Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ( ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, kuraklık eylem planlarının ve tedbirlerin hayata geçirilmesi konusunda ivedi davranmak gerektiğini belirterek, “Fiyatların artması kaçınılmaz görünüyor. Geçen yıl Korona salgını nedeniyle karantina tedbirleri alınırken, gıda üretimiyle ilgili ciddi planlar yapılamadı ve uygulanamadı. Kuraklıkla birlikte Türkiye’nin gıda üretiminde ciddi azalışlar meydana geliyor. Uluslararası borsalarda oluşan fiyatlar gevşeme eğilimi gösterse de döviz kurunun yükselmesi, iç piyasada oluşan fiyatları artırıyor. Ekmek başta olmak üzere unlu mamuller, bakliyat ve çok sayıda tarım ürünü ithalata bağlı olarak fiyat artışları yaşayacak. Türkiye kuraklık eylem planlarını ve üretici desteklerini ivedilikle gözden geçirmeli ve gıda güvenliğini tesis edecek tedbirleri uygulamaya koymalıdır. Aksi takdirde yemde olduğunu gibi gıda fiyatlarında da aşırı yükselmelerin yaşanması kaçınılmazdır” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 1 Ekim 2020-31 Mayıs 2021 dönemini kapsayan 2021 Su / Tarım Yılı Alansal Yağış Değerlendirmesi Raporu'na göre, söz konusu dönemde yağışlar normalinin ve bir önceki dönem yağışlarının altında gerçekleşti. Türkiye geneli 8 aylık kümülatif yağışlar normaline kıyasla yüzde 27, 2020 Su / Tarım Yılı yağışlarına göre yüzde 25 azaldı.
Konuyla ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ( ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, “Küresel ısınmayla mücadele programları devam ede dursun, kuraklıkla ilgili 1990’larda hazırlanan senaryolar yaşanmaya başladı bile. Yağış düzensizlikleri de bunu gösteriyor.
Dünyanın en fazla su taşıyan nehri Amazon’un taşıdığı su miktarı bile azalmaya başladı. Akdeniz havzasında yıllık toplam yağış miktarı uzun yıllar ortalamasından daha fazla uzaklaşıyor.
Türkiye gibi dört mevsimin yaşandığı coğrafyalarda sonbahar yağmurları yaklaşık 1 ay geç düşüyor. Kışlık ekimler zamanında yapılamadığı için verim azalışları kaçınılmaz oluyor” dedi.
“ANADOLU’NUN YARISI KURAKLIK YAŞIYOR”
“Güney Marmara bölgesi 2020-2021 üretim sezonunda uzun yıllar ortalamasının az da olsa üzerinde yağış aldı” diyen Baytekin, “Ancak bu yağışların çoğunluğu 2021 Ocağından sonra meydana geldi. Dolayısıyla kışlık ekimlere faydası olmakla birlikte, yatmaya neden olduğu için zarar da oluşturdu.
Anadolu’nun yarısı kuraklık yaşıyor. Aydın-Denizli bölgesinden başlayan ve Van’a kadar uzanan coğrafyada uzun yıllar ortalamasının yüzde 30 altında yağış kaydedildi. Kuraklık birçok ilde buğday ve arpa ekili alanlarda çok ciddi verim kayıplarına neden oldu. Türkiye’nin buğday ve arpa üretimi ekiliş azalışlarıyla birlikte yüzde 30 oranında düşecek gibi görünüyor. En fazla üretimi yapılan ürünlerde ürün azalışı, ithalatı artıracaktır mutlaka. Uluslararası borsalarda oluşan fiyatlar, iç pazara da yansıyacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat artışlarına müdahale etmeye hazırlansa da üretim azaldığı için, arpa ve buğday fiyatları, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan taban fiyatlarının çok üzerinde seyrediyor” ifadelerini kullandı.
“FİYATLARIN ARTMASI KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR”
Baytekin önümüzdeki sürece ilişkin de, “Fiyatların artması kaçınılmaz görünüyor. Geçen yıl korona salgını nedeniyle karantina tedbirleri alınırken, gıda üretimiyle ilgili ciddi planlar yapılamadı ve uygulanamadı. Kuraklıkla birlikte Türkiye’nin gıda üretiminde ciddi azalışlar meydana geliyor. Uluslararası borsalarda oluşan fiyatlar gevşeme eğilimi gösterse de döviz kurunun yükselmesi, iç piyasada oluşan fiyatları artırıyor. Ekmek başta olmak üzere unlu mamuller, bakliyat ve çok sayıda tarım ürünü ithalata bağlı olarak fiyat artışları yaşayacak. Türkiye kuraklık eylem planlarını ve üretici desteklerini ivedilikle gözden geçirmeli ve gıda güvenliğini tesis edecek tedbirleri uygulamaya koymalıdır. Aksi takdirde yemde olduğunu gibi gıda fiyatlarında da aşırı yükselmelerin yaşanması kaçınılmazdır” dedi.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı