Üniversite

“Aşılama oranı yüksek, üniversitelerde büyük problem olmaz” 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ), 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına hazırlıklar sürerken 11 Ekim ‘de başlayacak dersler öncesi bilgi veren (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Güven, “HES kodu ile giriliyor, herkes aşılı, üniversite içerisinde gençlik buna...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ), 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına hazırlıklar sürerken 11 Ekim ‘de başlayacak dersler öncesi bilgi veren (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Güven, “HES kodu ile giriliyor, herkes aşılı, üniversite içerisinde gençlik buna özen gösterip devam ediyor. Aşılama oranları yüksek, ben üniversitelerde büyük bir problem olacağını düşünmüyorum. Daha başarılı geçecektir diye düşünüyorum’’ dedi.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Üniversitelerin açılacağı haberinin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde kayıt süreci başlamıştı Kayıtların ardından, Çanakkale üniversitesinde 11 Ekim ‘de başlayacak derslerle yeni eğitim süreci nasıl olacak. Hibrit modeli nasıl olacak, Çanakkale’de bu süreç öğrenciler ve üniversite açısından hazır mı? Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Güven değerlendirdi.
 Üniversitelerde zorunlu staj olan bölümlerde herhangi bir düzenleme olmadığının altını çizen Prof. Dr. Bülent Güven, ‘’Şu anda staj yapılmayacak diye net bir karar yok bize bildirilen bir karar yok yani, bu okullardaki uygulamalar geçen dönem uzaktan eğitim şeklinde oldu, ama istenilen verim alınamıyor, sınıf öğretmenliği açışından özellikle adayların doğrudan sınıfta olması gerekiyor. Yani adayların öğrencileri tanıması gerekiyor. Öğrencileri tanımadan birde video üzerinden o etkileşim de sağlıklı sağlanamıyor. O yüzden sınıf ortamında olması gerekir. Tıp Fakültesi, Turizm bu alanlarda, özellikle uygulamaya dönük alanlarda, staj uygulamaları ile ilgili pandemi kurallarına uygun şekilde davrandıktan sonra, sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Dediğim gibi stajla ilgili net bir karar yok. Milli Eğitim öğretim okullarında eğitim öğretim devam ettiğine göre staja girecek öğrencilerinde sayısı azaltılarak, mesela 6 kişilik gruplar ikiye bölünüyordu. Üç olmuştu şimdi o üç kişilik gruplarda, birer gün birer gün giderlerse sınıfta tek başına bulunurlarsa, sıkıntı olmayacaktır. Yani bu anlamda zaten HES kodu ile giriliyor, herkes aşılı, üniversite içerisinde gençli bunu özen gösterip devam ediyor. Aşılama oranları yüksek, ben üniversitelerin büyük bir problem olacağını düşünmüyorum. Daha başarılı geçecektir diye düşünüyorum’’ dedi.
“HİBRİT MODELİ SINIFLARDA DARALMA”
Üniversitelerin Hibrit modeli ile eğitim sürecinden bahseden Güven; ‘’Hibrit modelinden kastımız yani sınıflarda daraltma, yani yüzde 60’u uygulama yüz yüze olacak yüzde 40’ı uzaktan, yani diyelim ki 3 saatlik bir ders varsa, bunun 2 saatini yüz yüze yapacaksınız, 1 saatini aynı gün öğleden sonra ya da başka bir zaman diliminde uzaktan eğitim şeklinde, sağlayacaksınız en azından bu yolla çok fazla kişi aynı ortamda bulunmayacak. En az birer metre aralıkta oturmaları gerektiğinden bir sayısı azaltma yoluna da gidilecektir. YÖK Başkanı ifade etti. Bir metrelik mesafeyi sağlayacak, havalandırmayı sağlayacak, yüzde 60’en azından yüz yüze, yüzde 40’ı uzaktan ders yapılacak. Başlangıçta yüz yüze dam edilebilir, vaka sayılarını görüyorsun 23-24 binlerde, ileriki zamanlarda bu duruma göre de hareket edilebilir. Ama son zamanlarda PCR testi isteme zorunluluğundan sonra aşılamada da dikkat edersiniz bir artış var. Aşılamanın artması ile beraber zaten vakalar da azalma olacaktır. Biraz daha bu anlamda şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Ama dediğim gibi yeni varyantlar, aşının etkisini azaltır mı? Bunları zaman içerisinde göreceğiz’’ şeklinde konuştu.
KURALLARA UYULMALI”
Çanakkale’deki aşılama sürecinin de iyi olduğunun altını çizen Güven ama maske ve gerekli tedbirlere bütün üniversite öğrencilerin uyması gerektiğinin altını çizerek; ‘’Çanakkale aşılamada ilk üçte, zaten Çanakkale bunu çok önce başardı. Nasıl sınıflar için sınıf karantinası düşünülüyorsa, şehirler içinde böyle bir şey düşünülebilir, dediğim gibi bunu Pandemi’nin seyri gösterecek. Özellikle biraz daha aşının etkisinin de sınanacağı bir yıl olacak. Aşılama ile istediğimiz noktaya ulaşabiliyor muyuz? Ulaşamıyor muyuz? Liselerde aşılarını oldu, benim oğlumda aşısını oldu. Bu rakamlar arttıkça Pandemi’nin etkileri azalacaktır diye düşünüyorum ben, birde vazgeçmemiz gereken bir şey maske, maskenin koruyuculuğu hala daha önemli, maskeyi gevşettiğimiz anda vakalar artıyor. Aşı olsak dahi uyulması gereken temel kurallar içeresinde sınıflarda ders anlatırken de öğretmen maskesini çıkarmaması gerekiyor. Mümkünse siperlik kullanmasında fayda var. Öğrenciler içinde aynısı geçerli, Birer metrelik mesafe kullanılır, ve sınıflar havalandırılırsa büyük bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. ‘’ ifade etti.
“ARTIK HER ŞEYİMİZ EĞİTİM OLMALI”
Çocukların okula gitmemesine tahammülü kalmadığını söyleyerek, eğer böyle bir durum gerçekleşirse esnafın da zorlayacağının altını çizen Bülent Güven; ‘’Ekim ayında okulların açılması artık önemli, eğitim tekrar normal hayat gibi kademeli olarak normalleşmeli, sosyal medyada geçende gördüğüm bir tepki vardı. Okullar açıldı ama hala düğünlere yasak gelmedi. Bir zahmet düğünleri artık durdurun anlamında, artık her şeyimiz eğitim olmalı, nasıl, yazın turizm için fedakârlık ettiyse artık eğitim içinde fedakârlık etmeli, tam zamanıdır. Gerekirse düğünler özel gün kutlamalarının saatini azaltmak gerekir. Her şeyin eğitimin yolunda gitmesi için tedbirlerin alınması gerekir. İnşallah herkes duyarlılık gösterir. Çocukların okula gitmemesine artık tahammülümüz yok. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse esnafta zor durumda kalacak malım 1.5 yıldır, Yurtlar, Restoranlar, Kafeler bunlar sıkıntılı zamanlar yaşadılar ve dayanacak güçleri kalmadı. O yüzden artık eğitim için özenli olmak sorundayız. Birinci mutlaka herkes aşısını olacak, ikincisi, mesafeye uyacak bir üçüncüsü kurallara uymayanlar konusunda da hassas ve uyarıcı davranılacak’’ dedi.
 
 Özel Haber:İbrahim Akın Kazancı