Gündem

7.7 İLE YIKILDIK

Türkiye Tarihinin En Şiddetli Depremi

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde önceki gün saat 04.17’de 7,7 ve Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’ te 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler  10 ilde hissedildi. Depremde çok sayıda bina yıkılırken yıkılan bina altındaki vatandaşları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından UMKE ve AFAD ekipleri hem karadan hem de havadan depremde yıkım yaşayan İllere ulaşmaya çalıştı. Binaların yıkıldığı illere uluşan kurtarma ekipleri enkaz altında olan vatandaşları kurtarma çalışmalarına hemen başladı. Saat 04.17 7.7 ve saat meydana gelen 7.6 büyüklüğünde yaşanan deprem felaketinin ardından onlarca artçı sarsıntı meydana geldi. 9 bin arama kurtarma ekibi ile arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

7.7 VE 7.6 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMLER EVLERİ, HASTANELERİ, KAMU BİNALARINI ve YOLLARI YIKTI
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürüyor. Depremin şiddeti Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ı da sarstı. Bütün kentlerde yıkılan binalar ve enkaz altında kalan vatandaşlar var. En son belirlemelere göre 2 bin 834 binanın yıkıldığı Deprem felaketinde 1.121 vatandaşın hayatını kaybetti, 7 bin 634 vatandaşta yaralandı. Deprem bölgelerinde enkaz altındaki vatandaşları kurtarma çalışması devam ederken ölü ve yaralı sayısı her geçen saat artıyor.

HASTANE YOĞUN BAKIM BİNASI YIKILDI
Hatay'ın İskenderun ilçesinde devlet hastanesinin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Binada arama kurtarma çalışması yapılırken, binanın acil servisinde ise yaralı depremzedelere hizmet veriliyor. Serviste yatan hastalar da bahçeye tahliye edildi. Yoğun Bakım Ünitesi'nde kaç hastanın ve personelin bulunduğu henüz açıklanmadı.

REYHANLI'DA ÖĞRENCİ PANSİYONU ÇÖKTÜ
İskenderun ilçesinde farklı noktalarda birçok binanın yıkıldığı, onlarca binada da ağır hasar olduğu bildirildi. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ise öğrenci pansiyonu olarak kullanılan ancak boş olduğu bildirilen 5 katlı Alice Tesisleri de yıkıldı. Reyhanlı'da toplam 4 binanın yıkıldığı, 7 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde çöken 5 katlı bir binada ise arama kurtarma çalışması yapılıyor. Dörtyol ilçesi Sahil Yolu depremde zarar gördü.

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI KURTARMA ÇALIŞMALARINI DEVAM EDİYOR
Arama-kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ederken, çok sayıda göçük ve yıkım haberleri de art arda gelmeye başladı. Sert kış şartlarında ekiplerin çalışmaları devam ederken, bölge halkı da enkaz altından çıkarılan vatandaşlara yardımcı oluyor.

EN KAZ ALTINDA KALANLAR VE YAKINLARINDAN HABER ALAMAYANLAR SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YARDIM İSTEDİ
7.7 şiddetinde meydana gelen ve 7.5 dahil yüzlerce artçı sarsıntının meydana geldiği deprem felaketinde Depremin şiddeti Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ı da etkili oldu . 10 kente bağlı ilçelerde ve köylerde de büyük yıkıma neden oldu. Depremin etkisini en fazla hissettirdiği illerimizden biri de Hatay oldu. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgeden gelen görüntüler endişeleri daha da artırdı. Hatay Antakya'ya bağlı Cebrail Mahallesi ise Twitter'da TT oldu. Bölgede ikamet eden yakınlarına ulaşamadıkları ifade eden sosyal medya kullanıcıları, açık adres vererek ekipleri bölgeye yönlendirmeye çalışıyor. Cebrail Mahallesi'yle ilgili şimdiye kadar 100 bine yakın tweet atıldı.
OTO YOLLARDA VE YOLLARDA CİDDİ HASARLAR MEYDANA GELDİ
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde hasar gören Tarsus-Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Osmaniye-Gaziantep arası ulaşıma kapatıldı. Seyir halindeki araçların 3 ili birbirine bağlayan otoyolda oluşan 2 metrelik yarıklara düştüğü görüntüler izleyenlerin adeta kanını dondurdu. TAG Otoyolu Osmaniye-Gaziantep Batı Kavşağı arasında deprem sebebiyle otoyol gövdesinde hasar oluştu. Hasar nedeniyle yol ulaşıma kapatıldı, trafik D-400 devlet yoluna yönlendiriliyor.

MEHMETÇİKLER DEPREMDE ŞEHİT OLDU
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da deprem felaketine ilişkin açıklamalarda “Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz. Sağlık ve arama kurtarma ekiplerini, araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Uçaklarımızın hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardık.  Ulaşılamayan personelin olduğuna ilişkin bilgiler de var onları teyit etmeye çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız en önemli konu enkaz altındaki personelimize ulaşabilmek. Diğer taraftan da bölgelerde valilerle gerekli koordinasyon sağlandı, gelen talepleri de karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

SPORCULAR ENKAZ ALTINDA KALDI
TVF Erkekler Voleybol 2'inci Lig 6'ncı Grup'ta play off mücadelesi veren Malatya Büyükşehir Belediyespor takımı oyuncuları Malatya'da konakladıkları Kırçuval Otel'in deprem sebebiyle yıkılmasıyla enkaz altında kaldı. Kurtarma çalışmalarında sporcular Enes, Mustafa ve Berk'in enkaz altından çıkartıldığı öğrenildi. Milli güreşçi Taha Akgül, Kahramanmaraş'ta 30-40 güreşçinin enkaz altında kaldığını belirterek, yardım çağrısında bulundu. Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok ili etkileyen 7.7 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonrası milli güreşçi Taha Akgül, sosyal medyadan yardım çağrısında bulundu. Akgül, "Kahramanmaraş'ta güreş kulübündeki 30-40 güreşçimizin kaldığı bina da yıkılmıştır… Sporcularımız göçük altındadır. Acil yardım bekliyoruz. Allah'ım sen yardım et yarabbi!" paylaşımında bulundu.

BAŞTA AZERBAYCAN OLMAK ÜZERE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN KURTARMA EKİPLERİ  YOLA ÇIKTI
Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Birimi Başkanı Janez Lenarcic, "Türkiye'de bu sabah meydana gelen deprem sonrası Avrupa Sivil Koruma Mekanizması'nı aktive ettik" dedi. Lenarcic, Avrupa Birliği'nin Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nin Avrupa'dan kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini söyledi. Lenarcic, Hollanda ve Romanya'dan yetkililerin yola çıktığını söyledi. Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı'nın Sivil Savunma Birlikleri hazır hale getirildi. Azerbaycan'dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal ediyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın yaptığı açıklamada, "Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Joe Biden, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal hükümet ortaklarını, depremden en çok etkilenenlere yardımcı olmak için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için yönlendirdi. Türkiye hükümeti ile koordinasyon halinde durumu yakından izlemeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

Ogün İnal