Gündem

“İşsiz kesime yeni işsizler eklendi”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı Nisan ayı işsizlik verilerinde Türkiye’de işsizlik yüzde 13,9’a yükseldi.

Genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 25,6 olarak kaydedildi. İşsizliğin yaz aylarının gelmesi ile düşmesi beklenirken Pandemi de ki belirsizlik işsizliğin düşmesini engelledi. Geniş tanımlı işsizlik de yüzde 27,4 seviyesine çıktı.

TÜİK’in İşsizlik verileri ile ilgili değerlendirme yapan Ömer Karabay, “ İşsizlik verilerinin düşmemesinin sebebi Türkiye'de son Pandemi sürecinde yaşanan belirgin etkiler. Yani uzun bir sürecin ardından işlerini kaybeden kesime yeni kesimler eklendi. Azalmadan artan işsizlik bunun sebebi, dünya ekonomileriyle birlikte elbette biz de daraldık” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı Nisan ayı işsizlik verilerinde Nisan'da Türkiye'de işsizlik yüzde 13,9 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik açısından gösterge olan atıl işgücü oranı ise Nisan ayında yüzde 27,4 oldu. Mart ayında işsizlik oranı yüzde 13,1 olarak kaydedilmişti. İşsizliğin yaz aylarında düşmesi beklenirken bu ay artmasının sebebi de pandemi sürecindeki ekonomik belirsizlik ve Türkiye’deki ekonomik dalgalanmalar etkili oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 275 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 13,9 seviyesinde gerçekleşti.15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puanlık artışla yüzde 25,6, istihdam oranı 0,5 puanlık artışla yüzde 32 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,8 puan artarak yüzde 43 olarak kaydedildi. Tarım dışı işsizlik oranı ise Nisan'da yüzde 16,2 oldu.

“DÜNYA EKONOMİLERİYLE BİRLİKTE ELBETTE BİZ DE DARALDIK”
TÜİK’in İşsizlik verileri ile ilgili değerlendirme yapan Ömer Karabay, ‘’ İşsizlik verilerinin düşmemesinin sebebi Türkiye'de son Pandemi sürecinde yaşanan belirgin etkiler. Yani uzun bir sürecin ardından işlerini kaybeden kesime yeni kesimler eklendi. Azalmadan artan işsizlik bunun sebebi, dünya ekonomileriyle birlikte elbette biz de daraldık. Ama diğer ülkelerde bir azalma normale dönüş yaşanmaya başladı. Ekonominin iyileşmesi için en olmazsa olmaz insanların çalışmalarıdır. Böylece ihtiyaçlarını karşılar ve devlet böylece yatırım yapar ve vergi alır. Her şey çalışmak ile alakalıdır. Neden Atatürk ülkeyi kurduğunda çalışma ekonomisini vurguladı? Neden bunu ön plana çıkardı elbette, ülkenin ve milletin böyle var olması gerektiğini bildiği için, şimdi atıl iş gücü denilen bu durum yüzünden insanlar maalesef bazı şeyleri yanlış da anlıyor. İşsizliği biraz süsleme işi bu yani makyaj yapma işi gibi, gerçek işsizlik maalesef gençlerde işsizlik oranı seviyelerinde yani yüzde 25’lik gibi bir şey olduğu görünüyor’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı