İlçe - Belde

BİGA FUARI'NIN 16. AÇILIŞI YAPILDI (VİDEO)

Çanakkale'nin Biga ilçesinde bu yıl 16.'sı düzenlenen ve Güney Marmara Bölgesinin en kapsamlı tarım Fuarı olan Biga Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı 16. Kez kapılarını açtı. Tarım alanında firmaları ve üreticileri bir araya getiren fuara ilgi yoğundu.


Kapılarını 16.'Kez Açtı
16. Biga Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı fuarının açılışı geniş bir katılım ile gerçekleşti. Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi, Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Ticaret Borsası, Biga Ziraat Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin katkıları ile gerçekleşen Fuar 2 Ekim'e kadar devam edecek. Bu yıl da Tarım Gıda ve Hayvancılık üretimi yapanlar ile bu üretimler ile ilgili ekipman ve teknolojiler üreten firmaları bir araya getiren Fuara ilgi yoğundu. Biga Kapalı Pazar yerinde düzenlenen Fuar açılışına Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkan vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan,  Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı  Bülent Erdoğan,  Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, ÇOMÜ Rektör Profesör Doktor Sedat Murat, Daire Amirleri, Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Şubat Ayında Badem Ceviz Fuarına Hazırlanıyoruz
Saygı duruşu ve istiklal Marşının ardından 16. Kez kapılarını açan Biga Tarım Fuarının açılış konuşmasını Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan yaptı. Doğan Konuşmasının başında Biga'nın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 100. yılını hatırlayarak "Milletimizin tarihe kaydettiği destansı zaferler, çağdaş dünyanın onurlu bir üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturmuştur. Bu yıl, Bigamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu kürsüden Kaymakam Hamdi Bey, Bigalı Mehmet Çavuş, Dimetokalı Tahsin Efe, Gürlü Ali Efe, Karabigalı Halit Bey, Kanibey, Dıramalı Rıza, Aşir Atlı Paşa, Hamdi Erdem Bey, Dızman Ahmet Ağalar gibi çok sayıda kahramanımıza selam olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu güzel ülke için canlarını ortaya koyan tüm kahramanlarımızdan Allah razı olsun. Mekanları cennet olsun. Bizim çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak gibi bir mücadelemiz var. Bu mücadelede başarılı olmanın yolu şüphesiz çok çalışmaktan geçer. Çok çalışmak ise tek başına yeterli değildir. Millet olarak bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında kenetlenmemiz, birliğimizi ve dirliğimizi korumamız, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamlaştırmamız için daha çok mücadele etmemiz şarttır “dedi.
 
Biga Bir Sanayi Kentidir
 
Doğan konuşmasında Biga ekonomisine çok olumlu etkisi olan 1915 köprüsü ve Biga yatırımları konusunda bilgilerde vererek "1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatı ile birlikte, bölgemiz ulaşılabilir olma özelliğini çok üst düzeye çıkardı. Kısa sürede organize sanayi bölgelerinde yaşanan yoğunluğa hepimiz şahit olduk. Biga Organize Sanayi Bölgesi’nde de mevcut yerlerimiz doldu. Genişleme sahası ile ilgili başvurularımız sonuçlandı ve onaylarımızı aldık. 26 yeni fabrikanın Biga OSB’de kurulabilmesi için çok yakında çalışmalara başlayacağız. Biga, bir sanayi kentidir. Biga OSB’nin en önemli sorunlarından biri olan doğalgaz yatırım planlarına alındı. 1‘inci ve 2’inci sanayi sitelerimiz cazibe merkezi olmaya devam ediyor. 1500’ü aşkın istihdamına rağmen ara eleman açığı da devam ediyor. TOBB ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki anlaşmayı biliyorsunuz. Çıraklık eğitim merkezlerinin avantajlarından yararlanmamız gerekiyor. Bugün kalfaları, çırakları bulamazsak, yarının ustalarını da yetiştiremeyiz. Sanayimizde iş var, kalfalar, çıraklar yok. Çocuklarımızı meslek sahibi yapabilmeliyiz. Bizler Savaştepe’de 3’üncü Sanayi Sitesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah onu da bitireceğiz. Karabiga’ya uluslararası standartlarda bir yük ve konteyner limanı yapılmasını önemsiyoruz. Biga’mız Türkiye’nin modüler mobilya merkezlerinden biri haline geldi. Biga’mız demirçelik, mobilya, enerji, gıda, maden, kimya, tekstil, deri, makine ve metal gibi sektörlerde yıllık 1 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaştı. Biga’nın pirincini, peynir tatlısını ve Işıkeli nohut kahvesini coğrafi işaretli ürünler haline getirmek için başvurularımızı yaptık. Biga etinin markalaşması için de çalışıyoruz. Kaliteli ürünlerimizi markalaştırarak daha büyük pazarlara ulaştırmak zorundayız." dedi.
 
Biga'nın Demiryoluna İhtiyacımız Var
Biga'da üretilen tün ürünlerin hızlı bir şekilde nakledilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Doğan Biga'nın demiryoluna olan ihtiyacını bir kez daha dile getirdik Doğan konuşmasında şunları söyledi. "Biga’nın bir an önce demiryolu ağına kavuşması birinci önceliklerimiz arasında olmalıdır. Biga’da üretilen ürünlerin, büyük pazarlara en hızlı şekilde ve en düşük maliyetlerle ulaşması gerekiyor. Üretim olmazsa, ürettiklerimizi büyük pazarlara ulaştıramazsak, ülkemizin gelişimine katkıda bulunamayız. Biga’nın büyük pazarlara ulaşmasının en az maliyetli yolu da demiryoludur. Dünden bugüne demiryolu konusunda ciddi adımlar atıldı. Milletvekillerimizle, yerel yöneticilerimizle, bürokratlarla sık sık bu konuyu konuşuyoruz. Biga’mızın hem üretim hem de tüketim anlamında 3 milyon tonun üzerinde demiryolu taşıma kapasitesi var. İnşallah 1915 Çanakkale Köprüsü gibi demiryolu da hayata geçecektir.
 Tarım, Üniversite ve Turizm Kentiyiz
 
Doğan, Biga'nın bir tarım kenti, bir üniversite kenti ve bir turizm kenti olduğunu da ifade ederek konuşmasında "Biga, bir tarım kentidir. Tarım, hayvancılık başta olmak üzere üretimin ne kadar önemli olduğunu pandemi sürecinde çok daha iyi anladık. Birçok sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanlarında da çok hızlı bir teknolojik dönüşüm yaşanıyor. Daha kaliteli, daha yüksek verimli ve daha ekonomik üretim için tarım ve hayvancılıktaki son teknolojik gelişmeleri takip etmeli, özellikle çiftçilerimizi bu teknolojiler ile buluşturmalıyız. Bugün de bu nedenle buradayız. Bunun yanında da Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB konusunda kayda değer ilerlemeler sağladık. Biga, bir üniversite kentidir. Biga, bir öğrenci kenti olmak için isteklidir. Ağaköy Yerleşkemizde tüm fakülteler ve meslek yüksekokulları bu yıl tüm kontenjanlarını doldurdu. Biga’nın uzun yıllardır bir talebi var. Biga, artık günümüz koşullarına uygun, ilçemiz şartlarıyla ters düşmeyecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilecek yeni fakülteleri içinde barındıran bir üniversite olmayı hak ediyor. Bizler, Biga Üniversitesi’nin artık kurulmasını istiyoruz. Biga, bir turizm kentidir. Parion Antik Kenti, Priapos, Nilüfer Gölü, Granikos Savaş Alanı, kadim İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle tarihi ve ekonomik birikimi, mavi bayraklı plajları, şifalı suyu, kaplıcaları ve kırsal zenginlikleriyle Biga’mızın yerli ve yabancı turizmin odak noktası haline gelebilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Biga’daki kültürel derneklerimizin varlığı bizler için zenginlik değil de nedir? Işıkeli’nde nohut kahvesi yerli turistlerin ilgisini şimdiden çekti. Türk askerinin, Mehmetçiğin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş’u; Yahya Çavuş, Seyit Onbaşı gibi ülkemize tanıtmak zorundayız. Biga’mızın kültürel mirasını geleceğe taşımak zorundayız. Yemekleri, kıyafetleri, adet ve görenekleri ile eko turizmin bir parçası haline gelmeliyiz. Bizim Biga olarak önceliklerimizi bu yönde belirlememiz gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Troya Kültür Yolu Festivali Çanakkale’miz için olduğu kadar Biga’mız için de çok değerli bir çalışma oldu. Umarım her yıl devam eder ve geleneksel hale gelir. Ben bu festivalde Biga’nın daha çok yer alması gerektiğine inanıyorum. Kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayan bu şehrin tarihi, kültürü, ekonomisi bunu hak ediyor. Karabiga’ya bir yat limanı yapılması konusunda taleplerimiz var. Karabiga’nın bu konuda bir merkez üs olacağına inanıyoruz. Ülke turizminden daha fazla pay almak zorundayız. Biga’yı bacasız sanayinin uğrak noktalarından biri haline getirmek zorundayız." ifadelerine yer verdi.
 
Ceviz Ve Badem Festivali Yapacağız
 
Olduklarının da haberini veren Doğan "Biga’da sivil toplum kuruluşları, dernekler, kamu, yerel yönetimler başta olmak üzere kentin tüm dinamikleri olarak, konu Biga olduğunda, aynı masa etrafında bir araya gelebilmeyi, bizler her zaman başardık. Bugün bu fuarın geldiği nokta da bunu açıkça gösteriyor. Biga olarak ilk başladığımız günden bu yana fuarcılık anlamında büyük ilerlemeler kaydettik. Biga, bugün ikinci hatta üçüncü fuarı taşıyabilecek konumda. Talepler var. Şimdiden müjdesini vereyim. Önümüzdeki Şubat ayının sonunda ceviz ve badem konusunda, Türkiye çapında, tüm paydaşların katılacağı bir festival düzenleyeceğiz. Biga’nın tüm dinamikleri olarak uygun koşulları sağlayabilirsek, biraz önce de ifade ettiğim gibi biz ikinci ve üçüncü fuarı yapabilecek durumdayız. Biga’mızın ekonomik gelişimine katkı sağlayan fuarımızın başlangıcından günümüze ciddi yol kat ettik. Katkı veren, değer yaratan herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’mizin 2023 vizyonuna uygun olarak, yatırımların ve istihdamın artması, ticaretin gelişmesi, ihracat hacminin büyümesi; özet olarak ülkemizin kalkınması, vatandaşlarımızın daha rahat bir ortamda faaliyetlerini sürdürerek, gelişmiş ülke standartlarına ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz." dedi.
 
Biga’da Olmayan Bir Şey Yok
Fuarın açılışında konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan,  Biga’nın sadece tarım ve Hayvancılıkta değil, her alanda geliştiğini belirterek “Özellikle Eylül ayı geldiği zaman Biga bir başka oluyor.  5 Eylül’den başlayıp 18 Eylül’e kadar Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü etkinliklerini tüm Bigalı hemşerilerimizle doya doya gerçekleştirdik.   Bu toprakları bize vatan kılan az iz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle andık.  Biga’mıza, Biga Yarımadasına ismini veren, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmiş tarihi, kültürü ile çok değerli olan bir şehir.  Birçok ile veya ilçeye gittiğimiz zaman orada bir şey öne çıkmıştır.  Bu da ya hayvancılıktır, ya tarımdır, ya da turizmdir.  Ama Biga’da tarım var, hayvancılık var,  sanayi var, balıkçılık var ve Allah’a şükür olmayan hiçbir şey yok.  Onun için geçmiş tarihimiz ve kültürümüzden aldığımız deneyimle Biga’yı bugün getirdiğimiz noktayı hep birlikte yaşıyoruz.  Ben bu bayrağı bugüne kadar taşıyan ve fuarımızın bu günlere kadar gelmesinde emeği olan, 16 yıldır emek sarf eden tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Entegre Tesisleri İle Biga’nın Eti Marka Olacak
Biga Belediye Başkanı Erdoğan konuşmasının devamında, Tarımın ve Biga Markasını arttırmasına yönelik yapılan çalışmalara da değinerek “Yerel yönetim olarak tarımla alakalı bölgemizde topraklarımızı ve lojistiği de değerlendirdiğimiz zaman,  topraklarımızı çok iyi kullanmadığımızı açık ve net olarak görüyoruz.   Bunu da hem Valimiz hem de Grup Başkan Vekilimizin desteği ile bölgemizde kapalı seracılık,  kapalı üretimle alakalı çalışmalara başladık. Neticelendiğinde inşallah Biga’da sadece çeltik, domates, bişber gibi ürünlerin haricinde, çiçekçilik başta olmak üzere sera üretiminin de başta olduğunu göreceğiz.  Yine hayvancılığı geliştirmek ve Biga’mızı markalaştırmak anlamında da  Biga Belediyemiz Göktepe Köyümüzün olduğu bölgede  155 bin metrekare  mera alanını  belediyemize tahsis ederek orada   hem hayvan pazarımızı modernize edeceğiz, hem de et entegre tesisimizle Biga etinin markalaşmasının da önünü açmış olacağız” dedi.
Fuarın 16. Açılışı Gerçekleşti
Fuarın açılış konuşmalarında kürsüye gelen CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan Biga’nın Çanakkale ekonomisi ve Türkiye ekonomisine yaptığı katkıları anlattı. Vekiller Biga'da tarım ve sanayi üretiminin arttırılması için yapılması planlanan yatırımlar konusunda bilgiler verdiler. Konuşmaların ardından açılışa katılan Başta Çanakkale Valisi İlhami Aktaş olmak üzere Biga Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı’nın 16. açılışı yapıldı. Fuar 2 Ekim'e kadar gezilebilecek. 
Ogün İnal