Turizm

‘Yurtdışı seyahatlerde yeni trend pasaport ve vize istemeyen ülkeler’

Pandemi sürecinde yaz aylarının da gelmesiyle uzun süre tatillerinde, yurt dışına çıkamayanların sezonun açılması ile yurtdışı seyahatlerine yöneldiklerini kaydeden Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu vize istemeyen ülkelerin tercih edildiğini söyledi.

Pandemi sürecinde yaz aylarının da gelmesiyle uzun süre tatillerinde, yurt dışına çıkamayanların sezonun açılması ile yurtdışı seyahatlerine yöneldiklerini kaydeden Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu vize istemeyen ülkelerin tercih edildiğini söyledi.

Pandemi sürecinde uzun süredir yurt dışına çıkamayan belirli kısıtlamaları ve uygulamalar yaşamak istemeyen turistler, bazı kısıtlama ve tedbirlerin gevşemesi ile yurt dışı seyahatlerine yöneldiler. Bu konuda tespitlerini paylaşan Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (Çaro) Başkanı Cihan Müşterioğlu,  ‘‘Yurtdışı seyahatlerde yeni trend pasaport ve vize istemeyen ülkeler’’ dedi.
 
ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu yaptığı açıklamada, “Pandemi döneminde seyahat kısıtlamaları ve tur fiyatlarında artan maliyetler yurtdışı gezilerinde yeni destinasyonları ön plana çıkartmaya başladı. Pandemi süresinde Avrupa ülkelerinin kapanmaları, kısıtlamaları esnek olan ülkelere doğru talebin kaymasına neden oldu. İtalya İspanya gibi destinasyonlar yerine daha yakın olan ve vize istemeyen bazı ülkeler daha çok talep görmeye başladı. Ukrayna, Sırbistan, Azerbaycan, Gürcistan gibi AB üyesi olmayan ülkelere ziyaretçi sayılarında artışlar görülmekte.  Yurt içi yerleşiklerin önemli bir bölümünün artan yurt dışı tur fiyatlarından ötürü yurtiçinde tatillerini geçirme eğilimlerini gözlemlemekteyiz. Bir bölümü de yurtiçinde harcayacağını düşündüğü bütçe ile vize istemeyen ülkeleri gezip gezemeyeceklerinin planlarını yapmakta Ukrayna Sırbistan Gürcistan ve Azerbaycan öne çıkan destinasyonları oluşturmakta’’ dedi.

“TURİZM HAREKETLİLİĞİNDE ARTIŞ VAR”
 Yurt dışına çıkmak isteyenlerin en çok dikkate aldıkları konuları sıralayan Müşterioğlu, ‘’Yurt dışına çıkmayı düşünmeyenlerde Pandemi döneminde birikmiş ertelenmiş talebi Temmuz ve Ağustos aylarında bölgemizin yanı sıra ege ve Akdeniz kıyılarında konaklama sayılarında artışlar görülmesine sebep olmasıyla turizm hareketliliğinde artışlar gözlemlenmekte. Şehrimizde deniz turizminin amiral gemileri olan Bozcaada ve Gökçeada'nın yanı sıra Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı yer olan Gelibolu Yarımadasındaki Şehitliklerimize de çok sayıda bireysel ziyaretçi geldiğini görmekteyiz. Normalleşme sürecinde tatile çıkanların çoğunluğunun aşı olan bireylerden oluştuğunu gözlemliyoruz. Çoğunluğun her ne kadar aşı olmuş olsa da kalabalık ortamlara girmekten imtina ettikleri ve gezilerinin süresince hijyene dikkat ettiklerini rahatlıkla gözlemliyoruz. Cesur yürek olarak ifade edebileceğimiz; bana bir şey olmaz düşüncesinde olanların sayısının azınlıkta olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar normalleşme süreciyle turizm hareketliliklerinde artış gözlemlense de televizyonlarda vakalar ve pandeminin olumsuz etkileriyle ilgili haberler azalmış olsa da Pandemi öncesi olan 2019 sayılarına ulaşabilmemiz için biraz daha zamana ihtiyaç var’’ dedi.

“TEDİRGİNLİK VAR”
 Belirli düzeyde tatil yaparken bile tedirginliğin devam ettiğinin altını çizen Müşterioğlu,; ‘’Hala insanların bir bölümü çeşitli kaygılardan ötürü kendini Pandemi’nin etkilerinden korumak adına seyahate çıkmıyor. Yurt dışına seyahate gidenlerin oranların çok büyük oranda düşüşler gözlemlenirken, yurt içi yerleşiklerin hareketlerini ülke genelinde incelediğimizde geçen seneye göre %60 düzeylerinde artış, pandemi öncesine göre %50 düzeylerinde düşüş gözlemlenmekte. Vaka sayılarında artışlar hızlanmaz ve yeni kapanmalar yaşanmazsa turizm hareketliliği eylül ayının devamında ekim ayında da gözlemlenebilir. Özellikle ülkemizde deniz sezonunun getirdiği deniz turizminin eylül ekim aylarında azalması ile bu aylar ve devamında vaka sayılarının seyrine bağlı olarak yurtdışı gezilere de talebin arttığını görebiliriz’’ diye konuştu.

Pandemi’nin ardından yeni tatil modeli ve aşılamanın etkilerinden bahseden Müşterioğu, ‘’Gezilere çıkanların geçen sene pandemi döneminde olduğu gibi daha çok kendi araçlarıyla yolculukları yaptıklarını gözlemleyebiliyoruz. Tur otobüsleri araçlarıyla gezilere katılma eğiliminde geçen seneye göre nispi artış ve turlara katılan kişi sayılarında %50 e varan artış gözlemlenebiliyor ancak halen 2019 verilerine ulaşmak için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu görülüyor. 2021 yılında 2020’ye göre turizmde daha iyi bir sezon geçiriyoruz, aşı ve aşılanma hızının pandemi yayılım hızından yüksek seyretmesi ile vakaların düşük seyrinin devamı turizm gibi tüm sektörler için önem arz etmektedir.  Son haftalarda delta ve delta plus varyantlarının etkileriyle vaka sayılarında bir miktar görülen artış şuan için ziyaretçilerde şuan için kaygı yaratmamakla beraber herkesin vaka sayılarını takip ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır’’ dedi.

 Vakaların gelecekteki planı hakkında değerlendirme yapan Müşterioğlu,  ‘’Olası vakaların artması ve bir Eylül ayı kapanması söz konusu olursa zor günlerden çıkmaya çalışan turizm sektörü ve sektörden kazanım sağlayan diğer sektörler için büyük olumsuz etkileri olacaktır. Vaka sayılarının artmasını önlemek toplum olarak hepimizin elinde; Herkesin kendi sağlığına azami hassasiyet göstermesi gereken bir dönemden geçiyoruz, Topluluk içerisinde eski alışkanlıklarımıza göre biraz daha mesafeli bulunarak görüşmeli, kalabalık oranı yoğun olan ortamlar yerine daha sakin olan ortamları tercih etmeli ve her zamankine göre daha fazla hijyen ve bağışıklık sistemimiz için sağlıklı beslenmemize dikkat etmeliyiz’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı