Çanakkale’nin merkezinde ve kentlinin kolay ulaşabildiği rekreasyon ve sosyal faaliyet alanı olan ve ilk kuruluşundan beri korunan ağaçları ile bilinen Halk Bahçesi’nde ağaçların budanması merak ve tedirginlik uyandırdı.
Ağaçların boylarının kısaldığını ve görüntünün bozulduğunu ifade eden vatandaşların kafasında oluşan soru işaretlerine açıklık getiren ve çalışmalar ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu, ağaçların ömrünün uzaması, direncinin arttırılması ve kamusal alanda risk yaratmaması açısından budama işlemi yapıldığını belirtti.
“ALANDA KORUMA ALTINDA OLAN AĞAÇLARIMIZ DA VAR”
Göksel Koyuncu, “Halk Bahçesi’nde 70-80 yıllık Karağaçlar grubuna budama işlemi yapıldı. Alanda koruma altında olan ağaçlarımız da var. Bildiğiniz gibi üç yıl önce bu bölgede rüzgar nedeniyle bir ağaçtan düşen bir parça sebebiyle bir vatandaşımız hayatını kaybetmişti, o ağaç da budanmıştı, ama parçası hava koşulları yüzünden vatandaşımızın üzerine düşmüş ve maalesef ölümüne sebebiyet vermişti. Karağaçlar çevre kirliliğine hassas ağaçlardır, belirli bir boya ulaştıktan sonra kovuklama ve çökme oluşur. Bu yüzden ağacın sağlığı ve vatandaş açısından risk oluşturmaması için budama işlemi yapıyoruz” dedi.
Doğal yaşam alanları dışında, rüzgâr, fırtına, kar gibi durumlarda insan ve araç yoğunluğunun çok yüksek olduğu kent içi alanlarda bulunan ağaçlarda, kamu can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla ve sağlıklı büyümenin sağlanması amacıyla zorunlu periyodik budama işleminin yapıldığını kaydeden Koyuncu Çanakkale’de 60.Yıl Parkı’nda ve Orduevi önünde de budama işlemi yapıldığını ve bir süre sonra ağaçların daha sağlıklı bir şekilde yükseldiğini ifade etti. Koyuncu, “Ağaçların sağlığını korumak ve riski azaltmak için yaptığımız çalışmalar periyodik olarak sürüyor. Budama işlemini yapmazsak ağacı geri döndüremeyiz, böceklenme olur. Kovuklaşma olursa ağaçta yağmur suyu birikir, damlama yapmaya başlar. O yüzden ağacı sağlığına kavuşturmak için bu işlemleri yapmamız lazım. Budama sağlam yapıldığı için görüntü kötü olabilir ama, bu bakım 5-6 yılda bir yapılan periyodik bakımdır” diye konuştu. Aynı işlemi Çanakkale’de Orduevi önündeki çınar ağaçlarına da yaptıklarını, ama lokasyon olarak vatandaşlar tarafından en çok Halk Bahçesi’ndeki budamanın dikkat çektiğini kaydeden Koyuncu, “Şehrin içinde ve göz önünde olan ve vatandaşların yoğun bulunduğu yerlerde budama yapılır, ormanda olsa ağaçlar hava koşulları ile dengelenir, ama merkezde tehdit oluşturabilir. Şu bilinmelidir ki budama yapılan ağaç, daha sağlıklı büyür ve biz ağaçların sağlığı için bunu yapmak durumundayız” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım