Üniversite

Murat “Çanakkale’yi bir marka yapmak benim hedefim ve idealim”

2022 – 2023 akademik yılı öncesinde ÇOMÜ Rektörü Profesör Doktor Sedat Murat Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini değerlendirdi.

Çanakkale’yi Bir marka yapmak istediğinin altını çizen  Rektör Murat,  Çanakkale merkezde üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşamayacağını ifade ederek ilçelerde ise öğrencilerin barınma sorunu yaşayabileceğini söyledi.

ÇOMÜ HEPİMİZİN
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Sedat Murat 2022-2023 akademik yılı öncesinde ÇOMÜ Dardanos yerleşkesinde basın mensupları ile bir araya geldi. Düzenlenen basın toplantısında Rektör yardımcıları da hazır bulundu. Akademik yıl öncesinde önemli konuları değerlendirmek için bu toplantıyı düzenlediklerini ifade eden Rektör Murat Pandemi dönemi medeni ile öğrencilerinde yüz yüze eğitimi özlediklerini dile getirerek  “Öğrencilerimiz dört gözle yüz yüze eğitim yapmayı beklediler.  Geçtiğimiz sene  %40 Online %60 yüz yüze olmak üzere modelini yürütmüştük. Ama bu eğitim dönemi bugün Tıp Fakültemiz başlıyor. Ekim’in ilk haftası da tüm fakültelerimizin faaliyet geçmesi ile Çanakkale cıvıl cıvıl bir hale gelecek.  Üniversite hepimizin insanlar baki değildir. Baki olan kurumlardır, devlettir.  Çanakkale’de değerli bir yerdir. Ben de Çanakkale ruhuna inanan bir insanım üniversitede de inşallah göreceksiniz çok kısa bir zamanda büyüyecek.  Çünkü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin başarıları katlanarak Kartopu yuvarlanarak büyüyor.  Üniversite akademisyenleri ne kadar kaliteli olursa, öğrenciler ne kadar başarılı olursa Çanakkale o kadar marka değeri kazanır. 

ÇANAKKALE KÜLTÜR,  TURİZM VE SANAT ŞEHRİ OLSUN
Rektör Murat basın toplantısında iletişim fakültesine ayrı bir önem verdiğinin altını çizerek “ Ben alanlara çok önem veriyorum Bunlardan bir tanesi de İletişim Fakültesi. Çok zayıf bir konumdaydı.  İletişimin izni fakülte ama Fakülte değildi.  Ben oraya çok fazla eleman aldım.  Yine alacağım ve her yönüyle mükemmel bir iletişim fakültesi olacak.  İletişim Fakültesi, Konservatuarı ve Turizmi canlandırmaya çalışıyorum.  Çünkü hedefimiz Çanakkale Kültür, Turizm ve sanat şehri olsun.  Artı tarım.  Dünyanın en iyi tarım ürünlerinin birçoğunda coğrafi işaret aldık üniversitemizin hocalarının katkıları ile bunu daha da geliştirerek tarımsal yapı ile ilgili hedeflerimiz arasında ama önce Turizm, Kültür ve Sanat. Tabi ki iletişim çağımızın en önemli aracı.  Yazılı, sözlü, sosyal edya başta olmak üzere kitle iletişim araçlarının bu kadar artmasına rağmen iletişimimiz az. Dünyada iletişimin bu kadar artmasına ve bu sayede dünyanın bir köy haline gelmesine rağmen maalesef iletişimde ve diyalogda o kadar kopuğuz.  Basın mensuplarının bu diyaloğun gelişmesinde ve kutsal bir görevi olduğuna inanıyorum.  YÖK’te bir ara kanun değişiklikleri vardı ve ben şunu dedim YÖK’e ‘bütün birimler kendi alanları ile ilgili mutfaktan geçsinler.  Sahadan geçmeyene unvan verilmesin’ dedim. İletişim Fakültesinde mi? Gazete, radyo, sinema, televizyon uzak tamamen teorik bir akademisyen olur mu?  Dünyadaki gelişmeleri akademik anlamda herkesin yararlanması lazım.  Biz şunu diyoruz. İnşallah Çanakkale bu anlamda bir model olur.  Yüksek lisans, doktora programları yaparız.” dedi.

ÇOMÜ ÇOK BÜYÜK BİR ÜNİVERSİTE
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin öğrenci sayısının Çanakkale’nin nüfusunun 3’te birinden daha fazla olduğunu belirten Rektör Murat “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi devasa bir üniversite. Şehrin nüfusunun üçte birinden daha fazla.  50 bin civarında öğrencimiz var. Devasa bir öğrenci kitlesi.   Yani 5 bin civarında çalışan, 50 bin civarında öğrencimiz var.  Bu devasa kitlenin iş birliğine çok ihtiyacı var.  Gençlik rol model arıyor.  Bu günlerde çok tartışılan bir konu var Z kuşağı ve biz bunları çok eleştiriyoruz. Sorun Z kuşağında değil, sorun X kuşağı olan bizlerde.  Biz örnek olalım, güzellikleri yayalım gençlik de eminim ki güzelin peşinden gidecektir.  Ama biz örnek olmuyoruz ki birbirimizle didişiyoruz, kavgalar yapıyoruz gençlik de buna bakarak ümitsizliğe kapılıyor.  Benim Üniversitede üç hedefim vardır bunlardan bir tanesi de üniversite gençleri.  Pandemi geldi bağımız maalesef biraz koptu. Sanal ortamda duygu iletişimi olmuyor.  Bizim iletişimimiz de sadece sözde değil kurgusal anlamda da çok önemlidir.  Birbirimizi anlamak için bir araya gelmemiz gerekir. Bu yüzden öğrencilerle bu sene çok daha sıkı fıkı programlar yapacağız.  Ben bu sene bütün enerjimi başta öğrencilere harcayacağım.  Çok nitelikli bir öğrenci kitlesi meydana getirmeye çalışıyoruz.  Geçen hafta TEKNOFET heyecanı vardı ve ben de ordaydım. Gençlik o kadar güzel buluşlar yapıyor ki uluslararası arenada Türkiye Cumhuriyetinin nasıl bir güce geldiğini bütün dünya görüyor.  Ama biz ne kadar güçlü olursak o kadar sağlam temellerimiz olacak. Dolayısı ile birllik ve beraberlik bizim için vazgeçilmez ve onu oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

BEN KUL HAKKINDAN KORKARIM
Rektör Sedat Murat basın toplantısında yaptığı değerlendirmenin devamında, ülke değerlerine çok önem verdiğimi ifade ederek “şunları söyledi.  Bizim kırmızı çizgilerimiz var ve buradan açıkça ilan edeyim.  Bu ülkenin bölünmez bütünlüğün, değerlerine, Türklüğüne, İslam’a ki Müslüman olmayabilir,  bu değerlere hakaret edeni, küfür edeni asla kabul etmem.  Bu devletin temelini sarsacak ABD işbirliği, İngilizle iş birliği,  ortak diyalog da kuracağız ama benim ecdadımın değerleri bununla ölçülmez.  Bir de bir Batı Kompleksi almış başını gidiyor.  İlim evrenseldir ama bizi biz yapan değerlerimiz vardır.  Bu değerlere karşı düşmanlık yapanlar benim kırmızı çizgilerime basmış oluyor.  Türk askerine “Faşist, katliam yapıyor” diyen bir öğretim üyesi, “Türk Devleti Kürt katliamı yapıyor,  Ermeni katliamı yapıyor”  diyen öğretim üyeleri var bu ülkede.  Dünyanın hangi ülkesinde bu insanlara tahammül ediliyor. Biz diyoruz ki benim Öğretim Üyem vatanına, milletine ihanet etmeyecek.  Ben İmam Hatip Mezunuyum ama ben dindardır ya da değildir diye bir ayrım yapamam.  Hak ediyorsa kadrosunu alacaktır. Ben kul hakkından korkarım. Allah’ın bile karışmadığı kul hakkına ben özlük hakları ile oynayamam,  psikolojisi ile oynamam,  mobinge ise şiddetle karşıyım”

TÜRKİYE’DE İKİNCİ EN BAŞARILI ÜNİVERSİTE OLDUK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite ile ilgili hedeflerine de değinen rektör Murat “2020 yılında Koronavirüs sürecinden sonra Türkiye’de ikinci en başarılı üniversite olduk.  Online eğitimde 7/24  öğretim elemanlarımız öğrencilerle diyalog hallinde oldu. Sadece Kayseri’deki bir üniversite birinci oldu. O da fakültemiz kadar öğrencisi olan bir üniversite.  Genel memnuniyet bakımından çok üst sıralardaydık.  Ama bu yeterli değil. Ben bir ÇOMÜ Markasını oluşturmak istiyorum.  Yani Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir marka oldun. Bu hepimizin gururu olacak.  Bu sadece Sedat Murat’ın değil bütün yönetimin ve Çanakkalelilerin başarısı olacaktır.  Bu konuda da herkesin desteğini bekliyoruz.  İstanbul’un, Ortadoğu’nun haklı bir markası var. Tesadüfen oluşmamış bunlar.  Bunlar o markaları ter dökerek almışlardır.  Biz de tam 30 yaşındayız.  30 senede çok badireler atlatıldı ve önemli mesafeler alındı.  Biz istiyoruz ki hocasına da çalışanına da öğrencilerinde de sıkıntılar olmasın” dedi.

BİO TEKNOLOJİ ALANINDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Rektör Sedat Murat araştırma projeleri ile ilgilide değerlendirme yaparak şunları söyledi. Biyo teknoloji alanda çok önemli çalışmalar yapan hocalarımız var. Geleneksel yöntemlerle sağlık üreten bir bölüm kurmayı düşünüyorum ona göre hocalar ve altyapı oluşturuyorum.  İnşallah ilerde çok esaslı geleneksel tedavi yöntemlerin olduğu bir bölüm kurmayı düşünüyorum. Çünkü Çanakkale’de bunlar yapılır.  Hocalarımız her alanda çalışmaya teşvik ediyoruz.  Çok önem verdiğim diğer bir alan ise toplumsal katkı.  Bütün kesime, topluma faydalı olacak  projeler üreteceğiz. Üniversitedeki herkes Çanakkale’ye hizmet edecek.  Tarımından, denizinden balıkçılığına.  Çevre kirliliğinden doğasına kadar bir çok alanda sosyal sorumluluk projeleri hazırlanmasına önem veriyoruz.  Önce Çanakkale’ye sonra ülkemize daha sonra ise tüm insanlığa hizmet edecek projeler yapacağız.  Hastanemiz birkaç alanda kalite belgesi aldı.  Ulusal ve uluslararası alanda kalite belgelerini almamız gerekiyor.   ÇOMÜ bir kalite markası olmalıdır” dedi.

ÇANAKKALE’Yİ BİR MARKA YAPMAK BENİM HEDEFİM VE İDEALİM
Yenilenebilir Enerji’de araştırmaları konusunda da değerlendirmeler yapan Rektör Murat “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak üç alanda araştırma yapacağız.  Bir güneş, iki rüzgar üçüncüsü ise biyokimya.  Yenilenebilir enerji ve bütün dünya buna yöneliyor.  Şu anda bu alanda, bu sektörde bizden iletişim ve direktifini almadan bu sektörde çalışmak mümkün olmayacak.  Bunu da Balıkesir Üniversitesi ile işbirliği halinde yapıyoruz.  Marmara Kalkınma ajansının destekleri de var.  Bizden belge alan kişiler Avrupa’da ve dünyada istediği yere gidip rahatlıkla çalışabilecek.  Çanakkale’yi bir marka yapmak benim hedefim ve idealim” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZİN BARINMA SORUNU OLMAYACAK
2022-2023 akademik yılı ile ilgili değerlendirmesinin son bölümünü öğrencilerin barınma ile ilgili konusuna ayıran Rektör Murat merkezde barınma sorunu yalanmaz ama ilçelerde barınma sorunu yaşanabilir” dedi. Öğrencilerin barınma sorunu ile ilgili de bilgiler veren Rektör Murat “Öğrencilerin barınma sorunu bizi ilgilendirmez diyemeyeceğim ama Valilik ile yapılan koordinasyon toplantısında dile getirildi. şu andaki durumda öğrencilere yönelik barınma sorunumuz hemen hemen hiç olmayacak gibi. Çanakkale Merkezde sorun yaşayacağımız düşünmezken bazı ilçelerde sıkıntılarımız var.  Çanakkale Merkezindeki bütün kamu kuruluşlarının misafirhaneleri öncelikli olarak öğrencilere tahsis edilecek.   Sadece bir 400-500 öğrencinin sıkıntı çekeceği gibi bir tahminimiz var. Ama bunu önümüzdeki günlerde halledeceğiz. Bakanlığımız da buradaki barınma sorunu ile ilgili önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Spor alanlarının da bulunduğu bir yurt planımız var.  Bin kişilik olacak bu yurdumuz Belediye’de ruhsat aşamasında.  Çanakkaleli iş adamları öğrenci diyorlar ama neden bu fiyatlar bu kadar pahalı? Ben de bundan şikayetçiyim ama bu bir serbest piyasa.  Ancak bu kadar da acımasız olmaması lazım.  Madem öğrenci dostuyuz diyorlar öğrencilere biraz daha anlayış gösterilemez mi? Elbette arz ve talep meselesi ama böyle de olmaması gerekir.  Ben gittiğim her toplantıda hocalarıma söylüyorum öğrenci ile bire bir ilgilenmeyen hoca da istemiyorum yönetici de” dedi. 

Ogün İnal