İlçe - Belde

Kahverengi Kokarca Tehlikesine Karşı Ezine Hazırlıklı!

Ezine ilçesinin tarımsal zenginliklerine göz diken kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısıyla mücadele için Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önleyici adımlarını attı.

Akköy ve Uluköy köylerinde görülen bu zararlıya karşı alınan önlemler, bölgedeki tarımsal üretimi korumak adına hayati önem taşıyor.

Kahverengi Kokarca Takibi İçin Tuzaklar Asıldı

Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ezine'nin Akköy ve Uluköy köylerinde kahverengi kokarca zararlısının takibini sağlamak için etkili bir strateji geliştirdi. Meyve Masası Teknik ekibinin öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, Akköy köyünde 1 adet ve Uluköy köyünde ise 2 adet olmak üzere kahverengi kokarca zararlısı için tuzaklar yerleştirildi. Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, "Meyve Masası Teknik ekibimiz tarafından İlçemiz Akköy ve Uluköy köylerinde kahverengi kokarca zararlısının takibi için tuzaklar asıldı. Kahverengi kokarca, birçok farklı bitki türünde zarar oluşturan polifaj bir zararlıdır. Özellikle elma, armut, şeftali, nektarin, trabzon hurması, bağ, ceviz, domates, biber, mısır gibi ürünlerde ciddi zararlara yol açabilir. Meyvelerde şekil bozukluğu ve çürümelere neden olmasıyla bilinen bu zararlı, tarımsal üretimi ciddi şekilde etkileyebilir" şeklinde konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Geçmiş yıllarda Ezine'de görülmeyen bu zararlı türü, 2024 yılında ortaya çıktı ve hızla yayılmaya başladı. Bu durum karşısında Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hızlı bir şekilde harekete geçerek önleyici tedbirler aldı ve tuzaklarla bu zararlı türün takibini sağlama kararı aldı. Ezine halkı, tarımsal üretimin korunması adına alınan bu önlemlere destek verirken, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de bölgedeki tarımsal üretimi etkileyecek herhangi bir olumsuz durumu önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Kahverengi kokarca zararlısının takibi ve kontrolü konusunda sürekli bilgilendirme yapılacağı belirtilirken, bölgedeki çiftçilerin de bu konuda duyarlı olmaları ve mücadelede yetkililere destek vermeleri gerektiği vurgulandı. Ezine'nin tarımsal zenginliklerinin korunması adına yapılan bu çalışmaların başarılı olması ve zararlı türün yayılmasının engellenmesi için tüm kesimlerin işbirliği içinde hareket etmesi gerekiyor.

Şenay Azman