Gündem

Yeni Alan Kılavuzları Geliyor

Gelibolu savaş alanlarına olan yoğun ilgi zaman zaman sadece bu alan için kokartları bulunan yarımada rehberlerinin turlara yetişememesine neden oluyordu.

Yarım adada rehber eksikliğini gören Çanakkale Savaşları tarihi Gelibolu Alan Başkanlığı yeni alan kılavuzlarının alanda görev alabilmesi için kurs açtı. Daha önceki yıllarda büyük talep olan alan kılavuzluğu eğitimlerine bu sefer 231 kişi katıldı.

KATILIM ÖNCEKİ YILLARA GÖRE DÜŞÜK
Çanakkale Turizminin tanıtımında özellikle Çanakkale Savaşları konusunda bölgeye gelen turistlere rehberlik eden Alan Kılavuzları eğitimi başladı. Çanakkale Savaşları Gelibolu tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen ve iki ay sürecek Alan Kılavuzu kursuna katılımın az olması ise dikkat çekti.  Önceki yıllarda büyük ilgi duyulan ve 700 kişiyi bulan eğitim kursuna bu yıl sadece 231 kişi katıldı. Turist rehberi sayısında da yaşanan yetersizlik nedeni ile Özellikle Tarihi Gelibolu Yarımadasını gezmek için gelen ve çoğu zaman sayısı 500’leri geçen tur kafilelerine yeterli desteğin verilmeyeceği endişesi yaratıyor.  Konu ile ilgili bir açıklama yapan ve Alan Kılavuzlarının sayısının giderek azaldığını belirten Araştırmacı Yazar Bünyamin Nami Tonka  “Alan Kılavuzluğu Kursu bu gün başladı. Yaklaşık iki aylık bir süreç içinde yürütülecek kursa 231 kişi katılmaktadır... Daha önceleri sayısı 695 kişiyi bulan Alan Kılavuzları sayısının 231 kişiye kadar inmesi Çanakkale Turizmini de olumsuz etkileyecek bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

CUMHURİYETİN 100. YIL İÇİN ALAN KLAVUZU VE TEDBİRLER ALINMALI
Araştırmacı Yazar Bünyamin Nami Tonka, Cumhuriyetin 100. Yılında Çanakkale’de oluşabilecek yoğunluğa da dikkat çekerek önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Tonka “Bazı haftalar gelebilecek altı yüz otobüsü ziyaret ettirecek kişi bulmak mümkün olmayacaktır. Yerelde mevcut 100 kadar rehberin de olması bu ihtiyacı karşılamaya yetmeyecektir... Bunun için yetkililerin tedbir almaları gerekir. Önümüzdeki yıl, Cumhuriyetimizin 100.yılı olması dolayısıyla gelecek olan ziyaretçilere yardımcı olmak için şimdiden tedbirler alınmalıdır” dedi.

Hasan Sami Er