Gündem

YAŞARKEN KIYMETİ BİLİNDİ

Türkiye’de klinik psikofarmakoloji ile ilgili farklı etkinlikleri başlatan Yeniceli Prof. Dr  Mehmet Emin Ceylan’ın adı Yenice Belediyesi Meclis Kararı ile Çarşı Camii- Camlı Kahve meydanın bulunduğu sokağa verildi.

Yeniceli Prof. Ceylan’ın adı sokağa verildi
Yenice Belediye Başkanı Veysel Acar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yenice'mizin evladı dünya çapında araştırmaları, kitapları ile bilinen; Bilim Adamı, Edebiyatci Felsefeci Prof.Dr Mehmet Emin Ceylan'nın(Tahir M. Ceylan) anısını Yenice'mizin merkezinde, Çarşı Camii- Camlı Kahve meydanın bulunduğu, Biga caddesine çıkan sokağa Yenice Belediyesi Meclis Kararı ile "Prof.Dr Mehmet Emin Ceylan Sokağı" adını vererek; doğduğu topraklarda Yenicenin gururunu adıyla yaşatmaya karar verdik” dedi.
Prof. Ceylan, Türkiye’de klinik psikofarmakoloji ile ilgili farklı etkinlikleri başlatan, seksenli yılların sonunda, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin bilimsel dergisi Düşünen Adam'ı çıkartmış, doksanlı yılların başında Psikofarmakoloji Bülteni'ni yayına sokmuş, Psikofarmakolojide Yenilikler Sempozyumu'nu düzenlemiştir. Klinik psikiyatri ve psikofarmakoloji alanında iki yüze yakın yayının sahibidir. Lityumun erişkinlerde pulmoner hipertansiyona neden olduğunu , paroksetinin karsino embriyonik antijen(CEA) artışı yarattığını, uzun süre fluoksetin kullanımının iskelet sisteminde çoklu kırık yaptığını, dürtü kontrol bozukluğunun sonradan gelişecek tiroid işlev bozukluğunun ön belirleyicisi olduğun,  olgu bildirimleriyle ilk belirleyen ve psikiyatrik bozukluklarda bir psikoperiyodik cetveli ilk düzenleyen  araştırıcıdır; afektif bozukluklarda, ataklara koşut olarak polisitemi vera geliştiğini tespit eden birkaç araştırıcıdan birisidir
 Psikanalitik kavramlara nörobiyolojik temel veren teorik çalışmaları bulunan Ceylan ayrıca Sinan Sendromu adıyla yeni bir sendrom tanımlamıştır. Türkiye'nin en geniş tıp kitabı Araştırma ve Klinik Uygulamada Biyolojik Psikiyatri'nin yazarı[9][10], RCHP dergisinin editörü, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde Araştırma Merkezi BARİLEM'in kurucu başkanı ve 2008'de hastanenin ilk koordinatör şefi olan Ceylan 1992 ve 1993 yıllarının bir kısmında Danimarka Aarhus Üniversitesi'nde tam zamanlı araştırmacı olarak çalışmıştır. 1987‘de İstanbul Valiliği‘nce en başarılı doktor ödülüyle, 1995'te de, İstanbul il sağlık müdürlüğünce tıbbi araştırma alanında birincilikle ödüllendirilmiştir. Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi olan Ceylan'ın bir kızı bulunmaktadır.

Dilek Akşen