Ekonomi

'KEŞKE ZAM GELMESE DE, FİYATLAR AYNI KALSA'

Çanakkale Kasaplar Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş artan maliyetlerin fiyatlara yansıdığını belirterek, yeni tarifeye göre ilde 100 gram simidin 3 lira olduğunu belirtti.

Çanakkale Kasaplar Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş artan maliyetlerin fiyatlara yansıdığını belirterek, yeni tarifeye göre ilde 100 gram simidin 3 lira olduğunu belirtti.

Yeni fiyatın 28 Ocak tarihinden itibaren geçerli olduğunu kaydeden Başkan Selahattin İş, “Yılbaşında asgari ücrete gelen zamla birlikte doğalgaza ve elektriğe de zam geldi. Elektrik yüzde 120 zamlandı. Una, mayaya, yağa, poşete de zam geldi. Poşeti 15 liradan alırken, 35-40 liradan almaya başladık. Bu maliyetler sonucunda simide de zam geldi” dedi.

“KEŞKE ZAM GELMESE DE, FİYATLAR AYNI KALSA”
Oda olarak esnafa tarife verme meraklısı olmadıklarını da belirten Selahattin İş, “Keşke kalemlere zam gelmese de, fiyatlar da aynı kalsa. Üretici de, tüketici de zor durumda ve her iki taraf da haklı. En son simide 9.ayda zam yapılmıştı, ama maliyetler artmaya devam ediyor,  her şeye zam geliyor.  Bu rakamları belirlerken başka illeri de baz alıyoruz. Edirne’de 100 gram simit 3 lira, Tekirdağ’da 90 gram simit 3 lira, Balıkesir’de 90 gram simit 3 lira, Kırklareli’nde 80 gram simit 3lira. Bu durumda Çanakkale’de 100 gram simidin 3 liraya satılması normal” ifadelerini kullandı.

“LOKANTACI ESNAFI DA ZORDA”
Resmi kurumların bile yılbaşında harçlara dahil bir çok kaleme zam yaptığını belirten Selahattin İş son zamanlarda Çanakkale’de lokantacı esnafının da zorlandığını belirterek, “Pazarda patlıcan 40 lira olmuş, diyecek başka bir şey yok. Pazar fiyatları çok arttı. Lokantacılar belirli tarifeye tabi. Malzemelere zam gelince kar oranları da düşüyor. Biz isteriz ki her öğlen saatinde lokantalarımız dolsun. Ama boş görünce üzülüyoruz. Ne yazık ki kapanan esnaflar da var. Çanakkale emekli ve memur kenti. Vatandaş nerede ucuzsa oraya gidiyor. Bize kapananlar ile ilgili sistem kodu düşüyor. Sistem pasif gösteriyor, ama kapanan esnaf da, vergi kaydını sildirince, odaya da bilgi vermeli. Üyelikler devam edince sorun olabiliyor, icra bile gelebilir. O yüzden Çanakkale esnafımızdan ricamız, elbette kimse işini kaybetmesin, ama kapatma kararı aldığı takdirde de Vergi Dairesi’ne gittiği dilekçe örneği ile odamıza da gelsin. Sicile gönderilsin ve kapansın. İlişkisinin resmi olarak kesilmesi lazım, bazen bize, ‘Başkanım haberim yoktu’ diyorlar, o yüzden hatırlatmakta fayda var” dedi.
Mine Tarım