EMLAK

YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yetki belgesiz emlakçılık yapılamayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yetki belgesiz emlakçılık yapılamayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşınmaz ticareti düzenlemesi ile ilgili açıklama yaptı. Pekcan "Yetki belgesi almadan emlakçılık yapılamayacak, belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak" ifadelerini kullandı. Bakan Pekcan, emlakçılık düzenlemesiyle hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını, kayıt dışılığın önlenmesini amaçladıklarını kaydetti. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Emlakçı Lütfi Dara, “Yetki belgesi sektöre kalite getirir, yetkisiz, ayakçı diye tabir edilen kişiler emlakçılık yapmasın, haksız kazanç sağlamasın, her önüne gelen emlakçı olmasın” dedi. 
Lütfi Dara İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Yetki belgesi olmayan kişilerin sektörde yer almaması konusu, 31 Ağustos’ta belirlenen ‘İsteyen emlakçılık yapamayacak’ konusu ile ilgili kararın uzatılması durumudur. Buna göre yetki belgesi almayan, koşulları yerine getiremeyen kişiler emlakçılık yapamayacaktır. Bu sektörel açıdan daha iyi olur. Ev satışlarını veya kiralamaları ise müspet ya da menfi etkilemez, çünkü işin ehli yeterince emlakçı var. Yetki belgesi olan kişilerin işlerini icra etmesi sektöre de kalite katar. Yetkisiz, ayakçı diye tabir edilen kişilerin iş yapmalarını, vatandaşla muhatap olmalarını engeller” dedi.

“YETKİ BELGESİ MESLEĞE KALİTE GETİRİR”
Öte yandan bu kuralın realite işlemesinde en önemli etkenin denetim olduğunu kaydeden Lütfi Dara, “Denetimi Çanakkale’de kim yapacak? Emlakçılar Derneği Başkanı bile yok. Belki Ticaret İl Müdürlüğü’nün görevli tayin ettiği kişiler yapar. Yetki belgesi mesleğe kalite getirir. Bu durum yetki belgesi alamdan mesleğe başlayanları kapsamıyor, onlar muaf. Bundan sonra emlakçılık yapacaklar için geçerli bir durum. Kişinin emlakçılık yapması için 30 metre kare yeri, lavabosunun olması gibi kriterler de var. Bir de en az lise mezunu olması koşulu da aranacak, önceden ilkokul mezunu da bu işi yapıyordu. Bu karar haksız rekabeti de önler. Ama uygulanabilir mi, o konuda pek ümitli değilim. Denetim yok, denetimli emlakçılar, kendi içlerinde yetkisiz kişileri şikayet ederse ceza kesilebilir. Bu karar ehli olmayan kişilerin internete de üye olunmasının ve oradan ilan verilmesinin önüne de geçecek.  Mal sahipleri de internetten ilan vermeyecek, sadece denetimli emlakçılar verecek. Bu karar iyi, önüne gelen herkes emlakçı olmasın” diye konuştu.

Özel Haber: Mine Tarım