İlçe - Belde

Arslan’dan Uyarı “Susuz Kalabilme İhtimalimiz Var”

Kepez Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Haziran ayı belediye meclis toplantısına Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan’ın “Su Sıkıntısı” açıklamaları damga vurdu. Yaşanan kuraklık nedeni ile Çanakkale Bölgesi olarak yeterince yağış alınamadığını hatırlatan Arslan “ Artık bölgemizin büyük bir sorunuyla karşı karşıya kalma durumu var” dedi.

KEPEZ’E BAĞLI OLAN İKİ NOKTAYA SUYU ÇANAKKALE BELEDİYESİ VERECEK
Kepez Belediyesi Haziran Ayı Belediye Meclisi toplandı. Kepez Belediyesi Turhan Mildon Kültür Merkezinde yapılan meclis toplantısında Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan yeterince yağış alınamaması nedeni ile yaşanan kuraklığın susuzluk tehlikesini arttırdığına vurgu yaptı. Haziran ayı Kepez Belediye meclisinde Kepez Belediyesi Mücavir Alanında bulunan tapuda Çınarlı Köyünde kayıtlı olan ve Kavunluk mevkiinde yer alan bir araç istasyonu, TED kolejinin de bulunduğu alana Çanakkale Belediyesi tarafından içme suyu verilmesi için Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan’a yetki verilmesi ile ilgili ikinci gündem maddesi mecliste tartışmalara neden oldu.  Maddedeki alanla ilgili bilgilendirme yapan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan “Çevre yolundaki Hyundai, TED Koleji ve arkasındaki site alanını imara açmışız ama altyapı götürmemişiz. Bölgede ne arıtma hattımız ne de atık su hattımız var.  Orada yapıların sayıları arttıkça maalesef atık su sorunu maalesef orda büyük.  Çanakkale Belediyesi ile görüşmüşler, çünkü orada Çanakkale Belediyesinin içme su hattı var ve o bölgedekiler bu suyu kullanmak istiyorlar. Atık su için de Çanakkale Belediyesinin kanalizasyonuna bağlamak sureti ile sorunu çözmek istiyorlar.  Çanakkale Belediyesi de bunu kabul etmiş ve meclisinden geçirmiş. Eğer Bana da yetki verirseniz Çanakkale Belediyesi ile protokol yaparak buradaki yapıların içme suyu ve atık sularını Çanakkale Belediyesinin kanallarına bağlayacağız” dedi.
AMA HATLAR YAPILMADIĞI İÇİN BUGÜN BU SORUN İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK
AK Partili Belediye Meclisi üyeleri bu hizmetlerin Kepez Belediyesi tarafından götürülmesi, istişare edilmesi için bir sonraki belediye meclisinde görüşülmesi için öneride bulundular. Ancak bölgedeki özellikle okulun sıkıntıda olduğunu ve bir sonraki meclise kalırsa sorunun uzayacağını ve okul dönemine yetişmeyeceğini dile getiren Belediye Başkanı Birol Arslan ise “Benim adıma sorun yok problemi çözmek için Ağustos meclisine de kalabilir. Ama burada bir okul var ve bu okul da hizmete girecek. Bizim derdimiz oradaki vatandaşın işini kolaylaştırmak, oradaki çocuklarımızın iyi su kullanmalarını sağlamak. Çünkü maalesef bizim oraya içme suyu hattımız yok.  Kuyudan direk çıkan ham suyu kullanıyorlar. Keşke imara açıldığı dönem altyapısı yapılsaydı da biz bu sorunu yaşamasaydık. Ama hatlar yapılmadığı için bugün bu sorun ile karşı karşıya kaldık” dedi.

ÇANAKKALE BELEDİYESİ KARAR ALDI
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Serkan Kale’nin sözleri üzerine Belediye Başkanı Birol Arslan Çanakkale Belediyesinde alınan kararı hatırlatarak “ Çanakkale Belediyesinde geçen hafta Cuma günü karar alındı. Karar alındıktan bu güne 6 gün geçmiş ve siz dersinize çalışmamışsınız. Burada siz eksiğinizden dolayı vatandaşın hizmetinin engellenmesini istemiyorum Oylamaya gideriz, kabul edersiniz ya da reddedersiniz takdir yine sizlerin.  Ama benim görevi ve siz belediye meclis üyelerinin seçilme nedeniniz vatandaşına hizmet etmek. Burada herhangi bir rant yok, herhangi bir sorun yok ve Çanakkale Belediyesi bizim sırtımızdaki hizmet yükünü almış teşekkür ederiz. İkinci suçlamaya gelecek olursak, oranın imar durumunu biz yapmadık.  Bizden önceki yönetimin döneminde yapılmış konutlar onlar. Siz de çok iyi biliyorsunuz. Onun için siyaset yapmak için birbirimizi yaralamaya gerek yok,. Biz oraya yatırım yapabiliriz ama orada başka bir kamu kurumunun, Çanakkale Belediyesinin altyapısı, tesisi var. Yazık değil mi Kepez’in parasını oraya vermek. Oraya altyapı yapılması, içme suyu hattı çekilmesi, yağmursuyu gideri en az 20 milyon TL.  Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin içinde bulunduğu durum o 20 milyon TL Kepez Belediyesi'nin yapmasının çok doğru olduğunu düşünmüyoruz.  Yanlış bir şey yapmıyoruz arkadaşlar. Çanakkale Belediyesinin var olan oradaki içme suyundan, var olan atıksu hattından faydalanmak istiyoruz. Yazık günah. Bu para hepimizin parası. Halkımızın parası. O parayla da alalım. Gelelim burada kiminizle başka yerlere yatırım yapalım” dedi.

KEPEZ’E SU SAĞLAYAN KUYULARDA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Kepez Belediye Meclisinde görüşülen bir başka konu ise su tasarrufu tedbirleri komisyonu kurulması oldu. Komisyon kurulmasına geçmeden önce Kepez Belediyesinin su varlığı ile ilgili bilgiler veren Başkan Arslan “Dünya şu anda büyük bir kuraklık riskiyle karşı karşıya. Ve her geçen gün su kaynakları büyük bir tehlike alarmı veriyor. Göreve geldiğimizde 7 tane kuyumuz vardı. Kepez ve Kepez Belediyesi,  kuyudan çıkartılan sular hattından toplama depoya geliyor. Orada hafif bir ilaçlama ile şebekeye veriliyordu. Ama biz sonra içme suyu arıtma tesisi yaptık. Tesise geldi ve arıtılarak sisteme aktarıldı. Maalesef Kuyular her geçen gün tehlike alarmı veriyor. Örneğin o 7 kuyunun üç tanesi çalışmıyor.2 tanesi daha önce çökme yaptı. Onları tadilat ettik. Onun üzerine de 10 adet kuyu açmışız.  Yani Aktif 12 tane kuyumuz var. Ve her geçen gün çoğu zaman artan nüfus Faruk Bey çalıştırdığımızda ham su yetmiyor. Çünkü sisteme gelen su arıtmaya girdiği zaman yüzde 70 temiz su olarak sisteme yüzde 30 da atık olarak maalesef dışarıya gidiyor. Yaz dönemlerinde hele bu dönemlerde maalesef ham su yetiştiremiyoruz.

BAŞKAN ARSLAN SU TASSARUFU KOMİSYONU KURULMASINI ÖNERDİ
Kepez Belediye Başkanı Birol Aslan Kepeze su sağlayan kuyuların durumunu aktardıktan sonra yaşanabilecek su krizine ile ilgili bir “Su Tasarruf Komisyonu” kurulması önerisinde bulunarak şunları söyledi. “Tarım noktalarındaki su kuyuları her geçen gün azalıyor ve o kuyular artık yeterli suyu vermiyor. Kalabalıkta ve Yağcılar köyünün pompaları maalesef gitti. Onların da su sorunu var. Yani artık bölgemizin büyük bir sorunuyla karşı karşıya kalma durumu var. Çanakkale Belediyesi bu konuda bazı önlemler meclis kararı alarak aldık. Aynı önlemleri de bizim almamız gerektiğini düşünüyorum ve bu gündem maddesi onun için getirildi. Örneğin Kepez'in içinde tam 50 noktada 71 çeşme ve musluk var.  Bir komisyon kurularak bu sokak çeşmelerinin başta olmak üzere, onların ihtiyaç durumuna göre ya kapatılması ya kısıtlanması ve başka alınabilecek ilave  su tedbirlerini için bir komisyon kurulmasını ben öneriyorum. Bu kuyular yarın bir deprem, yarın bir kuraklık tedbirinde, sıkıntısında Su verimi düşerse ya da tümüyle su kesilirse kepez susuz kalabilir. Bir buçuk yıldır bununla ilgili  Bununla ilgili Çanakkale Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğüne yazı yazdık,  Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdık, Valiliğe yazdık, Balıkesir'e yazdık ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazdık. Su sıkıntısını ve bizim Atikhisar Barajı'ndan ham su almamız gerektiğini, su kuyuları açarak bu sorunun çözülmeyeceğini yazdık. Ama bugüne kadar  hep ret oldu. Yaklaşık 10  kadar önce bir yazı daha yazdım. Ve yazının altında şu yazıyordu ‘Yarın kuyular çalışmaz ise Kepez susuz  kalırsa bundan şahsım ve kurumun sorunu değildir’ diye de bunu valiliğe yazdım.  6 ay sonra   buradan yapabilecek hiç  bir şeyimiz kalmayabilir. Göreve geldiğim günden itibaren tam on tane kuyuyu açmışım. Şimdi bir ay içinde dört kuyu açmak için  müracaat edeceğiz. Çünkü artık su yetmiyor. Dolayısıyla yarın  susuz kalırsak buradan da ifade ediyorum, ne benim şahsımın ne de Kepez Belediyesi'nin  bu noktada bir kabahati ve kusuru olamaz” dedi.
Murat Çağlayan