Gündem

Dünya Gümrük Günü kutlandı

Türkiye’nin 1953 yılında üye olduğu eski adı Gümrük İşbirliği Konseyi olan Dünya Gümrük Örgütünün ilk defa toplandığı 26 Ocak 1953 tarihi dikkate alınarak her yıl 26 Ocak tarihi Dünya Gümrük Günü olarak kutlanıyor.

Türkiye’nin 1953 yılında üye olduğu eski adı Gümrük İşbirliği Konseyi olan Dünya Gümrük Örgütünün ilk defa toplandığı 26 Ocak 1953 tarihi dikkate alınarak her yıl 26 Ocak tarihi Dünya Gümrük Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda gümrüğü bulunan tüm illerde olduğu gibi Çanakkale’de de düzenlenen programda Gümrük Günü kutlandı.  
 
Yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri almak, deniz ve hava limanlarıyla kara sınırlarındaki gümrük kapılarında ve diğer gümrüklü yer ve sahalarda giriş ve çıkış yapan kişi, eşya ve taşıtların muhafazası ile gümrüğe sevk edilmesini sağlamak, kaçakçılığı önlemek, izlemek ve soruşturmak gibi çok önemli görevleri başarı gümrük çalışanlarını onurlandırmak ve  müdürlüğün faaliyetlerini tanıtmak amacı ile her yıl olduğu gibi ülkemizin de kurucu üye olarak içerisinde yer aldığı Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak tarihi Dünya Gümrük Günü dolayısı ile çeşitli kutlama etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Çanakkale Gümrük Müdürlüğü de Cumhuriyet Meydanında Çelenk Koyma programı düzenledi.  Programa Çanakkale Gümrük Müdürü Zeynel  Kahraman ve personel katıldı.
 
Etkinlik, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Çanakkale Gümrük Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgiler veren  Gümrük Müdürü Zeynel Kahraman, “Dünya Gümrük Günü n edeni ile Çanakkale Gümrük Müdürlüğü çalışanları olarak büyük Önder Atatürk’ün manevi huzurunda toplanmış bulunuyoruz. Bu vesile ile devletimizin kurucusu ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Uluslararası ticaretin yüzde 98’inden fazlasını gerçekleştirilen 183 ülkenin üyesi olduğu ve ülkemizin de kurucu 17 ülke arasında olduğu Dünya Gümrük Örgütü ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden yola çıkarak 26 Ocak gününü Dünya Gümrük Günü olarak ilan etmiştir.  Dünya Gümrük Örgütüne üye ülkelere uluslararası düzeyde 26  Ocak Dünya Gümrük  günü, her yıl farklı bir tema belirlenerek kutlanmaktadır. 2022 yılı için ‘Refah ve Veri  Ekosistemi ve Veri Kültürünü Geliştirerek Gümrüklerde Dijital Dönüşüm’ sloganı belirlenmiştir.  Bu itibarla ülkemizde, her sene yurt çapında Bakanlığımız personeli  arasında birlik ve beraberliği arttırmak, gümrüklerimizi halka tanıtmak,  sorunlarımızı anlatmak açısından özel  özel önemi haiz bir gün olan 26 Ocak Dünya Gümrük Günü  kutlamaları etkin bir şekilde gerçekleştirilmektedir.  Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün bağlantısı  1. Sınıf gümrük idaresi olarak faaliyetini sürdürmekte olan  Çanakkale Gümrük Müdürlüğü toplam 42  personel ile çok geniş  alana dağılmış toplam 15 noktada  görev yapmaktadır.  Kepez Limanı, Akçansa Limanı,  ve DFS İskelesi hariç  diğer yerlere mobil hizmet vermekteyiz.  Ayrıca boğada transit geçen gemilere  kumanya ve yakıt teslimi personelimizin gözetimi altında  yapılmaktadır.  Ayrıca sorumluluk sahamızda  görev yapan kolluk birimlerince  yakalanan kaçak eşya ve  araçlar, müdürlüğümüze teslim edilmekte,  tasfiye kararı alanlarda TASİŞ  vasıtasıyla satışa sunulmaktadır.  Yeni kurulan Gökçeada ve Bozcaada  gümrük müdürlüklerinin  altyapı problemleri  çözülene kadar  bu idarelerin  işlemlerinin de  mobil hizmet  vererek  gerçekleştirmektedir.  Müdürlüğümüz denetiminde 2 A tipi, 3 C tipi  Antrepo ve 1  Geçici depolama yeri mevcuttur.2021 yılında müdürlüğümüzde 518 adet beyanname ile  199.764.000 dolar ithalat, 3.138 adet beyanname ile 278.732.000 dolar  ihracat işlemi gerçekleştirilmiştir.  Toplam 89.866.597 TL vergi tahsisatımız olmuştur” dedi.
 
Ogün İnal