Gündem

Altında imitasyon devri başladı

Covit – 19 Pandemisi sonrasında tüm dünya ülkelerinde ekonomik kriz başlamış Türkiye ekonomik krizden en fazla etkilenen ülke olmuştu.

Ekonomik kriz, yüksek enflasyona birde döviz fiyatlarının inanılmaz yükselişi eklenince Türkiye’de hayat pahallılığı en yüksek seviyeye ulaştı. Döviz fiyatlarının aşırı artması altın fiyatlarını da arttırdı. Altın fiyatlarındaki artışta düğüncüleri vurdu. Düğünlerde çiftlere destek olunması için takılan çeyrek altın fiyatları 1.660 TL buldu. Altın takı kategorisindeki fiyatlar ise inanılmaz rakamlara çıktı. Hal böyle çeyrek altın ve altın takıların yerini imitasyonları aldı.   
 
GERÇEĞİNİ ARATMIYOR
Pandemi dönemi sonrasında kısıtlamaların kalkmasıyla bu yaz düğün piyasası hareketli olurken, yaşanan enflasyonla birlikte de çeyrek altının fiyatı bin 1.660 TL’ ye kadar çıktı. Bununla birlikte düğünlerde imitasyon altın'larda boy göstermeye başladı. Kuyumcular teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bujitericiler de satılan imitasyon altın, kolye, bilezik, yüzük ve diğer takı çeşitlerinin kuyumcularda satılan altınlardan  ayrılmasının imkansız olduğunu ifade ettiler. Kuyumcular dikkatli bir inceleme sonunda imitasyon takı ve altınların gerçeklerimden ayrılabileceğine dikkat çekerek imitasyon altınların üzerlerinde “demo” yazılması gerektiğini ifade ettiler.

İMİTASYON ALTINLAR DÜĞÜNLERDE TAKILIYOR
Teknolojik ilerlemenin bijuteri sektöründe de inanılmaz gelişmeleri beraberinde getirdiğinin altını çizen Çanakkale’nin tanınmış kuyumcularından kuyumcularından Sedat Algönül imitasyon altınların düğümlerde takıldığını ve o imitasyon altınların bozdurulmak üzere kuyumculara getirildiğinde imitasyon yani sahte olduğunun anlaşıldığına dikkat çekerek "Teknoloji ilerlediği için artık her şeyin, paranın bile sahtesi yapılıyor. O sahte altınları burada hiçbir sarraf satmaz, Türkiye'de satmaz. Onlar imitasyon satılan büjiteri dükkanlarında var. Onu alıp oradan, öyle takıyorlar diye düşünüyorum. Onu alıp da bilinçli takıyorsa ayıp ediyor. Hiçbir şey takma, git düğünde otur. Düğünde takılan 20-30 tane çeyreği bize getiriyorlar, içlerinden bir iki tanesini görüyoruz. Tabi o karanlık da bilemiyorlar kimin taktığını. Kim bunları takıyorsa yanlış yapıyor. Paran yoksa hiçbir şey takma. Veyahutta 0,25gram var, 0,50 gr var yada 1 gramlık altınlar var onları tak. O kişiler düğün sahibine karşı biraz ayıp ediyor. Hiçbir sarraf sahte satıp da ticari kariyerini yok etmek istemez. Hele bizim gibi ufak yerde bunlar hiç olmaz. Bir anda burada 30-40 yıllık geçmişini kimse silmek istemez. Bizim bir çeyrek de karımız en fazla 30 lirayla 50 lira arasında oynuyor. 50 lira para kazanacağım diye de hiç bir sarraf da kendini mal etmek istemez" diye konuştu.

KÖTÜ AMAÇLA KULLANILABİLİR, ÖNLEM ALINMASI KAZIM
Özellikle ziynet altınlarının, çeyrek altınlarının basmaya bir tek darphanenin yetkisi olduğunu vurgulayan Algönül, "Kimse basamaz. Esasında bu gibi altınların bujiteri de basılırsa, devlet yetkilileri bunların basılmamasını izah etmeleri lazım. Kim imal ediyorsa bu imitasyonlara “demo” diye yazması lazım. Ama bire bir aynısını yapıyor. Yetkililer de niye sen bunları üretiyorsun demiyor. Mesela sahte para bulunduğunda emniyet güçleri geliyor, kim bastı diye araştırmaya gidiyorlar. Para basma yetkisi de devlettedir. Altında devlette olduğu için darphane basar. Onu da daha ciddi davranıp özellikle çeyrek altınları kim basıyorsa yakalanmasını tavsiye ediyoruz. Bujiteriler de öyle bir kanun olmadığı için herkes satıyor. Kimsede bir şey demiyor" dedi.

“VATANDAŞLAR ALTINLARINI GÜVENDİĞİ SARRAFLARDAN ALSINLAR"
Altın alacaklara uyarılarda bulunan Algönül, " Altını alırken güvendiği sarraflardan alsınlar. Teknoloji de ileri, sahte altınlar hemen de kararmıyor. Eskiden havanın oksitlenmesinden kararırdı. Kararması 5-6 ayı belki bir seneyi buluyor. Onun için dikkat edecekler" dedi.

Ogün İnal