Gündem

Müsilaj geldi, balık tezgâhları boş kaldı

Marmara’ya kıyısı bulunan şehirlerde kıyılara vuran Müsilaj temizlenmeye çalışırken Marmara Denizi’nde görülen Müsilajın önlenmesi içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hızlı şekilde harekete geçerek 22 Maddeden oluşan Marmara Denizini Koruma Eylem Planını devreye soktu.

Marmara’ya kıyısı bulunan şehirlerde kıyılara vuran Müsilaj temizlenmeye çalışırken Marmara Denizi’nde görülen Müsilajın önlenmesi içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hızlı şekilde harekete geçerek 22 Maddeden oluşan Marmara Denizini Koruma Eylem Planını devreye soktu.

Ancak müsilajın Marmara Denizi’nde görülmesi balık satışlarını da etkiledi. Müsilaj nedeni ile vatandaşlar balık tüketimini neredeyse durdurdu. Balıkların müsilajdan etkilendiğini ve yenmesinin sağlık açısından sakınca yaratacağını düşünen vatandaşlar sağlıklı bir bilgilendirmede alamayınca neredeyse balık yemekten vazgeçti.  Balık halinde tezgahlar boş kaldı, kimi esnaf tezgahı hiç açmadı.

Müsilajın balığa etkisi konusunda ise birçok bilim adamı farklı görüşler ortaya attı. Kafa karıştıran bu açıklamalar nedeni ile vatandaşlar balıktan uzak durmaya karar verince balık hallerinde hem tezgâhlar hem de balık hali boş kaldı.
Çanakkale’de de müsilaj ın yoğun şekilde görülmesi ile birlikte balık satışları düştü. Hatta birçok işyeri düşük balık satışları nedeni ile balık tezgahlarını bir aya yakındır kapalı tutuyor. Balık satışlarının bu denli düşmesinin nedeninin müsilajın  balığa etkisi konusunda araştırmadan yapılan açıklamaların etkili olduğunu belirten Balık hali esnafları, üniversitelerin su ürünleri bölümü hocalarının yaptığı olumsuz açıklamalar nedeni ile balık satışlarının düştüğünü hatta tamamen durduğunu ifade ettiler.

“BİZDE BALIK TEZGÂHLARIMIZI AÇIYORUZ AMA İNANIN ZARARINA AÇIYORUZ”
Balık hali esnafları “ Halk dili ile salya denilen müsilaj 50 yıldan beri var ama bu sene havaların çok soğuk gitmesinden dolayı denizdeki müsilaj dağılmadı. Daha önceki yıllarda vatandaşlar denizdeki müsilajı görmüyordu ve müsilaj dağılıp gidiyordu. Bu sene deniz geç ısındı ve müsilaj dağılmadı ve yok olmadı. Denizde çok yoğun bir şekilde müsilaj görülünce bu balık hali esnafı olarak bizleri çok etkiledi. Balık satışları neredeyse durdu. Balık satışlarının düşmesindeki önemli durumlardan bir tanesi hayatında denizi görmemiş bilim adamlarının müsilajın balığı etkilediğini ve balık yenmesinin sağlık açısından sıkıntı olabileceği açıklamalarının yapılması. Bu konuda bir şey söylerden bilim adamlarının araştırma sonrası açıklama yapması gerekiyordu. Bu sektörden 20 milyon insan ekmek yiyor. Sormak istiyorum bodrumda denizde yetiştirme havuzlarında Çipura ve levrekte müsilajın etkisi olabilir mi? Bu bilim adamları yaptıkları açıklama ile tüm balık çeşitlerini yemesi sağlık açısından sakıncalı olabilir” statüsüne sokuyorlar. Bu nedenle balık halinde neredeyse hiç balık satışı yok. Tezgahlara baktığınızda balık çeşitliliği de yok. Çünkü satış olmadığı için balıkçı esnafı tezgahına balık koymuyor. Balık çeşitlerini tezgahına koysa satılmıyor ve balık çöpe gidiyor. Çanakkale balık haninde günlük taze balık satılıyor. Siz tezgahınıza koyduğunuz balığı satamazsanız balık ziyan olur balıkçı esnafı da zarara girer. Bu nedenle balıkçı esnafı tezgaha çok sala çeşit balık koymuyor. Ayrıca balık fiyatları da uygun fiyatlar değişmedi. Balık satışlarında ciddi bir sıkıntı var. Balık Halinde bir çok balıkçı esnafı işyerlerini 15-20 günden buyana kapattı ve hala daha da açmıyor çünkü balık satışı yok. Balık hanedeki tezgahını yaklaşık 1 aydır açmayan esnaf arkadaşlarımız var. Bizde balık tezgâhlarımızı açıyoruz ama inanın zararına açıyoruz.” dediler.

Ogün İnal