Gündem

Sosyal Çiftçilik Ekibi AB Parlamentosunda

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sosyal Çiftçilik ve Sağlık konulu proje toplantıları Hollanda’nın Amsterdam ve Belçika’nın Brüksel kentlerinde gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sosyal Çiftçilik ve Sağlık konulu proje toplantıları Hollanda’nın Amsterdam ve Belçika’nın Brüksel kentlerinde gerçekleştirildi. Projede İtalya’dan Perugia Üniversitesi ve Umbria Çiftçiler Konfederasyonu, Türkiye’den Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Hollanda, Avusturya ve İspanya’dan sosyal örgütler görev alıyor.
 
İlk günkü çalışmalarda daha çok proje kapsamında yapılan çalışmalar ve proje çıktıları tartışıldı. Proje kapsamında ikinci gün çalışmaları Brüksel’de Avrupa Birliği Parlamentosunun Spinelli Salonunda, İtalyan Üyelerin katılımıyla gerçekleştirildi. “Sosyal Çiftçilik Günü” kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, Oturum Başkanlığını Dr. Massimo Canalicho yaptı.
Toplantıya iştirak eden İtalyan Parlamenter Camilla Lauretti ve Ev Sahibi CIA Umbria Çiftçiler Konfederasyonu Başkanı Mattea Bartalini projenin çok önemli olduğunu, doğanın, tarımın, yeşilin insanı rehabilite ettiğini, misafirlerini Brüksel’de ağırlamaktan çok mutlu olduklarını belirttiler.
 
Toplantıda, Wageningen Üniversitesi’nden Dr. Jan Hassink, zihinsel engelli öğrencilerin okulda öğrenemediklerini sosyal çiftliklerde daha iyi öğrendiklerini ve bu çocukların daha kısa sürede hayata kazandırıldığını, bu konuda önemli çalışmaları bulunduğunu, Dünya Psikoterapi Derneği Başkanı Gabriele Rokka, sosyal çiftliklerin hemen bütün dünyada yaygınlaştırılması gerektiğini, sosyal çiftliklerin insanların psikolojik sorunlarının çözümünde önemli rol oynadığını, Dr. Massimo Canalicho, proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları ve faaliyetlerin insanlar üzerindeki etkilerini, Prof.Dr. Kemal Çelik, Türkiye’nin sosyal tarım için büyük potansiyele sahip olduğunu, sosyal çiftçiliğin önünde ilaç şirketlerinin önemli bariyer oluşturduğunu, ancak zihinsel sorunu olanların, özellikle yaşlıların rehabilitasyonunda sosyal çiftçiliğin, bitki ve hayvanlarla iletişimin birçok kimyasal ilaçtan daha etkili olduğunu dile getirdiler.
 
 
Mine Tarım