla ise bir yemek kaşığı bal tüketimi yeterli olur. Bir tatlı kaşığından fazla bal tüketmek ise sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Sabahları aç karnına bir yemek kaşığı tüketmek, metabolizmanın hızlanmasına imkan sunar. Polen alerjisi olan kişilerin kestane ağaçlarından elde edilmiş olan doğal balları tüketmemesi önerilir. İçerisinde yer alan yüksek miktarda polen, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu balın günlük tüketim miktarının aşılması, kişilerin aşırı kilo almasına da neden olur. Aşırı miktarda tüketilen bal; mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve halsizlik gibi etkilere de yol açar.

Kaynak: Medicalpark