Yaşam

Aygen’den Akasya tarifleri

‘Bence Yemek’ Kitabı’nın yazarı Nazan Aygen baharın gelişiyle birlikte dalında mis gibi kokan akasya çiçekleriyle özel tarifler hazırladı.

‘Bence Yemek’ Kitabı’nın yazarı Nazan Aygen baharın gelişiyle birlikte dalında mis gibi kokan akasya çiçekleriyle özel tarifler hazırladı.

Doğanın sunduğu güzellikleri, bitkileri ve renkleri sofralarda kullanan Nazan Aygen, “Güzel kokuya ve salkım salkım görünüme sahip olan akasya çiçeği, baklagiller familyasına ait bir bitkidir. Süs çiçeği olarak bilinen akasya çiçeği, oldukça küçük yaprak yapısına sahip olarak bilinen bir çiçek türüdür. Oldukça güzel kokuya sahip olan akasya çiçeği, mor, kırmızı, beyaz ve sarı renkli çiçekleri ile bilinmektedir.  Akasya çiçeği, çelikleme ve tohum yöntemi ile çoğaltılabilen bir bitki türüdür. Akasya çiçeği, yenilebilen çiçekler arasında yerini almaktadır. Bu nedenle düzenli tüketimi çeşitli faydalar sunmaktadır. İmmün sisteminin güçlendirilmesinde ve desteklenmesinde etkili bir yapıya sahip olduğu söylenmektedir. Odada yer alan akasya çiçeğinin uyku kalitesini arttırdığı bilinmekle birlikte, düzenli bir uyku saatlerine geçilmesine destek olur. Sınav dönemlerinde tüketilmesi, kaygı seviyesini azaltır. Oral aftlerin giderilmesinde yardımcı olmakla birlikte, şiddetli ağız kokusunu gidermektedir. Ağız içinde yer alan diş eti hastalıklarına bağlı gelişen bakterilerin yok edilmesini destekler. Diş çürüklerinin oluşumunu engellediği söylenmektedir. Boğaz ağrıları, solunum hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir” dedi.
AKASYA ÇİÇEĞİ TATLISI
Malzemeler
2 su bardağı akasya çiçegi
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1/2 litre süt
150 gr toz şeker
200 gr. tereyağ
200 gr. Yulaflı bisküvi
YAPILIŞI
Büyük bir kase içinede yulaflı bisküviler un haline getirilir.Üzerine 100gr eritilmiş tereyağ ilave edilip iyice karıştırılıp  23 cm çapında  yuvarlak servis kabına iyice bastırak yerleştirilir.Orta boy bir tencere içine  süt,yumurta sarısı,şeker,un,nişasta, tereyağ ilave edilip karıştıp orta ateşte sürekli karıştırilarak pişirilir içine akasya çicekleri eklenip iyice karıştırılır sonra hazırlanan bisküvilerin üzerine dökülür üzeri akasya çicekleri ile süslenip buzdolabinda 4 saat bekletilip servis edilir.
AKASYA ÇİCEĞİ ÇAYI
Malzemeler
1 su bardağı akasya çiçeği
1/2 içme suyu
6-7 adet tane karabiber
2 tatlı kaşığı bal
YAPILIŞI
Uygun bir çaydanlık içine su ,akasya çiçekleri, tane karabiber ilave edilip 5 dakika orta ateşte kaynatılır sonra hafif ılınınca içine bal eklenip karıştırılır ve servis edilir.
AKASYA KURABİYESI
MALZEMELER
2 su bardağı akasya çiçeği
4 adet yumurta akı
4 yemek kaşığı badem unu
4 Yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
YAPILIŞI
Büyük bir kase içinde yumurta akları ve şeker kar halini alana kadar çırpılır sonra içine badem unu, un ve akasya çiçekleri eklenip dikkatlice karıştırılıp yağlı kağıt üzerine bir fırın tepsine kaşık yardımıyla paylaştırılır. 15 dakika bekletilip 150 derece ısıtılmış fırında 17- 20 dakika pişirilir. Servis edilir.
Mine Tarım