Ekonomi

Sektörde ikinci el araç piyasası ne duruma geldi?

Dövizin yükselmesi ve Pandemi sürecinde yeni araç üretilmemesi ile piyasadaki arz talep ve ekonomik dinamiklerin etkisi gösterilerek ikinci el araç piyasası oldukça yükseldi.

Dövizin yükselmesi ve Pandemi sürecinde yeni araç üretilmemesi ile piyasadaki arz talep ve ekonomik dinamiklerin etkisi gösterilerek ikinci el araç piyasası oldukça yükseldi, bir süredir düşüş ivmesine geçen ikinci el araç piyasasında araç almak isteyenler görüşlerini İşte Çanakkale Gazetesi’ne aktardı.
 
Pandemi’nin de etkisi ile 2020 yılında hem sıfır hem de ikinci el otomotiv pazarında araç bulunurluğu düşük seviyelere inmişti. Bu yüzden 2020'nin son aylarında görülen durgunluk haricinde yıl boyunca araç fiyatları artış göstermişti. Güncel olarak sıfır araç üretiminin yeniden artması ve salgının gidişatına dair önemli gelişmelerin olması sebebiyle vatandaşlar ikinci el araba fiyatları düşüyor mu? sorusunun yanıtını araştırıyor. Şu an için sektörde bir durgunluğun olduğuna dair haberler de gelmeye devam ediyor. Özellikle araç almayı ve yenilemeyi düşünen vatandaşlara sorduk.
 
ALİ KEMAL:
İkinci el araç neden yükseliyor? En temel sebebi şu ki döviz yüksek derecede artması ve bu süreçte özellikle Pandemi’de yeni otomotiv sektörünün ilerlememesi buna sebep oldu. Bu sebepten en temel sorun dünyayı etkileyen global bir sorundu dolayısıyla bir çok ürün satışı fazla düzeyde oldu, stokçuluk denilen şey arttı bu bütün sistemi etkiledi. Üretim çarklarını bozuldu, bu devam ederse böyle fiyatlar bozulmaya devam edecekti ki etti. Aşı sürecinin umut olması ile belki bir şeyler değişir diye ben de umut ettim.

NAZMİ GÜR:
Herhalde kriz en başta sebep olan durum  üretimde yaşanan eksiklikler birinci sebebi  bu olarak görüyorum, ekonomide arz talep dedikleri şeyden kaynaklı, üretim olmadı ama talep her zaman ki gibi normal miktarda oldu piyasadaki araç eksiklikleri yüzünden böyle bir şey oldu, bu şimdi sadece otomotivde oldu dersek de saçmalamış oluruz her sektörde oldu, burada da oldu. Bu böyle devam ederse her üründe olacak bir şey, araç piyasasında en büyük problemde bir bakıma herkesin artık araç alıp satmayı yapmak istemesi bir aracısız şekilde yapabiliyor bunu bir kazanç olarak görüyorlar, bunun için sağlıklı bir düzenleme yapılmalı keskin ve net bir şekilde.

İbrahim Akın Kazancı