Gündem

Teknolojik gelişmelerin şirketlere etkisi masaya yatırıldı (VİDEO)

Bölgesel Tekno B2B Etkinliği 'Teknoloji ve İnavasyon Buluşmaları' başlığı ile ICT medya tarafından düzenlenen Türk Telekom ana sponsorluğun da ve Çanakkale Teknopark ev sahipliğinde Çanakkale'de gerçekleşti.

Medya sponsorluğunu Boğaz Medya'nın Yaptığı 5 ilde düzenlenecek ve ilki Çanakkale'de yapılan Teknoloji ve İnavasyon buluşmalarında teknolojik gelişmeler ve teknolojik gelişmelerin insanlar ve şirketler üzerindeki değişimi masaya yatırıldı.

"Dünya Hızla değişiyor"
Teknoloji ve İnavasyon buluşmaları'nin ilk toplantısı Çanakkale'de yapıldı. Türkiye'de 5 ilde yapılması planlanan ve ilki Çanakkalede gerçekleştirilen "Teknoloji ve inavasyon buluşmaları" toplantısı Double Tree Hilton Otel toplantı salonunda gerçekleştirildi. Medya sponsorluğunu Boğaz Medya'nın Yaptığı Toplantıya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Profesör doktor Sedat Murat, Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Erkan Bil, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç,  Çanakkale Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız, Türk Telekom Çanakkale Müdürü Hacı Öztürk, ICT Medya İmtiyaz Sahibi Murat Pehlivan, Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı  İsmet Akıncı, Türk telekom Stratejik Müşteriler Satış Direktörü Ahmet Çalık, il müdürlükleri temsilcileri, STK Temsilcileri ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Açılış konuşmaları ile devam etti.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, ICT Media İmtiyaz Sahibi Murat Pehlivan, Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Erkan Bil, Türk Telekom Stratejik Müşteriler Satış Direktörü Ahmet Çalık ve ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat'ın açılış konuşmalarıyla devam etti. Teknoloji ve İnavasyon buluşmaları toplantısında konuşan Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Erkan Bil, "Dünya hızla değişiyor. Bu değişim süreci yaşamın her noktasında kendisini hissettiriyor.  Değişimin temel unsurları bilgi, iletişim ve teknoloji. Sosyolojik, politik ve iktisadi her alanda oyun yeniden kuruluyor.  Kurallar değişiyor. Bu sürecin adı 'Dijital Dönüşüm'. Dijital dönüşümün hayatımızda geldiği noktayı aslında istatistikler özetliyor.  We are Social’ın 2022 raporuna göre dünyada yaşayan 7,91 milyar insanın 4,95 milyarının internet erişimi var.  Mobil kullanıcı sayısı 5,31 milyar ve aktif sosyal medya kullanıcısı da 4,62 milyar kişi.  Yani neredeyse dünyada her iki kişiden birisi aktif sosyal medya kullanıcısı ve dünya nüfusunun neredeyse 2/3’ü mobil kullanıyor. Dünya genelinde dijital hayat böyleyken ülkemizdeki durum da pek farklı değil.  Söz konusu rapora göre ülkemizde 85,30 milyon nüfusun 69,95 milyonunun internet erişimi bulunuyor. Mobil kullanıcı sayısı 78 milyon ve aktif sosyal medya kullanıcısı da 68,90 milyon kişi.  Yani toplam nüfusumuzun yüzde 80.8’i aktif sosyal medya kullanıcısı ve yüzde 91.4’ü mobil kullanıyor. Bunun yanı sıra internette harcanan zamanda dünya ortalaması günde 6 saat 58 dakika iken ülkemizde 8 saat. Yani dünya ortalamasının üzerindeyiz" diye konuştu.

"Dünyada ve Türkiye’de Dijital Dönüşüm Son Sürat Yoluna Devam Ediyor"
Rakamların çok çarpıcı ve ülke nüfusunun büyük çoğunluğu dijital kullanıcı haline çoktan gelmiş durumda olduğunu ifade eden Bil konuşmasında " Ayrıca tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Endüstri 4.0’ın etkileri hissedilmeye başlandı. Bu hızda bir dönüşüm sadece kullandığımız mal ve hizmetleri değil aynı zamanda tüm iş süreçlerimizi ve iş yapma biçimlerimizi de etkiliyor. Birçok sektörde iş modelleri değişiyor ve otomasyon yaygınlaşıyor. Bu durum iş gücü piyasasını da derinden etkileyecek gibi görünüyor. Öte yandan yapay zekâ yakın gelecekte tüm iş yapma biçimlerimizi değiştirebilir. Hem üretimde hem de verimlilikte etkili olacak bu teknoloji tüm sektörlerde önemli değişimleri beraberinde getirebilir.  Öyle ki geleneksel iş modellerinin ve mesleklerin köklü bir değişime uğrayacağı, bunların yerine yeni iş kollarının ve mesleklerin ortaya çıkacağı da söylenebilir.  Bu bağlamda sağlıktan enerjiye kadar tüm sektörlerde etkili hale gelebilecek yapay zekâ teknolojisi tüm dünyada rekabet koşullarını da değiştirecektir. Dünyada ve Türkiye’de dijital dönüşüm son sürat yoluna devam ederken Teknoparklar bu dönüşümün en önemli paydaşları haline geldi. Bilindiği gibi Dünyada teknopark faaliyetleri 1951 yılında Silikon Vadisi-Stanford Araştırma Parkı ile başlamıştır.  Bugün dünyada 1000’e yakın teknopark bulunmaktadır. Bu sayı inkübasyon merkezleriyle birlikte 4000’e ulaşmaktadır. Ülkemizde Teknopark kurma faaliyetleri 2000’li yılların başında başlamış ve bugün itibariyle ülkemizde ilan edilen bölge sayısı 94’e ulaşmıştır. Bu bölgelerden 81 tanesi faaliyetlerini aktif olarak sürdürürken 13’ünün alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet göstererek Ar-Ge çalışmalarını yürüten toplam firma sayısı 8.000’e ulaşmış ve bu firmalarda 85.000 personel istihdam edilmektedir. Ayrıca Teknopark firmalarının ihracatı 7 milyar doları geçmiş durumda" ifadelerine yer verdi.

"Çanakkale Teknopark'ta 120 ‘si Tamamlanmış ve 60’ı Devam Eden Projelerimiz Var"
Konuşmasında, Çanakkale Teknopark'ta yapılan çalışmalar ile ilgilide bilgi veren Bil "Peki Biz Çanakkale Teknopark olarak bu dönüşümün neresindeyiz? Toplamda 135.000 m2 açık alan ve 10.000 m2'yi alan kapalı alanlarımızla 52 Teknoloji tabanlı girişimciye hizmet ediyoruz. Tüm firmalarımıza ortak çalışma alanları, laboratuvarlar, ofisler, konferans salonları ve toplantı salonları imkanlarını sunuyoruz. Bunun yanı sıra girişimcilerimize patent danışmanlığı, eğitim programları, mentörlük, mali danışmanlık gibi hizmetler sağlıyoruz.  Dünya Teknoparklar Asya Teknoparklar Birliği üyesiyiz. Uluslararası birliklerimizle birçok projeyi hayata geçirmeye devam ediyoruz.  Bünyemizde 120 ‘si tamamlanmış ve 60’ı yürüyen olmak üzere toplam 180 projeyi barındırıyor, %95 doluluk oranıyla 400 ün üzerinde Ar-Ge personeline de ev sahipliği yapıyoruz. Dijital dönüşüm bağlamında Çanakkale Teknopark olarak hem bölgemiz hem de girişimcilerimiz için birçok program yürütüyoruz. Bunların en önemlileri Facebook İstasyon Çanakkale İş İstasyonu, Protothinks Prototip Merkezi ve Dijital İçerik Geliştirme Merkezi projelerimizdir. Projelerimizle bölgemizdeki girişimcilerin dijital dönüşüm süreçlerini sağlıklı yürütebilmeleri için destekliyoruz. Bunun yanı sıra oyun, animasyon ve çizgi film alanlarında ülkemizin en önemli merkezi haline gelmeyi amaçlıyoruz. Bizim ekosisteminin anahtar kelimeleri işbirliği, koordinasyon, birlikte geliştirme ve uluslararasılaşmadır. Bugün burada Türkiye’de dijital dönüşümün öncülerinden birisi olan Türk Telekom sponsorluğunda teknoloji tabanlı girişimcilerimizle Türk Telekom uzmanlarının bir araya geldiği ve ICT medyanın organize ettiği önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz" dedi.

"Yeni Dijital Çağa Ayak Uydurmamız Gerekiyor "
ÇOMÜ Rektörü Profesör  Doktor  Sedat Murat'ta toplantıda yaptığı konuşmada  " İçerisinde bulunduğumuz şu çağda gençlerimizde bunu yakınen görüyor, büyük bir değişim içerisindeyiz. Ama x kuşağı dediğimiz kesim tarım toplumunu da gördü sanayi toplumunu da gördü bilgi toplumunu da gördü ama bu yeni dijital çağıda bir arada görme şansına sahip oldu. Ama dünyadaki dönüşüm bundan yaklaşık 250-300 yıl önce sanayi devriminin temelleri atıldı. 18. yüzyılın  ortalarından itibaren temelleri atıldı. Zor oluşturuluyor teknoloji yoksa çağımızın sadece bir üretimi değildir, sonucu değildir, teknoloji insan tarihi kadar eskidir. Bugün öyle teknolojik eserler vardır ki mesela Mimar Sinan'ın beş asır önceki eserleri bugün yapacak hayal gücüne sahip olmayan tabi ben çok çok iyilerini tenzih ediyorum ama o düzeye ulaşamamış diyelim. Bin sene iki bin sene önce yapılmış sanat eserleri ayakta durmayı sürdürüyor" dedi. 

Teknoloji ve İnavasyon Buluşması, Söyleşi ve Sunumlar İle Devam Etti
Teknoloji ve inavasyon buluşmaları  toplasntısında açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. Toplantıda ilk sunumun konusu "Dönüşüm Şimdi Başlamadı, Yarın  bitmeyecek" oldu. Türk Telekom Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu Teknolojide dönüşümün nasıl başladığını ve nasıl devam ettiğini ve bu dönüşümün insanlara ve şirketlerde ne gibi değişikliklere neden olduğunu anlattı.  Türkoğlu'nun "Dönüşüm Şimdi Başlamadı, Yarın  bitmeyecek" konulu sunumunu ardından Türk Telekom Kurumsal Müşteri Çözümleri Satış Direktörü Basri Tatar'ın Moderatörlüğünü yaptığı ve konuşmacı olarak  Kale Holding CTO' su Murat Erez ve Doğanlar Holding  Bilgi Teknolojileri Direktörü Fatih Özengin katıldığı "İş Dünyası Liderlerin'den Teknoloji Değişim deneyimleri" konulu söyleşiye geçildi. "Teknoloji ve İnavasyon buluşmaları" toplantısı öğle arasının ardından " 5 Konu 5 Masa B2B Görüşmeleri" ile devam etti görüşmelerde "Akıllı Ulaşım ve üretüm", "IOT & dijital dönüşüm", Siber Güvenlik", Bulut Bilişim ve dijital iş uygulamaları" ve "yapaz zeka "konularında sunumlar yapıldı.

Ogün İnal