Gündem

Gaziler Günü tüm Türkiye’de eş zamanlı kutlandı

Çanakkale'de 19 Eylül Gaziler günü dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleşti.

Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasının ardından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararı ile Gazi unvanı verilmişti. 2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edildi. Bu tarihten sonraki yıllarda her 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlandı. Bu sene 19 Eylül’de ilk kez Gaziler Günü tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak kutlandı. 19 Eylül Gaziler Günü Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanında düzenlenen tören ile kutlandı. Törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube yönetimi ve üyeleri, Gaziler ve Şehit aileleri Vakfı Çanakkale şubesi yönetimi ve üyeleri, Çanakkale Anadolu Şehit Aileleri Derneği Çanakkale Şubesi yönetimi ve üyeleri, Daire Müdürleri, STK Temsilcileri, gaziler, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

BU GÜN SAVAŞ MEYDANLARINDA CANLARINI ORTAYA KOYAN KAHRAMAN GAZİLERİMİZİN ŞEREF VE KAHRAMANLIK GÜNÜDÜR
Çelenklerin Atatürk heykeline sunulmasıyla başlayan tören, Saygı Duruş’unda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Törende günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmayı yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Doğan, " 19 Eylül Gaziler Günü, Gaziler Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM tarafından gazi unvanı ile taçlandırdığı gündür. 19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, ünite yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis ve güvenlik korucularının, vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür. Asil Türk milletinin bağrından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk Ordusu'nun dün olduğu gibi bugün ve yarında vatanın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki kan dökülerek, vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür" dedi.

GAZİLİK HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINMAYAN KAHRAMANLARIN HAK ETTİĞİ MÜSTESNA BİR DERECEDİR
Günün anlam ve öneminin belirtildiği ikinci konuşmayı Deniz Yarbay Anıl Yeşilyuva yaptı. Yeşilyuva konuşmasında "Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin yanı sıra Kore ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetleri'nin varoluş mücadelelerinde Somali'de, Bosna Hersek'te, Kosova'da ve Libya'da mavi vatan ve dünya denizlerinde gösterdikleri büyük kahramanlıklarla Türkiye Cumhuriye'nin dünya üzerinde saygınlığının arttırılmasında, Cumhuriyetimizi bölmeye ve yıkmaya çalışanlara karşı güvenlik görevlilerimizce yürütülen mücadelelerde gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En güzel mertebe olan şehitlik makamıyla birlikte anılan anılan gazilik mertebesi bağımsızlık ile kutsal değerler uğruna mücadele eden ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği müstesna bir derecedir" ifadelerine yer verdi. Tören sona ermesinin ardından günün anısına toplu fotoğraf çektirildi.

Ogün İnal