Gündem

ÜLKE ALARM VERİRKEN ÇANAKKALE MERKEZE NEDEN YAĞIŞ DÜŞMÜYOR?

Meteoroloji Mühendisi, Klimatolog, Coğrafyacı Erdinç Uslan Haziran ayı içinde ülke genelinde yoğun yağışlar hakim olurken, Çanakkale merkezine beklenen yağışın düşmemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Meteoroloji Mühendisi, Klimatolog, Coğrafyacı Erdinç Uslan Haziran ayı içinde ülke genelinde yoğun yağışlar hakim olurken, Çanakkale merkezine beklenen yağışın düşmemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yoğun yapılaşmanın olduğu şehir merkezinde ortalama hava sıcaklığının kırsal alanlara göre daha yüksek olmasının en büyük nedenlerinden birinin kentsel ısı adası etkisi olabileceğini belirten Uslan, yağış azlığına bağlı olarak yaşanacak su sıkıntısına dikkat çekti.
 “Haziran ayında böylesine güçlü yağmur ihtimalinin olduğu yağışlı sistem bile Çanakkale’nin etrafında dolanıp, yağış bırakmıyorsa bunun sebeplerini bilimsel olarak araştırmalıyız” diyen Meteoroloji Uzmanı Erdinç Uslan olası sebepleri sıraladı. İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Uslan, yağış uyarısı yapılmasına rağmen Çanakkale il merkezine yağış düşmediğini, ilçelerin yağış aldığına dikkati çekerek, bunun sebeplerinin araştırılması gerektiğini belirtti.
“ÇANAKKALE ÜZERİNDE ISI ADASI OLABİLİR”   
Çanakkale iklimini etkileyen faktörler arasında kentsel ısı adası oluşumuna sebebiyet veren yapılaşmanın olması, kent içi yeşil alan ve ağaç sayısının azalması, yoğun doğalgaz kullanımı, uluslararası hava yolu FIR hattının şehrin üstünden geçmesi, rüzgar santralleri pervanelerinin gelişigüzel yerleştirilmesi gibi maddeleri sıralayan Erdinç Uslan, görüşlerini paylaştı. Uslan, “Şehir merkezinde binaların beyaza boyatılması, güneş ışınlarının yansıtılması, beyaz ağırlıklı renklerin kullanılması doğru olabilir. Çanakkale’de baca sayısı fazla, bunlar yaygın olduğu için ısıyı etkiliyor, doğalgaz da yoğun olarak kullanıldığı için bir etken oluşturuyor. Rüzgar santrallerinin rastgele yerleştirilmesi de iklime etki eden faktörler arasında. Bu saydığım ihtimaller bilimsel anlamda araştırılmalı. Bunun dışında eski yıllarda Çanakkale’de üzerinden bu kadar fazla sayıda uçak geçişi gerçekleşmiyordu.  Son yıllarda Balkanlar üzerinden geçişlerin sağlandığı bir kol oluştu. Avrupa’ya, Uzakdoğu’ya, Kıbrıs’a, Antalya’ya uçuşlar var. Tam şehrin üstünden geçiyor, atıkları atmosfere salınıyor” dedi. Küresel ısınmanın da etkisine dikkat çeken Erdinç Uslan, “Sanayi Devrimi’nden sonra insan eliyle sıcaklığının artması, buzulların erimesi, deniz suyunun çekilmesi,  sıcaklığın ve kuraklığın artması da doğal afetlerin habercisi” ifadelerini kullandı.  
“HAZİRAN AYININ SONUNA KADAR YAĞIŞ YOK. KURBAN BAYRAMI’NDA DA YAĞIŞ BEKLENMİYOR”
Önümüzdeki süreçte yağışlar ile ilgili de Meteoroloji’nin tahminlerini paylaşan Erdinç Uslan, “Haziran ayının sonuna kadar yağış yok. Kurban Bayramı’nda da yağış beklenmiyor. Ciddi anlamda sıcaklıklar ve kuraklık bizi bekliyor. Su problemi oluşabilir. Geçen kış yoğun yağış yaşandı ve barajlar doldu, baraj dolu olsa da suyu tedbirli kullanmalıyız. Otomobil yıkama, araç yıkama, bahçe sulama ve gereksiz su sarfiyatına karşı dikkatli olmalıyız. Dünya şu an ciddi anlamda ısınıyor, vatandaşlar olarak elimizdeki tek değerimizi suya sahip çıkmalıyız. Suyumuz var diye çarçur etmemeliyiz, suya muhtaç olduğumuz günler gelecek” diyerek uyarılarda da bulundu.  
Özel Haber: Mine Tarım