Sağlık

’Tek Aşı Hiç Aşı İkinci Aşı’nızı Olun’

Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener aşılama ile ilgili dünyadaki bazı örnekleri ve güncel durumları paylaşarak bazı değerlendirmeler yaptı.

Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener aşılama ile ilgili dünyadaki bazı örnekleri ve güncel durumları paylaşarak bazı değerlendirmeler yaptı. Ayrıca Şener ‘’Tek Aşı Hiç Aşı İkinci Aşı’nızı Olun’’ diyerek aşılama ikinci dozu olmanın çok önemli olduğunun altını çizdi.

Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Pandemi sürecinde Dünyadaki aşılama da güncel anlamda neler yapıldığı ile ilgili değerlendirmeler yaparak aşının önemini vurguladı.
 
Alper Şener; ‘’Kaliforniya eyaleti 2 milyon sağlık çalışanına 30 eylüle kadar tam doz Aşı’lanmış olma zorunluluğu getirdi. Eyalette Covid 19 görülme sıklığı 100 binde 18.5 ‘’ olduğunu söylerken ABD’de ‘’ABD askeri personeline Aşı’yı zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor. Özellikle 2020 yılında USS T. Roosvelt gemisinde 1000 personel enfekte olup, 1 ölüm olduğundan beri tartışılan konu yeniden gündemde, 2 milyon askeri personelden 1 milyonu çift doz AŞI olmuş, 237bini tek doz olmuş, FDA 6 Eylül'de Aşı’nın tam ruhsatlanmasını onaylayacak gibi duruyor. Körfez savaşında (ruhsatsız) Şarbon aşısı uygulamasını zorunlu yapıldığı gibi; bununda yapılması gerektiğini söyleyenler çoğunlukta’’ olduğunu ifade etti.
 
Pandemi sürecinde  aşı temin sıkıntıları yaşayan Afrika'da  durumu özetleyen Şener; ‘’ Covid 19 önlemlerinin “Evde kal Afrika” kadın ve çocuklar için beklenmedik sonuçları
1. Adolesan gebeliği artmış- korunma önlemleri için destek gitmediği için…okullar kapalı olduğu için vb sebepler…
2. Anne ölümü ve bebek ölümü artmış…evde doğum artışı ve gebe takibi sorunları…
3. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar artmış’’ dedi.
 
Şener Avrupa da ki İtalya ve Fransa ile ilgili ; ‘’Fransa’dan sonra İtalya’da öğretmenler için “GREEN PASS” zorunlu hale geldi, en az bir doz Aşı’lı veya yakın zamanda enfeksiyonu geçirmiş olmak, negatif test olması( sınıfa girmeden) Şehir içi ve şehirlerarası (otobüs, tren, uçak, gemi) için, Restoranlar için (içeride servis ) Üniversite kampüs alanlarına giriş için’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı