Sağlık

ÇANAKKALE’DE MUTASYONLU VİRÜSTE VAKA SAYISI KAÇ?: Mutasyonlu virüs görülen hasta sayımız endişe verici değil

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy ilimizde mutasyonlu Corona Virüs vakalarının olduğunu ancak bu vaka sayılarının endişe edecek bir sayıda olmadığını belirtti.                

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy ilimizde mutasyonlu Corona Virüs vakalarının olduğunu ancak bu vaka sayılarının endişe edecek bir sayıda olmadığını belirtti.                

Corona Virüs vaka sayılarında önemli düşüşler olduğu açıklamasını yapan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, Çanakkale’ de de mutasyonlu virüs vakalarının olduğunu ancak bu vaka sayılarının endişe edecek bir sayıda olmadığını söyledi. Salgın önlemlerinin kesinlikle gevşetilmemesi gerektiğinin de altını çizen Erensoy açıklamasında,  “Mutasyona uğramış Coronavirüs vaka tespitlerinin içinde Çanakkale  de var. Mutasyona uğramış Coronavirüs ile ilgili Çanakkale’ deki vaka sayısı şu anki durumumuz ile endişe edilecek durumda değil. Önlemlerin gevşetmesini kesinlikle istemiyoruz, ama örnek vermek gerekirse Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Coronavirüs servisinde hiç Mutant Coronavirüs  vakası yok. Ayrıca devlet hastanesi Coronavirüs servisinde şüpheliler dahil olmak üzere 6 vakamız var. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Araştırmaları ve Uygulama Hastanemizde ise 5 mutasyonlu Coronavürüs vakamız bulunduğunu biliyoruz. Genel olarak Çanakkale’de mutasyona uğramış Coronavirüs yaygın değil. Mutasyonlu virüs vakaları kontrolden çıkmış değil. Çanakkale’ de de toplan Coronavirüs sayımız düşük. Bu nedenle Çanakkale’de hem mutasyonlu Coronavürüs hem de normal Corona virüslü vaka sayımızda endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Ancak Coronavirüs ile ilgili önlemleri gevşetmeden sıkı sıkıya uymaya ve uygulamaya devam etmeliyiz” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan Coronavirüs ile mücadele dünyanın her yerinde devam ediyor. Virüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirler de Dünya’nın tüm ülkelerinde uygulanırken 11 Mart 2020 yılında Türkiye’de görünen ilk Coronavirüslü salgının can kayıplarını önlemek amacı ile aşı çalışmaları başlamıştı. Aşının bulunması ve etkinliğinin anlaşılabilmesi için bir süre daha geçerken aşının etkili olduğu haberleri Coronavirüs için bir umut olmuştu. Ancak bu mutluluk uzun sürmedi. Son dönemde Corona Virüs’e yakalanmış olan hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda incelemelerinde virüsün mutasyona uğradığı, mutasyona uğrayan Coronavirüs’un eskisine nazaran dala hızlı yayılma özelliğinin bulunduğu da tespit edildi. Haber tüm dünyada endişe yarattı. Mutasyonlu virüsün hızla yayıldığı da tespit edilirken bir yandan da tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de aşılama çalışmalarına devam edildi. Türkiye’ de de mutasyonlu Coronavirüs vakaları görülmeye başlandı. Son bilgiye göre mutasyonlu virüs görülen il sayısı da 33’er çıktı.

MUTASYON VİRÜSÜN BULAŞICILIĞINI ARTTIRIYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Son yapılan bilim Kurulu Toplantısının ardından mutasyonlu virüs ve vaka sayısına etkisini açıkladı. Açıklamasına, “Mutasyon vakaları artırıyor” diyerek başlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Mutasyon sayıları artmaya devam ediyor. Ardı sıra gelen mutasyon haberleri yeni sorular ve sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Önemli mutasyonları ve etkilerini yakından takip ediyoruz. Bunlardan 263 tanesi İngiltere varyantı, 23 tanesi Güney Afrika varyantı, 106 tane kökeni belli olmayan varyant tespit edilmiştir. İngiltere'de başlayan mutasyonun hastalığın seyrinde değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığı artırdığına dair önemli bulgular var. Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların yine elbette tedbirler eşliğinde hafifletilmesi en önemli gündemimiz. Yeni tedbirler anlamında şu an var olan tedbirlerin devamından yana olduğunu Bilim Kurulunun ifade etmiştim. Yeni bir tedbir ilavesi şu an düşünülmüyor. Mutasyonların salgının seyrine etkisine fazla olduğunu biliyoruz ama ülkemizde bölgesel farklılığa yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz. Son 2 hafta vaka artışının olduğunu genel olarak görüyoruz. Mutasyonun olduğu bölgede daha yoğun bir artış şeklinde gözlemimiz yok. Mutasyonun bulaştırıcılığının daha fazla olduğunu biliyoruz. Halen virülans üzerinde bir etkisinin olmadığını biliyoruz. Ama G. Afrika ve Brezilya için farklı birtakım yaklaşımlar söz konusu. Net bir şey şu anda söylemiyoruz. Şu dönemde özellikle tedbirler noktasında daha hassas davranmamız gerekiyor. Mutasyon eğer bir bölgede sorun haline gelmişse özel yaklaşımlar geliştirmesi için bilim kurulu bunu tartışabilir, şu an bir sorun oluşturmuyor. Mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısı 33'e kadar çıktı” dedi.

“VAKA SAYISI ENDİŞE VERİCİ DEĞİL ÖNLEMLERE UYMAYA DEVAM ETMELİYİZ “
Çanakkale’de Coronavirüs vaka sayılarında önemli düşüşler oldu açıklamasını yapan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy, Çanakkale’ de de mutasyonlu Coronavirüs vakalarının olduğunu ancak bu vaka sayılarının endişe edecek bir sayıda olmadığını söyledi. Coronavirüs önlemlerinin kesinlikle gevşetilmemesi gerektiğinin de altını çizen Erensoy açıklamasında  “Mutasyona uğramış Coronavirüs vaka tespitlerinin içinde Çanakkale  de var. Mustasyona uğramış Coronavirüs ile ilgili Çanakkale’ deki vaka sayısı şu anki durumumuz ile endişe edilecek durumda değil. Bunu Çanakkale’ lilerin Coronavirüs önlemleri gevşetmesini kesinlikle istemiyoruz ama örnek vermek gerekirse Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Coronavirüs servisinde hiç Mutant Coronavirüs  vakası yok. Ayrıca devlet hastanesi Coronavirüs servisinde şüpheliler dahil olmak üzere 6 vakamız var. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Araştırmaları ve Uygulama Hastanemizde ise  5 mutasyonlu Coronavürüs vakamız bulunduğunu biliyoruz. Genel olarak Çanakkale’de mutasyona uğramış Coronavirüs yaygın değil. Mutasyonlu virüs vakaları kontrolden çıkmış değil. Çanakkale’ de de toplan Coronavirüs sayımız düşük. Bu nedenle Çanakkale’de hem mutasyonlu Coronavürüs hem de normal Corona virüslü vaka sayımızda endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Ancak Coronavirüs ile ilgili önlemleri gevşetmeden sıkı sıkıya uymaya ve uygulamaya devam etmeliyiz.

Ogün İnal