Gündem

Karaya vuran denizanaları korkuttu ! PEKİ NEDEN KARAYA VURDULAR?

Eylül- Ekim ayı içerisinde mevsimsel geçişlerin etkisi ile beraber denizlerde görülen denizanaları bu sefer karaya vurdu.

Eylül- Ekim ayı içerisinde mevsimsel geçişlerin etkisi ile beraber denizlerde görülen denizanaları bu sefer karaya vurdu. Yüzlerde denizanası karaya vurdu Bir vatandaş, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, Dardanos Sahili'nde kıyıya vurduğunu ifade etti.

Karaya vuran denizanalarını sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, binlerce denizanasının Dardanos Sahilleri, pazartesi sabaha binlerce denizanasının kıyıya vurmuş görüntüsü ile uyandı. Bir vatandaş, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, yüzlerce denizanasının Dardanos Sahili'nde kıyıya vurmasını fotoğrafladı ve durumun tehlikeli olup olmadığını merak ederek endişesini dile getirdi.  Doğa ve çevre programları yapımcısı Doğa aktivisti Güven İslamoğlu'nu etiketleyen vatandaş, " Güven bey bu sabah Çanakkale Dardanos sahiline binlerce denizanası karaya vurdu. Normal mi bu acaba yoksa yine bir çevre felaketimi yaşanıyor" diye sordu. 

Denizanaları neden Karaya Vurur?
Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor. Küresel iklim değişikliği, mevsimlerin sürelerini ve ortalama iklim verilerini oldukça etkilediği gibi kara, hava ve deniz canlılarını da etkiliyor.Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ve tüm Marmara denizi gibi Çanakkale boğazını da müsilajın ortaya çıkması deniz kirliliğinden kaynaklanmıştı. Bu durumunda müsilajın ardından deniz canlılarına bir etkisi ile mi olduğu da bir diğer merak konusu.
 
Hasan Sami Er