Spor

Triatlon heyecanı yaşandı

1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu Triatlonu, yurt içi ve dışından 550 sporcunun katılımıyla gerçekleşti.

1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu Triatlonu, yurt içi ve dışından 550 sporcunun katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye Triatlon Federasyonu'nca Çanakkale Zaferi'nin 107. yılı dolayısıyla düzenlenen 21-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen turnuva, elit, yaş grubu ve paratriatlon kategorilerinde Türkiye Triatlon Federasyonu 2022 yarış takviminde yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu Triatlonu, 21-22 Mayıs tarihlerinde sponsorlar ve yerel yönetimlerin iş birliği ile düzenlendi.  Duatlon yarışlarıyla başlayan organizasyonun ilk gününde ayrıca 1500 metre yüzme, 40 kilometre bisiklet ve 10 kilometre koşuyu kapsayan standart mesafe triatlon yarışları da yapıldı.

Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya açılışta yaptığı konuşmada, “Aslında bu organizasyon bizimi için gerçekten federasyonumuz için en önemli organizasyonlardan birisi. Çünkü burası hem tarihi dokusu hem doğasıyla bence dünyaya marka olabilecek yarış noktası. Aynı zamanda da bizim için manevi değeri çok yüksek olan bir alan. Bizim buranın daha da ön plana çıkmasını istiyoruz. Tarihi Alan Başkanlığımız zaten gerekli şeyleri yapıyor ama bizim gibi sportif etkinliklerle bunun dünyaya tanınırlığını artırmış olacağız. Bu sene biz burayı pandemiden sonra uzun bir ara verdik. Pandemiden sonra yine Türkiye için rekor bir katılımla puanda organizasyonuzumu yapıyoruz. Önümüzdeki sene burayı marka yarışı haline getirmek için dünyanın en büyük organizasyonlarından biriyle anlaştık. Uluslararası anlamda seneye buraya bin, bin 500’e yakın bir yabancı sporcu katılımı bekliyoruz. Gelibolu Yarımadası’nda bu anlamda otel konaklama çok az. Bu yarışı büyütmemizde en büyük problemlerden biri bu. Şuanda 550 kayıt var ama 300-400 kişi konaklamada yer olmadığı için gelemedi. Önümüzdeki sene için çürüse gemisiyle görüştük, 900 kişilik çürüse gemisiyle ön bir anlaşma yaptık. Bu da belki dünyada bir ilk olacak. İnsanları gemide konaklatacağız. Yine buradaki yerel halkın etkinlikten faydalanmasını sağlayacak kapasite olacak. En azından yerel bulamayanların ihtiyaçlarını veya yabancı katılımcıların ihtiyaçlarını gidermek için böyle bir çözüme gideceğiz. Önümüzdeki sene de burada bin 500’ün üzerinde bir sporcuyla yarış yapmak ve en azından 750 ile bininin uluslararası yarışma olması. Böylelikle bir sonraki sene 2 binin üzerine çıkabiliriz diye düşünüyoruz. Ben önümüzdeki sene yapacağımız organizasyonla dünyada büyük bir ses getireceğimizi düşünüyorum. Pandemiden önce burada 8 tane savaşmış ülkeden 4 kadın, 4 erkek sporcuyu davet etmiştik misafir olarak. O sene maalesef bizim organizasyon pandemiyle kurban gitti. Önümüzdeki sene burada savaşmış devletlerden insanları davet edeceğiz. Önümüzdeki sene belki çıkartma gemizlerimizle sporcularımızı suya alacağız. Buranın tarihi dokusu, burada verilen mücadele. Mesela parkurumuz uzatıp, bu sene 57. Alay’ın, anıtın oraya sporcularımızın çıkmasını istedik. Burası hem doğal. Özellikleri hem de bize hissettirdiği manevi değerler anlamında çok önemli”  dedi.
Pazar günü gerçekleştirilen uzun mesafe triatlon yarışında da sporcular sırasıyla 2100 metre yüzdü,  112 kilometre bisiklete bindi ve 23 kilometre koştu. Gelibolu’nun manevi huzurunda yarışan triatletler Çanakkale’nin tanıtımına katkıda bulundu.
Şenay Azman