Gündem

Vaka sayısı ile normalleşmeden uzak görünüyoruz

1 Mart itibari ile çok yüksek riskli iller, yüksek riskli illerde yasak ve kısıtlamalar devam edecek, orta riskli illerde kısıtlamalar gevşetilecek ve bu illerde kısmı yasak ve kısıtlamalar olacak, düşük riskli illerde yasak ve kısıtlamalar kaldırılacak. Ancak tüm illerde Sağlık Bakanlığı tarafında

1 Mart itibari ile çok yüksek riskli iller, yüksek riskli illerde yasak ve kısıtlamalar devam edecek, orta riskli illerde kısıtlamalar gevşetilecek ve bu illerde kısmı yasak ve kısıtlamalar olacak, düşük riskli illerde yasak ve kısıtlamalar kaldırılacak. Ancak tüm illerde Sağlık Bakanlığı tarafından her hafta açıklanacak vaka haritası illerin kaderini belirleyecek.

Sağlık Bakanlığı’nın her hafta yayınlayacağı ve her bin kişide vaka sayısını belirten haritada yüz binde kişide 10 ve altında vaka sayısı bulunan iller düşük riskli iller olacak bu illerde 1 Mart itibari ile 2’nci yeni normalleşme süreci kapsamında yasak ve kısıtlamalar kaldırılacak. Vaka haritasında yüz binde vaka sayısı 10-35 arası olan iller orta riskli iller, yüz binde vaka sayısı 36-100 olan iller yüksek riskli iller ve yüz binde 100’den fazla vaka sayısı olan iller çok yüksek riskli iller olarak ayrılacak. Çanakkale Sağlık Bakanlığının son açıkladığı vaka sayısı haritası ile yüz binde 43.76 vaka sayısı ile yüksek riskli iller arasında yerini aldı. Bu vaka sayısı ile Çanakkale 1 Mart itibari ile 2’nci yeni normalleşme sürecinde yasak ve kısıtlamaların gevşetilmesi ihtimaline uzak görünüyor.

ÇANAKKALE 43.76 VAKA SAYISI İLE YÜKSEK RİSKLİ İLLER ARASINDA
Sağlık bakanlığının her hafta yayınlayacağı ve her bin kişide vaka sayısını belirten haritada  Yüzbinde kişide 10 ve altında vaka sayısı bulunan iller Düşük riskli iller olacak bu illerde 1 Mart itibari ile 2. Yeni normalleşme süreci kapsamında yasak ve kısıtlamalar kaldırılacak. Vaka haritasında Yüzbinde Vaka sayısı 10 – 35 arası olan iller orta riskli iller, Yüzbinde vaka sayısı 36-100 olan iller yüksek riskli iller ve Yüzbinde 100’den fazla vaka sayısı olan iller Çok yüksek riskli iller olarak ayrılacak. Çanakkale Sağlık Bakanlığının Son açıkladığı vaka sayısı haritası ile Yüz Binde 43.76 vaka sayısı ile yüksek riskli iller arasında yerini aldı. Bu vaka sayısı ile Çanakkale 1 Mart itibari ile 2. Yeni normalleşme sürecinde yasak ve kısıtlamaların gevşetilmesi ihtimalini kaybetmiş oldu.

GÖZLER VAKA HARİTASINDA OLACAK
1 Marttan sonra gözler vaka haritasında olacak. 1 Mart itibari ile sağlık Bakanlığının her hafta ilan edeceği vaka haritası çok önemli olacak. İller Coronavirüs ile ilgili yasak ve kısıtlamaların kaldırılıp kaldırılmayacağını vaka haritasından takip edecek. Bir hafta düşük vaka sayısı olan bir illerde birkaç hafta sonra vaka sayısında artış olursa o ilde yasak ve kısıtlamalar geri gelecek. Çanakkale, sağlık Bakanlığının açıkladığı son vaka sayısı haritasında 541.548 nüfus (2020 yılı nüfus oranına göre) 237 haftalık vaka sayısı ve günlük 34 vaka sayısı ile Türkiye genelinde yüksek riskli iller arasında yerini aldı. Çanakkale’deki vaka sayısı nedeni ile 1 Mart’ ta başlayacak olan 2. Yeni normalleşme sürecinde Pandemi yasak ve kısıtlamalarının devam edeceği iller arasında yerini aldı. 1 Mart itibari ile Çok yüksek riskli iller, yüksek riskli iller’ de yasak ve kısıtlamalar devam edecek, orta riskli illerde kısıtlamalar gevşetilecek ve bu illerde kısmı yasak ve kısıtlamalar olacak, düşük riskli illerde yasak ve kısıtlamalar kaldırılacak. Ancak tüm illerde Sağlık Bakanlığı tarafından her hafta açıklanacak vaka haritası illerin kaderini belirleyecek.
Ogün İnal