Sağlık

Türkiye obezitede Avrupa şampiyonu 

2018 yılı verilerine göre Türkiye Avrupa’nın en obez ülkesi olarak kayıtlara geçerken, dünya genelinde 27’nci sıraya yerleştiği görüldü.



İspanya’nın Granada kentinde düzenlenen ‘Sağlıkta Okur Yazarlığın Arttırılması’ Projesinin toplantısında, hemen hemen bütün dünyanın önemli sorunu olan şişmanlığın, Türkiye’de önemli bir sorun teşkil ettiğinin altı çizildi.
 
OBEZ ORANI HIZLA ARTIYOR
 
İspanya’nın Granada kentinde ‘Sağlıkta Okur Yazarlığın Arttırılması’ konulu proje toplantısı 2 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıda Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, proje ortaklarının kendi ülkelerindeki toplam nüfus içerisinde obezitenin yaygınlığı ve alınacak tedbirler incelendi. Türkiye’den Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Büyük Ortadoğu Sağlık ve Eğitim Vakfının ortak olduğu projede, Prof. Dr. Kemal Çelik ve Ercan Küçükarslan, ülke nüfusu içinde obez oranının hızla arttığına, obezitenin diğer sağlık sorunlarına da neden olduğuna dikkat çekerlerken, İtalya, Romanya, İspanya ve Bulgaristan’dan araştırma ve eğitim kurumları temsilcileri de benzer sunumlar gerçekleştirdiler.
 
Sağlıkta Okur Yazarlığın Arttırılması projesi çerçevesinde www.healty-project.eu adresinde hemen herkesin yararlanabileceği bilgiler bulunuyor. Proje temelde, obezite durumuna ilişkin yetişkinleri eğitmek, obeziteyi önlemenin bir yolu olarak yetersiz beslenme alışkanlıklarına karşı mücadele etmek, obezite ile mücadele edenlere, özellikle ebeveynlere, öğretmenlere, politika yapıcılara, paydaşlara, diyetisyenlere ve sağlık personeline rehberlik ve destek sağlamak, obezitenin önlenmesi ve bu tıbbi durumun neden olduğu ölümlerin sayısının azaltılmasında bir strateji geliştirmek,  obeziteden muzdarip insanların yaşam kalitesini yükseltmek, obezite kökenli sorun yaşayanların beslenme alışkanlıklarını geliştirmek, diyetlerini seçmede akıllı seçimlerle ilgili günlük çözümler sunmak, iletişim araçlarıyla toplumda obezite ile ilgili farkındalık yaratmak konularını içeriyor.
 
Altuğ Acer