Gündem

’ALANI OLMADIĞI İÇİN TESPİTLERİ OLDUKÇA YANLIŞ'

Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Doğan Perinçek’in Assos Antik Kenti’nde ikinci bir tiyatro ya da odeon daha olduğu iddialarına ilişkin cevap veren Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Doğan Perinçek’in Assos Antik Kenti’nde ikinci bir tiyatro ya da odeon daha olduğu iddialarına ilişkin cevap veren Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kaz Başkanı Arslan; ‘’Doğan Hocamızın ilgisi ve heyecanını takdirle karşılıyoruz ama alanı olmadığı için tespitleri oldukça yanlış. Keşke ikinci tiyatro olsa biz de seviniriz. Keşif yapmak için arkeolog olmaya gerek yok bir çocuk da gözden kaçmış bir noktayı keşfedebilir ama mevcut yapının fotoğraflarını koyarak yeni bir yapıdan bizlerin haberinin olmadığı algısını yaratmak doğru değildir, eleştirileri acımasız buluyorum’’ dedi. 

Assos Antik limanda yer alan Kaya ıslahı çalışması ile bir süredir medyanın ve halkın gündeminden düşmüyordu. Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Doğan Perinçek’in Assos Antik Kenti’nde ikinci bir tiyatro ya da odeon daha olduğu iddialarına ilişkin Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’ dan yanıt geldi. 

Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, geçtiğimiz günlerde Jeoloji Profesörü Dr. Doğan Perinçek’in “Assos antik kenti yakınında kaderine terkedilmiş, ahırlar arasında kalmış ikinci bir tiyatro ya da Odeon varlığı olabilir” iddiasına yanıt verdi. Başkan Arslan, özellikle Assos gibi orta ölçekli antik kentlerde ikinci bir tiyatro olma ihtimalinin imkânsız olduğunu vurgulayarak, “Sit alanı içerisinde yer alan bu bölge 2020 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edildi.  Doğan Hocamızın ilgisi ve heyecanını takdirle karşılıyoruz ama alanı olmadığı için tespitleri oldukça yanlış. Keşke ikinci tiyatro olsa biz de seviniriz. Keşif yapmak için arkeolog olmaya gerek yok bir çocuk da gözden kaçmış bir noktayı keşfedebilir ama mevcut yapının fotoğraflarını koyarak yeni bir yapıdan bizlerin haberin olmadığı algısını yaratmak doğru değildir, eleştirileri acımasız buluyorum, keşke bize sorsa idi” yorumunda bulundu. Aaya işlemek için tarıyoruz.  Kayıt altına alıyoruz. Bu yerleri kazı yapılması için programa alıyoruz. Assos Antik Kenti geniş bir alana dağılmış durumda. Ağırlık olarak da, insanlar, merkez dediğimiz resmi yapıların bulunduğu bölgeleri ziyaret eder.  Bu bölgelerdeki anıtların abidevi yani anıtsal olması, iyi korunmuş olması hem de ulaşılabilir olması tercih sebebidir. Kazılar agora çevresi, mezarlık alanı akropolis dediğimiz tapınak ve konut alanları ve surlarda yoğunlaşır.   Bütün antik kenti aynı anda kazmak imkânsızdır. Aynı anda kazarsanız bunların tahribatının önünü açmış olursunuz, kazmak aynı zamanda tahribattır.  Biz kentte kazılar yaparken her yeri aynı anda kazmak gibi düşüncemiz yok, bu hem bencillik hem de geleceğe saygısızlıktır” dedi.
 
Perinçek Ne Demişti?
Assos Antik Kenti çevresinde yapılan kaya ıslahı çalışması konusunda tepkilerini sık sık dile getiren Jeoloji Prof. Dr’u  Perinçek “Assos antik kentinin toprak altında bulunan değerlerini yeryüzüne çıkarıp halkımıza ve dünya haklarına kazandırmak yerine Assos'u katlediyoruz. Antik liman üzerinde taş ocağı açıyoruz. Türkiye'de hiçbir antik kentte olmayan katliam ASSOS antik kentinde hayata geçiriliyor. Kasım 2020; AFAD iki kişiden oluşan ve sahipleri Arap olan bir şirkete görev veriyor. Ülkemizde sanki bu işi yapabilecek hiç şirket yokmuş gibi söz konusu proje Arap şirketine verilmiş. Kendi ülkelerinde karayollarını köprüleri bizim müteahhitlerimize yaptıran Araplar gelmiş, antik kentimizin sorunu olan kaya düşmesi ıslahı projesini yapmaya layık görülmüş. Geçtiğimiz şubat ayında bu şirket ile yapılan projenin içeriği konusunda endişelerimiz belirtmiş ve bu şirket ve planın arkasında bir takım gizli planlar olduğu yönündeki kaygılarımızı dile getirmiştik. Bu kaygılarımız yerel basında aynı ay içinde yılın başlarında yer aldı. Ben üniversitede heyelan ve kaya düşmesi dersi veren bir öğretim üyesiyim. Kaya düşmesi nedir nasıl ıslah edilir az çok biliyorum. Assos'ta şu an yapılan kaya düşmesini önleme projesi değil; bu bir Assos antik limanını ve kentin muhteşem görüntüsünü karaya boyama projesidir. Bu bir katliamdır. AFAD kaya ıslahı projesi yaptırmamıştır. Proje ile Assos antik kentini idam fermanı çıkarılmıştır. Assos için mahkeme kurulmuş AFAD ve Araplardan oluşan bir mahkemede Assos için idama karar verilmiş kalem kırılmıştır. Ülkemizde idam kararı kaldırıldığı halde Assos'un idamına karar verilmiş ve idam hayata geçirilmiştir.Assos antik kentinin yanı başında kazı alanı dışında bir küçük ASSOS daha var. Hiç kazı yapılmamış. Kendi haline bırakılmış. Antik kentin duvar taşları ahır duvarında kullanılmış. Nasıl bir dönem yaşıyoruz ASSOS u katlediyoruz, tarihimizi, değerlerimizi yok ediyoruz. Yakın zamanda yaptığım gözlemler; Assos antik kenti yakınında kaderine terkedilmiş, ahırlar arasında kalmış ikinci bir tiyatro ya da Odeon olduğunu işaret ediyor. Bu buluntunun büyük kısmı toprak altında olduğu için büyüklüğünü kesin bilebilmek an itibarıyla mümkün değil fakat Google görüntüsünden yaptığım bir ölçüye göre söz konusu tiyatro ya da odeon 60-70 metre çapında olabilir. Mevcut tiyatronun çapı ise fotoğrafta görüldüğü gibi yaklaşık 71 m çapında” diyerek yeni bir antik alanı işaret etmişti.

İbrahim Akın Kazancı