Gündem

“Türkiye’nin sorunu belirsizlik”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Selçuk Semizoğlu yıllık değerlendirme toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Semizoğlu açıklamasında, Türkiye’de ekonomik olarak belirsizlik olduğunu belirterek, öngörüsüzlüğe vurgu yaptı. Semizoğlu, “Bir gün Çin modelimiz oluyor, bir gün Türk modelimiz oluyor. Hükümetin ekonomi programı pansuman tedavisi” dedi.
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu dün ÇTSO Fuar Merkezi toplantı salonunda yıllık değerlendirmede bulunmak üzere basın mensupları ile bir araya geldi. Semizoğlu açıklamasında Türkiye ekonomisinde belirsizlik olduğunu belirterek, “Acıyı çekeceksek hep beraber çekelim, süreci de bilelim. Askere gidersin 18 ay bilirsin. Şafak defterinden her gün imzalarsın bunu. Türkiye’nin sorunu belirsizlik. Bir gün Çin modelimiz oluyor, bir gün Türk modelimiz oluyor. Bu modelleri tarif eden de yok. Ben Türkiye’nin ekonomisi hakkında konuşacak, Cumhurbaşkanımızın kararları hakkında konuşacak bir bilgiye sahip değilim. Ben Çanakkale ekonomisi hakkında sabaha kadar konuşurum. Hükümetin ekonomi programı pansuman tedavisi. Çıkıp her şey açıklansa, insanlar tatmin olsa emin ol ki bu sorunlar çözülür, ama üreticinin, iş aleminin önündeki en büyük sorun şu anda belirsizlik. TL'yle mal alımı kalmadı neredeyse. Biz Türkiye’de yaşıyoruz asgari ücret konusunda oda olarak şunu söyledik. Rıfat Başkan’ımıza da ilettik. Her ay fiziksel veya on-line olarak toplantılarımız yapılıyor”
“ASGARİ ÜVRETİN ÜSTÜNEKİ YÜK AZALTILMALI”
Semizoğlu açıklamasının devamında, “Biz Oda olarak şunu söyledik, Odalar ve Borsalar Birliğine de şunu söyledik, Rıfat Başkanımıza da defalarca ilettik. Her ay fiziksel veya online Rıfat Başkan’ın başkanlığında toplanıyoruz. Asgari ücretin üzerindeki vergi yükü kaldırılmadığı sürece asgari ücretin 10 TL yaparsan 2,5 TL’lik ekmek yarın 4 TL olur 8 TL olur. Asgari ücretin üzerindeki yük yüzde 43 iken, 37’ye indi. Bunun azaltılması lazım” şeklinde konuştu.
‘İŞ BEĞENMEME VAR’ DİYORUZ KIZIYORLAR
Kendi şirketinde 15-20 kişilik bir açık olduğunu belirten Semizoğlu, “İş arayan varsa benim şirketimde 15-20 kişi açığım var. Dardanel’de açık var çok iyi biliyorum. Ulubay’da var.  Kahvelerde avukat geziyor işçi şikayetçi olsa da şirkete dava açsam diye.  Türkiye’de işveren ile çalışan arasındaki davaların çalışanın lehine neticelenme oranı yüzde 97.‘İş beğenmeme var işsizlik yok’ diyoruz kızıyorlar. Evet var. Asgari ücretin üzerindeki yük kalkmadığı sürece ben asgari ücret e yapılan zammın enflasyonu daha çok tetikleyeceğini sadece çalışanın cüzdanının cirosu artacak. Biz neden asgari ücreti konuşuyoruz? Bizim odamızda asgari ücretle çalışan kimse yok. Niye biz daha nitelikli ve verimli işçiliği konuşmuyoruz? Niye çalışanların şirketlerine daha fazla aidiyet hissetmesi, daha fazla aile olmalarını konuşmuyoruz? Asgari ücret üzerinden daha adam maaşını almadan devlet para alıyor bunu konuşmamız lazım. Önemli olan asgari ücreti artırmak değil, asgari ücretin üzerindeki yükün azaltılması lazım” dedi.
“İKTİDARA YAĞ ÇEKMEK, İKTİDARA HOŞ GÖZÜKMEK PEŞİNDE DEĞİLİM”
 AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili ile ilişkisi hakkındaki bir soruyu da yanıtlayan Semizoğlu, “Bülent Turan benim konforum. Benim konforum derken bana bir şey bağışlamıyor, ama Çanakkale’ye bir şey bağışlıyor. İktidara yağ çekmek, iktidara hoş gözükmek peşinde değilim. Jülide Hanım olsun, Muharrem Bey olsun bunlarla da aynı şekilde devam ediyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının hiçbir kurumla, hiçbir kurumun başında seçilmiş veya yöneticisi ile bir çekişme içerisinde değilim” ifadelerini kullandı.
“BİZ ŞEFFAFIZ ÇİĞ YEMEDİK. KARNIMIZ DA AĞRIMIYOR”
 Fahrettin Ersoy ve Hayrettin Çetinkaya’nın istifa etmesi ile ilgili de konuşan Semizoğlu, “Bizlere yolladıkları istifa mektuplarında işlerinin yoğunluğu nedeni ile diyordu. Başka şeyler var, var da gerek yok, ama kişisel olarak bir şey yok. Fahrettin Bey’in istifasını ben istedim, ama Hayrettin Bey’in kendi takdiri. Mezarlıklar kendini vazgeçilmez zannedenlerle dolu. Hiçbir şey olmadı, olmaz da. Biz şeffafız çiğ yemedik. Karnımız da ağrımıyor” dedi.
Toplantı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Ogün İnal