Ekonomi

Bitcoin 4 yılın en düşük seviyesinde

Kripto para piyasasında en fazla talep gören para birimlerinden olan Bitcoin, 2018'den bu yana ki en kötü çeyreklik performansına ilerliyor.

Kripto para piyasasında en fazla talep gören para birimlerinden olan Bitcoin, 2018'den bu yana ki en kötü çeyreklik performansına ilerliyor. Değer kaybına büyük bir sebep olarak pandemi sonrası piyasa hareketliliği ve destekleyici piyasa unsurlarının ortadan kalkması gösteriliyor. Bitcoin hakkında değerlendirmeler yapan Bankacı Ve Finans Uzmanı Ömer Karabay ekonomide en önemli unsurun güven olduğunun altını çizerek yakın zamanda güven hissini kaybeden yatırım araçlarının asla kalıcı olamayacağının altını çizdi.
 
Bitcoin, 2021'in ikinci çeyreğinde yüzde 40'tan fazla değer kaybederek 2018'in dördüncü çeyreğinden bu yana ki en kötü çeyreklik performansına doğru ilerliyor.
Çin'in Bitcoin madenciliğini yasaklaması ve Musk'ın çevresel nedenlerden dolayı Bitcoin’e olan desteğini çekmesi dünyanın en büyük kripto para biriminin düşüşündeki en önemli faktörleri oluşturuyor. Bitcoin düşmesi hakkında değerlendirme yapan Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay ekonomide en önemli unsurun güven olduğunun altını çizerek yakın zamanda sanal parada bu unsurun ortadan kalkmasının altını çizdi.

Ömer Karabay, ‘’Birinci olarak neden bu kadar yatırım aracı olarak talep edilebilen  bir değer ölçütü bu kadar kısa vadede değer kaybetti, düşünmek lazım anlamak lazım bunun bir çok sebebi var. Arkadaşlar öncelikle doğru yatırım aracı güven duygusu veren şeydir. Bitcoin de ve diğer sanal paralarda nerdeyse bu hiç olmadı yeni bir yatırım aracı olmasına rağmen sağlıklı bir şekilde güven oluşmadı. Birde üstüne bu sanal paraların satışını yapan bazı şirketlerin dolandırıcılık faaliyetlerini de ortaya katarsanız bu iş iyice zıvanadan çıktı. Bunu anlayan yatırımcı son birkaç aydır zaten elini eteğini çekti ve durum bu bazen tuhaf yorumlara da sebep oluyor” dedi.
 
SANAL PARA NEDİR?
Sanal para, ödemelerin işlenmesine yardımcı olan bir teknolojidir. Sanal para birimi kullanıcıdan kullanıcıya aktarılabilir. Cüzdan veya bulut gibi çeşitli cihazlarda saklanabilir. Para birimi takas edilebilir. Sanal para, dijital para veya elektronik para birimidir.

Bu para birimi herhangi bir banka veya kamu otoritesi tarafından düzenlenmez. Bu nedenle, herhangi bir geleneksel para birimi ile ilgisi yoktur. Geliştiriciler sanal parayı düzenler ve kontrol eder. Geliştirilen her sanal para biriminin kendine özgü bir algoritması vardır. Kullanılan blokzincir teknolojisi bu para birimini oluşturur.
Dijital para biriminin iki ana formu vardır:

Sanal Para Birimi: Belirli bir toplulukta kullanılan dijital para birimidir. Örneğin, tüm FarmVille oyuncuları, çiftlikleri için ürün satın alabilecekleri oyun içi sanal para paralarına erişebilir. Sanal para birimi yalnızca belirtilen topluluk içinde geçerlidir. FarmVille madeni paralarınızı alıp McDonald’s’tan hamburger almak için kullanamazsınız, bu nedenle gerçek dünya değeri yoktur. Kripto Para Birimi: Bitcoin gibi gerçek dünya değerine sahip dijital para birimidir. Bu tür dijital para birimi, internet sayesinde eşler arası ağ üzerinden elektronik olarak aktarılabilirler ve matematiksel algoritmalara dayanmaktadırlar. Kripto para biriminin bir yararı, herhangi bir ülkenin ekonomisine bağlı olmamasıdır. Bu form merkeziyetsizdir ve herhangi bir düzenleyici kuruma dayanmaz. Kripto para birimleri herhangi bir düzenleyici kurum olmadan uluslararası işlemlerin yapılmasını kolaylaştırır. Ayrıca her tür fiziksel para birimi ile takas edilebilir. İşlemler dijital olarak onaylansa da anonimdir. Üç ana sanal para birimi türü vardır: Dönüştürülebilir para birimi, kapalı para birimi, eşler arası para birimi. Kripto para borsaları ve Bitcoin ATM’leri (yalnızca birkaç ülkede kullanılabilir), dönüştürülebilir para birimi için değişim aracıdır. Kapalı para birimi yalnızca sanal topluluklarda bulunur ve reel ekonomiyle herhangi bir bağlantısı yoktur.

Hasan Sami Er