Gündem

Altın bir düştü, bir çıktı

Altın fiyatları, doların yükselmesiyle son yılların yılın dip seviyesini gördü.

Ekonomistlerin dünyadaki önemli merkez bankalarının ülkelerindeki enflasyonlarını düşürmek için uyguladıkları sıkı para politikaları altının düşmesiyle neticelendi.
 
Geçen hafta yüzde 1,9 değer kaybeden ons fiyatının 1627 dolarla düşmesiyle son yılın düşük seviyesine oturdu. Sonrasında bir atak yapan Altın, 1646 seviyesine kadar çıktı.
Bu durum karşısında yatırımcılar altın yerine ABD dolarına yöneldi.
 
“Peki ne olur?” sorusuna cevap bulmakta zorlanan uzmanlar; “Tahmin yapmak zorlaştığında ekonomik aktivitelerin de iyiye gitmeyebileceği ihtimali artıyor. Yatırımcıların risk iştahı azalıyor. Güvenli liman aracı altın ise güçlü dolar ve yüksek tahvil faizleri sebebi ile bu dinamiği fırsata çeviremiyor” ifadelerine yer verdiler.
Günlük altın yorumlarda ise “Projeksiyonlar enflasyonla mücadelenin süreceği, bunun da ekonomide yavaşlamaya yol açacağı şeklinde. Para politikaları bir süre daha sıkı olmayı sürdürecek gibi gözüküyor. Bu resim kıymetli madenler için olumlu değil” denildi.
Uzmanlar önümüzdeki hafta, ABD’de enflasyon verilerinin açıklanması ile altın piyasasında yeni oynamalar söz konusu olabilir diyorlar.

Haber Merkezi