Ekonomi

“Ekonomik süreçteki belirsizlikte yatırımlarda sepet yöntemini korumalıyız”

Uzun süredir tartışılan faiz beklentileri Merkez Bankası’nın, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını politika faizi yüzde 19'da sabit bıraktı.

Uzun süredir tartışılan faiz beklentileri Merkez Bankası’nın, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını politika faizi yüzde 19'da sabit bıraktı.

Merkez Bankasının Faiz kararlarının ardından İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklama yapan Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, “Faizlerde bir azalma bekleniyordu. Ekonomik süreçteki belirsizlikte yapılması gereken olmazsa olmaz bence biraz sabırla beklemek yatırım ürünlerinde her zaman desteklediğimiz sepet yöntemini korumak” dedi. Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tuttu. TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutmaya karar verdiği bildirildi.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanmasının küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklediği belirtilerek, "Bununla beraber, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır" denildi.
Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin önemini koruduğu aktarılan duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. İkinci çeyrekte, salgın kısıtlamalarına ve finansal koşullardaki sıkılaşmaya bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın etkisiyle krediler ılımlı bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte kredilerin seyri ve kompozisyonu makroekonomik istikrar açısından yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselişe karşın ihracattaki güçlü artış eğilimi, kredilerdeki yavaşlama, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasının cari işlemler dengesinde başlayan iyileşmeyi hızlandırması beklenmektedir."
“YABANCI PARA BİRİMDE YATIRIM VE KIYMETLİ MADEN ALTIN YATIRIMI OLABİLİR’’
Merkez Bankasının faiz kararları ve karara ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendiren Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, ’’Faizlerde bir azalma bekleniyordu. Faiz indirimi ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları en azından bu yönde beklentileri arttırdı. Ama piyasa beklentileri bunun böyle bir süre devam etmesini zorunlu kılıyor. Piyasa faizleri zaten sabit açıklanan faiz kadar değil daha yüksek, günlük kredi kart faizleri yüksek, ama işte merkez bankası faizi her şeyi belirleyen piyasa dinamiklerini şekillendiren durum, bunun önümüzdeki 3 ay böyle olacağı beklentisi bende de var. Ama anlık değişimlerle sürpriz çıkışlar olamayacak diye bir şey yok ama bunun etkileri de elbette piyasada ağır bir şekilde olur. Şu ekonomik süreçte ki belirsizlikte yapılması gereken olmazsa olmaz bence biraz sabırla beklemek yatırım ürünlerinde her zaman desteklediğimiz sepet yöntemini korumak. Olabildiğince yabancı para birimde yatırım ve kıymetli maden altın yatırımı olabilir’’ dedi.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı