Ekonomi

“Üretici domatesi toplamaktan bile vazgeçti”

Kendine has kokusu ve lezzetiyle meşhur olan Çanakkale domatesi, düşük fiyatıyla 2017 yılında üreticisini üzerken, 2018 yılında ise sevindirmişti. 

Kendine has kokusu ve lezzetiyle meşhur olan Çanakkale domatesi, düşük fiyatıyla 2017 yılında üreticisini üzerken, 2018 yılında ise sevindirmişti.  Çanakkale domatesinin yetiştiği merkezlerden birisi olan Kumkale Ovası'nda tarlalardan toplanan son turfanda domatesin üreticiden alış fiyatı 2017 yılında 1 TL iken,2018’de 3 TL'yi gördü.   Kısır döngü devam etti, 2019’da Pazar fiyatı 1,5 TL’ye kadar düştü.
 “Geçen sene çok pahalı olunca bu sene herkes domatese yüklendi”  ifadeleri ile tarımda plansız üretime vurgu yapan genç çiftçi Cemal Gündoğan, “Tarlalardaki domatesi üretici toplamaktan bile vazgeçti,  çünkü 1,5 TL kilo fiyatı, işçi yevmiyeleri de işe girince kazandırmıyor. Ne kar ettik, ne zarar” dedi.
Ekonomik kriz bir yandan derinleşerek devam ederken, geçtiğimiz yazı pahalı geçiren Çanakkale  domatesi,  bu yaz pazar tezgâhlarında 1,5 TL’ye kadar düşünce tüketici güldü, üretici üzüldü.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle meşhur olan Çanakkale domatesi, düşük fiyatıyla 2017 yılında üreticisini üzerken, 2018 yılında ise sevindirmişti.  Çanakkale domatesinin yetiştiği merkezlerden birisi olan Kumkale Ovası'nda tarlalardan toplanan son turfanda domatesin üreticiden alış fiyatı 2017 yılında 1 TL iken,2018’de 3 TL'yi gördü.   Kısır döngü devam etti, 2019’da Pazar fiyatı 1,5 TL’ye kadar düştü.
“BU YIL ÇOK VERİM ALDIK, ÇOK DA EKİM YAPILDI”
Bu sene domateste bolluk yılı olduğunu dile getiren pazarcı Osman Orhan,  “Yerli ürünümüz bu yıl çok bol. Bizdeki ürün şu an ince kabuklu, zaten ihracatı olmaz.  Bölgede tükenmesi lazım. Sofralık domates bunlar. En fazla İstanbul’a gider. Bu yıl çok verim aldık, çok da ekim yapıldı. Sezon sonuna kadar böyle ucuz satılır.  2 TL’den satıyoruz. Bu fiyat beni kurtarır ben halden aldım, pazarda satıyorum ama üreticiyi bu fiyat biraz zorlayabilir.  Allah kolaylık versin” dedi.
“ŞU ANDA MALİYETİNE SATIYORUZ”
Fiyatların bundan aşağı düşmeyeceğini dile getiren İsmail Çakmak, “Her sene bu zamanda domates bol olur. Geçen sene bu fiyatlara satamadık, bu kadar bol değildi, geçen sene bu kadar domates yoktu, hastalık da vardı. Bu sene şu ana kadar sorun olmadı. Şu anda maliyetine satıyoruz. Bu ucuzluk bir ay daha sürer ama fiyat daha da aşağı düşmez” dedi.
“NE KAR ETTİK NE ZARAR”
 Yılmaz Göçgen, “Şu anda Çanakkale’nin yerli domatesini satıyoruz, tarladan alıyoruz, pazara getiriyoruz. Bu sene domates çok bol, fiyatlar daha düşer.  Kazandırıyor mu derseniz, ne kar ne zarar derim.  Yazın böyle olur. Sürümden istifade ediyoruz. Elli kuruş kalsa Allah bereket dersin derim” dedi.
“BİR DAHAKİ YAZA DAHA PAHALI OLUR”
Cemal Gündoğan, “Şu anda domates 1,5 TL. Zarar da etmiyoruz, kar da etmiyoruz. Bu sene çok ucuz. Geçen sene domatesin fiyatı yüksek olunca köylü domatese yükledi. O zaman da domates çok oldu, hastalık yok. Fiyat daha aşağı düşmez. Zaten 1 TL’ye kadar düşünce tarlalarda çok domates kaldı. Bazıları toplamıyor,  gübre atmıyor bile. Herkes akışına bıraktı. Ürün para etmeyince üretici tarladan bile toplamıyor. İşçi yevmiyeleri yüksek, kadın 80 TL, erkek 100 TL.  Çalışacak insan bulmak da parayı bulmaktan zor.  Kendi insanımız artık çalışmıyor, dışarıdan işçi getiriyoruz. O da ne kadar olursa. Şimdi seneye bu sene ucuz gitti diye domates ekmez,  bir dahaki yaza pahalı olur” dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen