Gündem

Anıt Rölyefi restore edilecek (VİDEO)

Gelibolu Tarihi Yarımadası'nda bulunan Şehitler Abidesi tören alanındaki bulunan 'Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi' restore edilecek.

Aslına Uygun Restore Edilecek
Şehitler Abidesi tören alanında bulunan "Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi" Yıllardır maruz kaldığı iklim ve nem koşulları sebebiyle bozulmaya başlaması yetkilileri harekete geçirdi. Rölyefte meydana gelen bozuklukları onarmak ve tarihi yanlışların düzeltilmesi için rölyefte restöre etme kararı alındı. aslına sadık kalınarak, yenilenecek olan, 45 metre uzunluğunda ve 3.5 metre yüksekliğindeki rölyefin reatarasyonu'nun 18 Mart 2023 tarihine kadar bitirilmesi planlanıyor.

"İklim ve Nemli Hava Rölyefte Bozulmalara Neden Oldu"
"Vatan ve Milli Mücadele Anıt" rölyefinin uzun zaman kullanıldığı için çok fazla yıprandığını ifade eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, " Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu önemli rölyefi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ünde heykelinin bulunduğu rölyefi yenileme kararını aldık. Çok yakın zamanda bu yenileme ve restorasyon sürecimize başlıyoruz. 18 Mart 2023 tarihinde, Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılındaki 18 Mart törenlerine kadar restorasyon sürecini bitirmiş olmayı ümit ediyorum. Bu rölyef gerçekten dünyanın en büyük rölyeflerinden bir tanesi. 45 metre uzunluğunda ve 3,5metre yüksekliğinde bir rölyef. Biz bu rölyefi daha uzun dayanabilecek, sağlam bir malzemeyle aynı şekilde, aslına sadık kalarak yeniden yenileyeceğiz, restore edeceğiz” şeklinde konuştu.

"Restarasyon Çalışmaları 18 Marta Kadar Tamamlanacak"
Restarasyon Çalışmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün  heykelinin'de  bronzdan yapılacağını  ifade eden Kaşdemir "Bir daha burada çok uzun yıllar yenilemeye ihtiyaç duyulmayacak. Şehitler Abidesi'ndeki tören alanındaki o rölyef aslına uygun olarak ve aynı şekilde, sağlam olarak yeniden yapılacak. 18 Mart 2023 tarihinde yetiştirilerek, 18 Mart törenlerine hazır hale gelmiş olacak. Gerçekten Tarihi Alan da, başkanlığımızca bütün önemli yapıları elden geçiriyoruz. Aslına, dokusuna sadık kalarak tekrar yeniliyoruz. İnşallah burada Tarihi Alanda ki bütün bize emanet olan yapıları, anıtları tabyaları, kaleleri rehabilite ederek, aslına ve dokusuna dokunmadan, orijinalliğini bozmadan yenileyip, ziyarete uygun hale getireceğiz” dedi.

Enishan Keskin