Siyaset

BAŞKAN GÖKHAN GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ: 'Nejat Önder’e hakkımı helal etmiyorum'

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Çalışanları Eğitim Sosyal Tesis ve Rekreasyon Alanı Ercan Adsız Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Çalışanları Eğitim Sosyal Tesis ve Rekreasyon Alanı Ercan Adsız Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. İl Genel Meclisi Başkan seçimlerinde Nejat Önder’in AK Parti kanadına geçmesiyle CHP’ye topyekün saldırıların başladığını kaydeden Başkan Gökhan, pilav meselesinin de yeniden gündeme taşındığını belirterek, “Çanakkale halkı doğruyu anladı, trollerin gazına gelmedi” dedi. Önder ile ilgili de konuşan Başkan Gökhan, yaptığının siyasi etiğe sığmadığını, bu nedenle bu tür durumlara karşı siyasi etik yasasının derhal çıkması gerektiğini belirterek, Önder’e hakkını helal etmeyeceğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol ve CHP Gençlik Kolları Başkanı Nahit Eren’in de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Ülgür Gökhan, “Yerelde bana yapılan birtakım nitelemeler üzerinde gerek AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, gerek İl Başkanı Naim Makas ve Nejat Önder’in hakkımda söylediği sözler üzerine bir açıklama yapma ihtiyacı hissettim “ dedi.

Başkan Gökhan açıklamasında, “Son aşağı yukarı iki üç aydır özellikle AK Parti Kongreleri itibariyle şöyle bir durumla karşı karşıyayız Çanakkale’de; belki sizler de bunu fark ediyorsunuz. Topyekûn bize saldırmaya başladılar. Yalan yanlış birtakım konularla, hatta bunu belediye meclisine kadar taşıdılar. Orada aslı astarı olmayan işlerle, doğruları yansıtmayan konuları kamuoyu ile paylaşamaya çalıştılar. Sonra bunu aldılar; ilçe başkanı, il başkanı kamuoyu ile paylaşmaya devam etti. Bu konuların tabiatıyla Çanakkale kamuoyu ile bilinmesinde yarar var diye düşünüyorum. Elbette ki o zamanki Ermeni tehcirini, soykırım olarak niteleyen Amerika Birleşik Devleti Başkanı’na karşı olduğumuz açık ve net. Yalnız bunu yaparken AK Parti İl Başkanı Naim Makas, bunun içinden döndürüyor dolaştırıyor mesajında, mesela Biden’ın ne söylediğinden öte bizim hangi reflekslerle durduğumuzdur diyor ve beni de, Gazi Meclis’te HDP’yi istiyorum diye eleştirmiş. Olayı pilav konusuna getirmiş. Aynı şeyi tesadüfen Nejat Önder de getirmiş. O da açıklamasında diyor ki; burada ben bir tas bile yemedim diyor. Biz pilavı tasta dağıtmadık, tabakta dağıttık. Biz çatal, tabak içerisinde verdik. O arada ilçe başkanıydı Nejat Önder. O konuyla ilgili ben hiç eleştiri karşıtlık söylediğini hatırlamıyorum ama tam tersine beni savunduğunu hatırlamıyorum. Ben hatırlamıyorum, arşiv hatırlıyor. Diyor ki Sayın Önder; manşette ‘Bakan Bozdağ’ı kandırmışlar’, aynen okuyayım, 16 Kasım 2016’yı anlatıyorum, ‘Bir tutturmuşlar Belediye Başkanı Ülgür Gökhan HDP barajı aştı diye pilav dağıttı diye. Basın mensupları da oradaydı, HDP oradaydı, böyle bir sözcüğünü söylediği bir kayıt var mı? Başkan CHP birinci parti oldu diye pilav dağıtıyorum dedi. Ondan sonra ise HDP’nin barajı aşıyor olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Bunu söylemesi ayrı bir şeydir demokrasi adına’ demiş Sayın Nejat Önder. Ben de aynı şeyleri söylemiştim. Ama AK Parti ve trolleri bunu senelerdir bunu temcit pilavı gibi ortaya koydular, koymaya devam ediyorlar ama bugün bir şey hatırlatayım. Boşuna çaba gösteriyorlar. Bunu zaten Nejat Önder gündeme getirmiş olmasaydı, gündeme getirmeyecektim ama Sayın Önder’in de hafızasını tazelemek açısından söyledim; 2019 yerel seçimleri oldu bu memlekette, ben yüzde 62 ile belediye başkanı olduk. Ben Çanakkale halkı tarafından bu konuda aklandım, Çanakkale halkı doğru anladı, trollerin gazına gelmedi. Bunu hiç temcit pilavı gibi getirmenin manası yok. Elbette ki bizim bu bağlamda demokrasi anlayışını, Ak Parti’nin sorgulayabilme kabiliyeti yoktur. Onların öyle bir anlayışı yoktur. Bizim demokrasi anlayışımızı tartmaları için onların böyle bir anlayışa sahip olmaları gerekir. Bunu Sayın Naim Makas yine gündeme getirmeye çalışmış,  bu şekilde de biz hatırlatmış olalım” dedi.

“TEKNOLOJİ HARİKASI BİR KÖPRÜ”
Geçtiğimiz hafta gerçekelştirdiği 1915 Çanakkale Köprüsü ziyaretinde de değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, köprüden hayranlıkla bahsederek,  “Geçtiğimiz hafta Belediye Meclisinin 4 Siyasi Grup Başkan Vekilleri ile birlikte 1915 Çanakkale Köprüsünü ziyarete gittim. Lapseki Belediye Başkanı da bize katıldı ve bize güzel bir brifing verdiler ve anlattılar. Gerçekten güzel bir teknoloji harikası, çünkü o kadar açıklıkta bir köprünün yapılabiliyor olması, özellikle o köprüdeki en önemli unsur, oradaki işçilerin tek tek isimlerinin yazılmasını diliyorum.  O hava şartlarında, o yükseklikte, rüzgarın altında, daracık kedi yolunun üzerinde o koca kabloları çekerek köprüyü imar etmeye çalışıyorlar.  Ben orada çalışan bütün işçilerin ellerine sağlık diyorum” diye konuştu.

“OLAYLARI BİLMEDEN AHKAM KESMEK SİZE YAKIŞMIYOR”
AK Parti İl Başkanı Naim Makas’ın Köprü ziyareti ile ilgili yayımladığı yazılara da değinen ve Köprü ziyareti sonrası yaşanan süreç ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bülent Turan’la yaptığımız toplantıda söylemişti köprünün tablaları tamamlandı bir gidin görün diye. Ben de bunun doğru olduğunu ve gidip görmemiz gerektiğini söyledim. Grup Başkanvekilleri ile beraber de gittik. Bununla ilgili sayın Makas (AK Parti İl Başkanı) bize laf atıyor ve  diyor ki bize, ‘Köprü bitiyor, ayıp ama gelin demiş Bülent Turan, biz de sizi davet eden Bülent Turan’a da  teşekkür etme nezaketi gösterseydiniz sayın başkan. Her şeye rağmen CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ziyareti kıymetli teşekkür ediyoruz’ diyor.  Burada bana akıl veriyor ‘Teşekkür et’ diyor.  Ben de Wahatsapp’ıma baktım ayın 16’sında gitmişiz,  17 Nisan gece birde Sayın Bülent Turan bana mesaj atmış, orada  köprüye ait giysileri giymişim ‘Çok şık çok güzel olmuş sayın başkan. Ziyaretiniz kıymetli iyi geceler’ demiş.  Ben de sabah görünce kalkar kalkmaz diğer başkanvekillerinin de olduğu fotoğrafları koymuşum ve şöyle cevap vermişim ‘Günaydın. Ziyareti önerdiğiniz için teşekkür ediyorum. Çok yararlandık ve gurur duyduk’ dedim. Şimdi Sayın Makas konuları incelemeden sırf siyaset yapıyorum zannıyla böyle ucuz siyaset yapma, olayları bilmeden ahkam kesmek size yakışmıyor.  Biz kime ne zaman nezaket göstereceğimizi, ne zaman teşekkür edeceğimizi biliriz” dedi.

“BİZİ KENDİNİZLE KARIŞTIRIYORSUNUZ”
AK Parti Merkez İlçe Başkanı’nın sorduğu akraba sorularına da cevap veren ve işe alınmak için önce üye kartı isteyen AK Parti olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “AK Parti Merkez İlçe Başkanı habire bazı sorular sorup duruyor. Fakat bazı konuları bilmiyor bile.  Diyor ki belediyede yandaşlar var, akrabalar var. Birçoğu sonradan evlenenler var birbiri ile uyum sağlamış olabilir.  Ama bunları bize ölçeksi anlatma. Ölçekli ol soyadın gibi ol.  Bizim işçilerimize sorabilirsin,  Sizi belediyeye alırken partiye üye ol diyen oldu mu?  Yani önce bir üyelik kartını getir diyen oldu mu? Sizin belediyede hiç AK Partili çalışmadı mı?  Şu anda sizin il yönetimi yedekte bulunan bir partili var bizden emekli. Mehmet Karaca, AK Parti yönetiminde yedek üye.  Hatta daha önce ayrıldı özel iş yaptı sora ben ‘Belediye’ye geri dönmek istiyorum’ dedi tekrar aldık.  Mehmet Beyin oğlu hala Belediyede çalışıyor. Çanakkale Belediyesinde MHP’li insanların çocukları çalışıyor.  Biz hiç kimseye siyasi kimliğinin ne olduğunu sormuyoruz.  Evet Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanı tarafından yönetiliyoruz ama çalışanların siyasi görüşleri bizi ilgilendirmiyor.  Biz ak parti değiliz. Sen bizi kendinle karıştırıyorsun. Geçen bir kız geldi, ‘Partiye üye ol’ dediler. Ben de ‘Üye olmayacağım’ dedim sende iş var mı diyerek benim kapıyı çalmış. Eziyet noktasına getiriyorlar insanları. Ekmek vereceksiniz ekmek, ekmek verirken böyle bir anlayış olabilir mi? Dolayısı ile biz de eş dost, şu bu değil, bizde liyakat esastır” dedi.

“ÖLÇEK’İN YAPTIĞI BÖLÜCÜLÜKTÜR”
AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek’in memleketlerinin isimlerini vererek bazı çalışanları hedef göstermesine de cevap veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Ölçek diyor ki ‘Bir parti yöneticisi özellikle Tuncelili karısı ve damadı belediyede’ diyor.  Bizim Tuncelili İl Yöneticisi İl Başkan Yardımcımız var. Çok seneler önce karısı Belediye’de çalışıyor.  Ama damadı belediyede çalışmıyor. Kardeşi ile karıştırmış.  Ama Belediye’de çalışan o müdürün Annesi AK Parti’de bir kurumda çalışıyor.  Ne yapalım yani AK Partili diye onu müdür Yapmayacak mıyız?  Müdür olabilmesi için sınavlardan geçiyor.  Ama bizi o İl Yöneticisinin oğlu değil.  Onu da bilmiyor.  Onun da ötesinde esas olan Tuncelili ifadesi  kabul etmemiz söz konusu olamaz bir ifadedir.  Bu bir kafatasçılıktır, bu bir bölücülüktür.  Karşıdaki şehitliklere bir gidelim bakalım kaç tane Tuncelili şehit var orda. Tuncelililer burada savaşmaya gelmemişse eyvallah.  Bunları söylemeseydi bunlara cevap vermek zorunda değildim. Özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu bu dönemde bu tür yaklaşımlara yüksek bir biçimde ses vermemiz lazım.  Onun İçin bugün Komple buraya geldik” dedi.

“BU BİR HAK MESELESİDİR VE HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”
Konuşmasının sonunda ilk kaz Nejat Önder hakkında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Önder’in yaptığı siyasi etiğe sığmadığını bu nedenle bu tür durumlara karşı siyasi etik yasasının derhal çıkması gerektiğini belirterek, Önder’e hakkını helal etmeyeceğini söyledi. Gökhan “Bugün İl Başkanımız, Merkez İlçe Başkanımız, Kadın Kolu Başkanımız, Gençlik Kolu başkanımız buradayız ve bundan sonra böyle manzara vereceğiz. Bu kafa yapısına karşı biz de topyekün mücadelenin içine girmiş olacağız.  Yani Cumhuriyet Halk Partisi’ni kötüleyen bir insanı transfer ediyorsunuz. Transfer ettiğiniz insan  eski İl Başkanı, İlçe Başkanı Nejat Önder  beyefendi, bu sıfatları taşırken Genel Başkan kimdi acaba?  Cumhuriyet Halk Partisinden aday olup İl Genel Meclisine gideli daha iki sene oldu. O zaman Genel Başkan kimdi? Sayın Kemal Kılıçdaroğlu.  Parti Cumhuriyet Halk Partisi. İki senede mi Cumhuriyet Halk Partisi Değişti?  Ama Sayın Nejat Önder’in bir takım siyasi eksileri, hatalarlamamak lazım diye düşünüyorum.  Cumhuriyet Halk Partisindeyken Demokrasi dışı davranışlarını, etik olmayan davranışlarını hepimiz biliyoruz ve unutmuyoruz.  Para yeyip yemediği, ne yiyip ne içtiği beni ilgilendirmez. Ama Cumhuriyet Halk Partililerin, bu partiye oy verenlerin  hak ve hukuğunu yemiştir.  Siyasi etik yasası çıkmalıdır ve parti değiştirmeler yasaklanmalıdır.  Eğer bu partiden şikayetin varsa istifa edersin bir dahaki seçimlerde de karşı partiden seçimlere girersin. Bu siyasi etik anlayışına sığmaz. Üstelik ayrıldığın insanın bile, karısından bile ayrılsa insan karısını kötülemez. Böyle bir adapsızlık yoktur. Yaranmak için bu davranışları sergiliyor ve bu da son derece yanlıştır. Cumhuriyet Halk Partili İnsanlar da bunu hoş karşılamayacaktır.  Çok yanlış yapıyor ve yanlıştan dönmesini tavsiye ederim.  Bu bir hak meselesidir ve hakkımızı helal etmiyoruz.  Cumhuriyet Halk Partisinin hakkıdır. Elbette insanlar bu şekilde düşünmüş olabilir, ama ben şöyle düşünüyorum, sırtımızdan bir yük inmiştir” dedi.

Ogün İnal