Üniversite

Algan Teknoloji Takımı Tarafından Üretilen Drone İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Algan Teknoloji Takımı tarafından üretilen Drone, ilk uçuşunu Dardanos Yerleşkesinde 2 Haziran’da gerçekleştirildi.

Algan Teknoloji Takımı tarafından düzenlenen etkinliğe; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Genel Sekreteri Ayhan Monus, sponsorlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Öğrencilerin tasarladıkları, yapay zekâ ve otonom uçuş yazılımlarının yerli olarak kendilerinin ürettiği drone’ nun uçurulmasıyla başlayan etkinlik sırasında, Algan Teknoloji Takımı Kaptanı Songül Tekdemir, Rektör Prof. Dr. Murat'a takım ve drone hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kaptan Tekdemir yaptığı açıklamada; Algan Teknoloji Takımı’nın "Çanakkale Teknoloji Elçileri" projesi ile süreci başlayan ve danışmanlığını Öğr. Gör. İbrahim Çölgeçen'in yürüttüğü, Üniversitemizde TEKNOFEST projelerinin üretilmesi amacıyla kurulmuş bir teknoloji takımı olduğunu belirtti. Algan Teknoloji Takımı, drone yapımı konusunda gerekli tüm bilgilere sahip, takım çalışmasına yatkın 20’den fazla öğrenciden oluşuyor. Takımın 2023 projesi olan A1915 projesi ile orman yangınlarının erken tespit edilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla kullanılan drone aracı, görüntü işleme teknolojisi ile birlikte duman ve ateş tespiti yapmakta ve bu unsurlar algılandığı anda yetkililere bildirim göndermektedir. Algan Teknoloji Takımı tarafından üretilen drone aracı, 20 dakikalık uçuş süresi ile hem öğrenci takımları arasında hem de sektördeki diğer dronelar arasında ön plana çıkmaktadır. Aldıkları sponsorluk desteklerinin önemine değinen Kaptan Tekdemir, bu vesile ile süreç boyunca desteklerini sunan sponsorları Kale Grubu, Havadan Haritalama, SolidWorks, Teknoloji Geliştiricileri ve Girişimcileri Derneği (TEGGDER), MFM Technologies ve Laçinler Otomotiv'e teşekkürlerini sundu. Proje aşamasında bilimsel danışman olarak yer alan isimlerden başlıcaları Prof. Dr. Mustafa Kurt,  Prof. Dr. Ünal Kızıl, Prof. Dr. Gökhan Çamoğlu, Havadan Harita Şirketi’nin Sahibi Buğrahan Yeni, Doç. Dr. Adem Polat, Dr. Öğr. Üyesi Halil Murat Enginsoy, Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz, Öğr. Gör. Çetin Kedioğlu, Arş. Gör. Yahya Doğan, Uzm. Mehmet Fatih Memiş,  Öğr. Gör. Adem Yavuz Vural, Öğr. Gör. Muammer Ceylan, Umut Uz, Volkan Durmaz, Öğr. Gör. Savaş Gürdal olarak sıralanmaktadır.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİNDE YENİ PROJELER YOLDA
Algan Teknoloji Takımı,  2023-2024 sezonunda iki proje daha gerçekleştirmeyi planlıyor. Önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi düşündükleri projelerin gelişmiş bir insansız hava aracı (İHA) sistemi ve hidrojen enerjisiyle çalışan araç (hidromobil) yapmak olduğunu belirten Kaptan Tekdemir, TEKNOFEST 2024’te iki projeyle birlikte Üniversitemizi, takımlarıyla temsil etmek istediklerini belirtti. Plan aşamasında olan projelerini hayat geçirmek için hâlihazırda 20 kişiden oluşan ekiplerini 80 kişiye çıkarmayı düşündüklerini ve bu süreçte danışmanların ve sponsorların önemine değinen Kaptan Tekdemir, ilgili öğrencilerin takipte kalmasını ve yakında açacakları takım üye başvuru formunu doldurarak seçmelere katılmaları gerektiğini belirtti. Kaptan Tekdemir, aday öğrencilere “Takımımızda herkese yer var. Takım olarak bağlı kaldığımız 2 ilkemiz var. Bunlardan ilki ‘Keşfedilmeyi Bekleyen Hayallerine Şans Ver’. İkincisi ise ‘Zoru Başarmak Ruhumuzda Var’. Biz, takım olarak ortak paydada, zor olanı başarmaya talibiz. Çünkü birlikte daha güçlüyüz” diyerek seslendi. Algan Teknoloji Takımı, verdikleri imkân ve katkılar nedeniyle Rektör Prof. Dr. Murat ve Genel Sekreter Monus başta olmak üzere kendilerini destekleyen daire başkanlıklarına, sponsorlarına ve danışma kuruluna teşekkürlerini sundu. Etkinlik, teşekkür belgesi takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.
Haber Merkezi