Gündem

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİ ARTTI

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, bu yılın ilk yarısında Türkiye'de toplam ticaretin yüzde 17,6'sı online platformlar üzerinden gerçekleştirilirken, internetten gıda alışverişi yüzde 196 arttı.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, bu yılın ilk yarısında Türkiye'de toplam ticaretin yüzde 17,6'sı online platformlar üzerinden gerçekleştirilirken, internetten gıda alışverişi yüzde 196 arttı. Peki internet alışverişi neden bu düzeyde arttı ve hangi alanlarda satışlar internet ortamında yapılıyor? 
 
Pandemi sürecinin de etkisiyle internet satışları arttı. Gıdadan, tekstile birçok sektörde satışları artan alışverişler e-ticarette neden arttı? Bunun ekonomik üzerine etkilerinin teknolojik boyutunu bilişim uzmanı Emre Karadağ’a Finans bölümünü ise Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay’a sorduk.

Geçtiğimiz günlerde bir siteye açıklamalarda bulunan E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft Üst Yöneticisi (CEO) Yüksel Eminoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ETBİS verilerini değerlendirdi. Eminoğlu, en uygun fiyata ulaşma imkanı, işlemlerdeki hız, iade süreçlerinin kolaylığı ve tüm bunlara eklenen Pandemi etkisiyle e-ticarette son dönemlerde gözlenen hızlı yükselişin devam ettiğini kaydetti. Türkiye genelinde 2021'in ilk 6 ayında online platformlar üzerinden 161,1 milyar TL'lik satış yapıldığını bildiren Eminoğlu, ETBİS verilerine göre, Türkiye'de e-ticaret yapan işletme sayısının 321 bin 742'ye çıktığını, bir online pazar yerinde faaliyet gösteren firma sayısının da 312 bin 523 olduğunu aktardı. Eminoğlu, bu işletmelerden 221 bin 12'sinin en az 1 aracı hizmet sağlayıcısı bünyesinde satış yaptığını belirtti.

Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, ‘’Finans dünyasında son 10 yıldır ödeme yöntemleri değişiyor. Özellikle nakitten kartla, havale ile ödemeler gerçekleşiyor. Son 5 yıldır da internet bankacılığı ve teknolojik gelişmeler ile artık daha fazla nakit tüketimi arttı. Tüketim yüksek düzeyde artark, harcamalar da yöntemlerde değişti. Bu çağın ödeme yöntemi uzaktan ödemedir. Onun için nakit out, kart in oldu” dedi.

“KARTLA ÖDEME DAHA DA ARTACAK”
Bilişim uzmanı Emre Karadağ da, ‘’Bankaların finansal gelişmeleri bence en çok şu yeni yazılımlarla birlikte güvenli banka alışverişi yapan uygulamalar sayesinde, kartla ödeme arttı. Bu ödeme yöntemleri bundan sonra daha da artacak. Düşünsenize son dönemde otobüs ücretlerinden, markete, tekstile her şeye kartla sahip olunabiliyor. Bu devam ettiği sürece nakit ödeme yapanlar azınlıkta kalacak gibi’’ dedi.

E-ticaret hacminin sektörlere göre dağılımına bakıldığında da 22,4 milyar TL ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörünü görüyoruz. Onu, 10,9 milyar TL ile giyim, ayakkabı ve aksesuar, 7,3 milyar TL elektronik sektörlerinde yapılan alışverişler takip ediyor. Ödeme şekli itibarıyla sepet tutarlarına bakıldığında 173 milyar TL'lik tutarla kartlı işlemler ilk sırada yer alırken, kapıda ödeme ile 66 milyar TL, havale ya da EFT yoluyla da 60 milyar TL'lik işlem yapılmış
 

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı