Gündem

GESTAŞ Kurucu Genel Müdürü Geri Döndü

2006 yılında GESTAŞ’a kurucu genel müdür olarak atanan ve yaklaşık 10 yıl görev yapan Hasan Yürükçü, görevine geri döndü.

Yürükçü, bu sefer eski müdür Mahir Sevinç’in borç içinde bıraktığı bir GESTAŞ’ı devraldı. Yürükçü, ilk göreve geldiğinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olan ve şimdi AK Parti Çanakkale Milletvekili olarak seçilen Ayhan Gider’den destek aldığı belirtiliyor.
 
Çanakkalelilerin malı olan GESTAŞ’ın başına Mahir Sevinç, 2020 yılında şehir dışından getirildi. Pek tanınmayan Sevinç, kim tarafından gönderildi, ne için geldiği, amacının ne olduğu yönünde birçok soru işareti görev yaptığı süre içinde kafaları karıştırdı. Sevinç, ondan önceki genel müdür Volkan Uslu’nun GESTAŞ’ın kasasında bıraktığı 40 milyon TL ile şirketi devraldı. Uslu, aynı zamanda kurucu genel müdür Hasan Yürükçü’nün büyüttüğü GESTAŞ’ı daha da yükseklere çıkarttı ve dolarla kiralanan gemileri TL’ye çevirerek şirketin giderini büyük ölçüde düşürdü.
O dönemde GESTAŞ da boğazda ve diğer tüm hatlarda sorunsuz çalışıyordu. Sevinç gelmesi ile beraber biranda işler tersine döndü. Gemiler bir bir arızalanmaya başlandı. Uzun süre borçlanmak için İl Genel Meclisi kapısında bekledi. İl Genel Meclisi Başkanlığı’nın CHP’den AK Parti’ye geçmesi ile Sevinç’in istediğine kavuştu. Borçlanma yetkisini aldı ve 8 eski gemi satın aldı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapıldığı dönemde böyle bir proje geliştirmesi tepkiyle karşılanmıştı. Tepkiler fayda etmedi ve geçen süre içinde GESTAŞ büyük bir zararın içine girdi.
 
ÇALIŞANLAR İŞSİZ KALDI
Bir yandan GESTAŞ’ı borç üstüne borç içine sokan Sevinç, diğer yandan yıllardır Çardak ile Gelibolu arasında hizmet veren GEL-ÇAR şirketine yaptırım uygulatırdı. Ortaklarından bazılarının gemilerini aldı, Gelibolu rampasında yaptırım uygulandı. Tüm bu baskılara GEL-ÇAR boyun eğmeyince, Çardak iskelesi kapatıldı ve bu şirketin faaliyetlerine son verildi. Şirketin devre dışı kalması ile çok sayıda çalışan da işsiz kaldı. Daha önce çalışanları ile kiralanan Kilitbahir Motorları’nın da sözleşmesini sona erdirdi. Sözleşmenin sona ermesi ile hem feribotlar hem de çalışanlar işsiz kaldı.
BORÇLARLA BIRAKTI GİTTİ, YÜRÜKÇÜ GERİ GELDİ
Görev yaptığı süre içinde GESTAŞ hep tartışma konusu oldu. GESTAŞ’ın dibe vurduğu dönemde genel seçimlerde AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için istifa edip gitti. Seçimlerden sonra Yürükçü’nün tekrar GESTAŞ’ın başına geleceği konuşuluyordu. Bunu yeniden seçilen AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’in istediği belirtiliyordu. Çünkü GESTAŞ kurulduğun Gider, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak görev yapıyordu ve kurucu genel müdür olarak da Yürükçü ile çalıştı. Konuşulanlar doğru çıktı ve Yörükçü, tekrar GESTAŞ’a genel müdür olarak atandı. Sevinç döneminde kapalı kutu olarak bilinen ve ne yapıldığı belli olmayan GESTAŞ’ın son durumu hakkında genel bir açıklama yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.
 
 
GESTAŞ TARİHİ
GESTAŞ Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başladı. Şirketin yüzde 99.87’si Çanakkale İl Özel İdaresine ait.  GESTAŞ 7 hatta 16 iskelede, 17 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında, hizmet veriyor.
Murat Çağlayan