Gündem

Türkeş, gök gürültülü kar yağışını yorumladı

Ülke genelinde kar yağışı etkisini sürdürürken gök gürültüsü dikkatleri çekti. Nadir görülen doğa olayı vatandaşları ürküttü.

Ülke genelinde kar yağışı etkisini sürdürürken gök gürültüsü dikkatleri çekti. Nadir görülen doğa olayı vatandaşları ürküttü. Boğaziçi Üniversitesi “İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” Yönetim Kurulu ve Fizik Bölümü Kısmi Zamanlı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş nadir görülen olayı yorumladı.
 
Açıklama yapan Prof. Dr. Murat Türkeş, “Genç arkadaşlarımdan ve öğrencilerimden İstanbul'da yaşanan kuvvetli-şiddetli afet boyutundaki kar yağışlarına ve gök gürültülü şimşekli havaya ilişkin sorular alıyorum. Bu sorunun yanıtını çok özetle ve olabildiğince en az teknik bilgiyle şöyle verebilirim ya da konuyu kısaca açıklayabilirim. Öncelikle bu beklediğim bir hava durumu tipiydi. Yüksek atmosfer çok soğuktu, örneğin 500 hPa standart basınç düzeyinde Marmara üstünde hava sıcaklığı -40 oC yüzey yaklaşık sıfırdı (şu anda da hala benzer durum söz konusu). Karadeniz'den nemli çok soğuk Ege'den görece sıcak ve nemli hava kütleleri Trakya ve İstanbul yöresi üstünde cephe yüzeyi boyunca karşılaştığında, bir anlamda cephesel kararsızlık oluştu. Bu da hem kuvvetli yer yer şiddetli ve uzun süreli kar yağışına, hem de oluşan özel cephesel kararsızlık yüzünden kümülonimbüs bulutlarından gök gürültülü şimşekli kar ve belki deniz üstünde karla karışık sağanak yağmur yağışı gerçekleşti. Benzer sinoptik meteorolojik koşullarda, sıcaklık gradyanının kuvvetli olduğu nemli / çok nemli hava kütlelerinin karşılaştığı cephesel orta enlem siklonlarında aynı gün içinde hem kar hem de gök gürültülü şimşekli dolu ve sağanak yağışlı hava koşulları yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
 
Şenay Azman