Ekonomi

Faiz düştü, dolar uçtu

Merkez Bankasının Eylül ayında açıkladığı faiz kararıyla faizleri düşürmesinin ardından dolar yükselişe geçti, geçtiğimiz günlerde dolar adeta bir sıçrayış yaşamıştı.

Merkez Bankasının Eylül ayında açıkladığı faiz kararıyla faizleri düşürmesinin ardından dolar yükselişe geçti, Çarşamba akşamı 21.10 sıralarında 8,95'e kadar yükselen kur, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dolar, yeni güne düşüşle başlamasının ardından 8,90'dan işlem gördü.
 
Merkez Bankasının Eylül ayında açıkladığı faiz kararıyla faizleri düşürmesinin ardından dolar yükselişe geçti, geçtiğimiz günlerde dolar adeta bir sıçrayış yaşamıştı. Çarşamba akşamı 9, 95’ e kadar yükselen dolar yatırımcıyı paniğe sevk etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 18'e indirdiği 23 Eylül Para Politikası Kurulu toplantısının özeti yayımlandı. Paylaşılan özetlerde öne çıkan başlıklar ise şöyle: ‘’Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Ticari kredilerin nominal büyümesi geçmiş yıllar ortalamasının oldukça altında seyrederken, bireysel kredilerdeki güçlü seyir ise büyük ölçüde korunmaktadır.’’
Ayrıca yayınlanan özette; ‘’TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir’’ ifadelerini kullandı. Merkez Bankasın 1.5 yılın ardından ilk defa faiz indirimi yapmıştı.
 
İbrahim Akın Kazancı