Gündem

Üniversite pandemi kurallarıyla açıldı

1,5 yıldır uzaktan eğitim yoluyla derslerine devam eden üniversite öğrencileri yüz yüze eğitime başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde, okul açılmadan birkaç gün önce üniversite Senatosu, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz yarıyılı için Covid-19 tedbirleri kapsamında yeni kararlar aldı. 

1,5 yıldır uzaktan eğitim yoluyla derslerine devam eden üniversite öğrencileri yüz yüze eğitime başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde, okul açılmadan birkaç gün önce üniversite Senatosu, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz yarıyılı için Covid-19 tedbirleri kapsamında yeni kararlar aldı.  Alınan kararları ve üniversitenin ilk eğitim gününü değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Güven, gazetemize özel açıklamalar yaptı.
Uzun bir aranın ardından dün itibariyle eğitime başlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Pandemi nedeniyle belirli tedbirler ile başlayan eğitimin ilk gününü gazetemize özel değerlendiren, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Güven, ‘’Öğrencilerimizin hepsi maskeli, hepsi sosyal mesafeye uygun hareket ediyorlar. Kurallara riayet edilirse, bir problem olacak gibi görünmüyor. Öğrencilerin çoğunun aşılı olduğunu gördüm’’ dedi.
 Üniversitenin ilk eğitim gününü değerlendiren Bülent Güven, ‘’Kendi fakültem adına söyleyeyim, hepsi maskeli, hepsi sosyal mesafeye uygun hareket ediyorlar. Hatta kantine inip bakacağım genel durum nedir. Riayet ediliyor mu açık alan mı tercih ediliyor. Genellikle öyle yapılıyor. Genel itibariyle gençler bilinçli, zaten herkes, her gün gelmiyor. Onun planlaması da yapıldı. 1- 2. sınıflar Pazartesi, Salı geliyorlar. Çarşamba günü uzaktan eğitim şeklinde oluyor. Perşembe, Cuma ise 3. ve 4. sınıflar geliyorlar. O haliyle bir sorun yaşanmayacak gibi görünüyor. Ama tabii bunun dış alanı var sosyal hayat var. Yurtlarda da aynı şekilde kurallara uyulursa dışarda da sosyal alanlarda, kordonda, kafelerde yine aynı şekilde kurallara riayet edilirse, bir problem olacak gibi görünmüyor. Sohbet sırasında fark ettiğim kadarıyla öğrencilerin çoğunun aşılı olduğunu gördüm. Hemen hemen büyük bir kısmı aşı olmuş, 2. doz aşısını tamamlamış, o yüzden mutlu oldum en azından ona riayet edilmesi, Çanakkale şehrinin de mavi oluşu bir sıkıntı yaşanmayacak gibi görünüyor. Diğer haftalarda ne olur ne biter, soğuk algınlığı ile farklı bir boyut alır mı? Çünkü soğuk algınlığı da fazla görünüyor. Artık ilerleyen süreçte gidişata bakacağız ‘’ dedi.
 
Eğitim sürecinde uzaktan ve yüz yüze eğitim hakkında konuşan Güven, ‘’Üniversitenin aldığı da bir karar var. Onlar uzaktan eğitim yoluyla bizim uzaktan eğitimde kullandığımız bir program var. Tims, Zoom gibi oradan katılım sağlamaları, eğer hoca da rahatsız olursa oradan sürdürme, ya da telafi yapma uygun bir zamanda boyutunu sağlayacaklar. Tabii devamsızlık boyutunda tutum yok, rahatsızlığı olanlar, kronik rahatsızlığı olanlar, yüz yüze eğitime katılmak zorunda değiller, Ama sınavlar yüz yüze olacak. Bu şekilde karar alınmış bu şekilde devam edecek’’ şeklinde konuştu.
Eğitime diğer üniversitelere göre biraz geç başlandığını ifade ederek, ayrıca kronik rahatsızlığı olan öğrencilerin devamsız sayılmayacağını ama şartları olduğunu ifade eden Güven, ‘’Kronik rahatsızlığı olanlar belgeleyecek, tabii, heyet raporu, gibi o belgeye sahip olanların sayıca çok olacağını düşünmüyorum. Tabii lise gibi değil, üniversite ortamında öğrenciler arkadaşlarının bulunduğu ortamda yer almak istiyor. Eğitim, öğretimden çok geride kalmak istemezler. Uygulamaya dayalı derslerde bu büyük sıkıntı yaşatacağı için, uzaktan eğitim istemezler. Mutlaka ve mutlaka okulda olmak isterler. Okul zaten uzun zamandır özledikleri bir yer oldu. Nerdeyse 2 yıl olacak. Bizim okulumuz biraz geç açıldı, diğer okullar 2-3 haftaya başladı. Bu anlamda geç kaldık daha da özlemleri arttı. Maske kuralına herkes uyuyor. Dezenfektan okullarda koridorlarda yerini aldı. Şu anda bitme durumları takip edilir. Şu an bir olumsuzluk görmüyorum. Biz ne olur bilmiyoruz, ama güzel olsun istiyoruz, çünkü artık daha fazla tahammülü yok kimsenin, uzak kalmak istemiyorlar’’ dedi.

“Aşı olmayan öğrenciler ile ilgili bir yaptırım yok”
 Aşı olmayan öğrenciler ile ilgili bir yaptırım olmadığı, bu konuda sadece öneri ve telkinde bulunabileceğinin altını çizen Güven, ‘’Aşı olmayan öğrenciler ile ilgili bir yaptırım yok. Sadece HES kodu ile sorgulanıyor. Biz de öğretmenleri olarak onlara sadece korkmamayı, aşıların faydalı olduğunu telkin ediyoruz. Zorlama yok tabii, eğitim öğretim kurumları herkese açık, kendilerini ve çevreleri düşünmeleri gerekiyor diye düşünüyoruz, ulusal basını takip ederek bunları görebilirler, makaleleri okuyarak bilgi sahibi olabilirler, ben 14 yaşındaki oğlumun aşı olduğunu söylüyorum, aşı olmayanlar için en yapılacak şey ikna ve telkindir’’ diye ifade etti.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için Covid-19 tedbirleri kapsamında aldığı kararlar:
 Senato kararı gereği;
‘’Dersi yürüten öğretim elemanı Covid-19 veya temaslı olduğunu belgelendirmesi halinde, bu durumu ortadan kalkıncaya kadar dersin uzaktan devam etmesine veya telafisinin başka bir tarihte yapılmasına, dersi alan öğrenci Covid-19 veya temaslı olduğunu belgelendirmesi durumunda karantina süresi boyunca almış olduğu dersler için devam şartının aranmamasına, lisans ve ön lisans programlarında dersliklerde aynı anda derse kayıtlı sınıf mevcudunun %5’i kadarı Covid-19 veya temaslı olması durumunda belgelendirilmesi kaydıyla o dersin karantina süresi boyunca online (uzaktan) eğitime dönüştürülebilmesine, ara sınav döneminde Covid-19 veya temaslı olan öğrencilerin belgelendirilmesi kaydıyla giremedikleri sınavlar için telafi sınavlarına alınmalarına, tüm kapalı alanlarda Sağlık Bakanlığı’nın rehberine uygun olarak herkes tarafından maske takılmasına, Sağlık Bakanlığı’nın listesine alınan, kronik rahatsızlığı bulunan ve bunu belgeleyen öğrencilere yüz yüze eğitim içerisinde devam şartı aranmamasına, Sağlık Bakanlığı’nın listesine alınan, kronik rahatsızlığı bulunan ve bunu belgeleyen öğretim elemanlarının talep ettikleri takdirde derslerini online yapabilmesine, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı’nda Pandemi koşullarında tüm eğitim-öğretim faaliyetleri ile ilgili olarak yukarıda ele alınan konuların dışında ortaya çıkabilecek özel durumlar için ilgili akademik birimlerin yönetim kurullarının karar almasında yetkili kılınmasına Oy birliği ile karar verildi.’’
 
İbrahim Akın Kazancı