Gündem

Mali Müşavirlerin KDV Serzenişi

Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Soykan yaptığı açıklamada, “Vergi gelirlerinin toplanmasında...

Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Soykan yaptığı açıklamada, “Vergi gelirlerinin toplanmasında, bu alandaki dijital dönüşümün sağlanmasında ve mali politikaların tabana yayılmasında en önemli ve en ağır görevleri her zaman olduğu gibi en iyi şekilde layıkıyla  yerine getiren mali müşavirlerin yıllardır dile getirdiği KDV sorununun çözümü için bir düzenleme yapılması artık kaçınılmaz olmuştur. Talebimiz ve beklentimiz, tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV oranının uygulanabilir makul bir seviyeye indirilmesi ve tahsilat esasına bağlanarak, ayrımcılığın ortadan kaldırılmasıdır” dedi.
 
Mali müşavirlerin ve mali müşavirlik hizmetlerinin Covid-19 Pandemisi sürecinde işletmelerin en önemli vazgeçilmezlerinden biri olduğunun çok net bir şekilde ortaya çıktığını kaydeden Soykan  “Pandeminin ülkemizde görüldüğü mart ayından bugüne devletimize çok ciddi katkılar sunduk. Salgının en yoğun yaşandığı günlerde bile devletimizin en büyük gelir kaynağı olan vergilerin tahakkuk ettirilmesi, işverenlerin kısa çalışma ödenek ve ücretsiz izin girişlerinin yapılması aşamalarında sağlığımızı hiçe sayarak çalışmaya, devletimize, esnaf ve işverenlerimize katkı ve değer  sunmaya devam ettik. Daha önce bazı avukatlık faaliyetlerinde KDV oranları %8'e çekilmiş, ağustos ayı içerisinde de  iş yerleri kira stopajları yüzde 20'den yüzde 10'a düşürülmüştü. Yolcu taşımacılığı, düğün, nikah organizasyonu, konut bakım onarımı, tamir, kuru temizleme, terzilik gibi esnaf hizmetlerinde KDV’ %8’e, yeme-içme, sinema-tiyatro-müze, konaklama sektörlerinde ise KDV % 1'e indirilmişti. Birçok sektörde işverenlere destek amaçlı olarak KDV oranlarında indirime gidilmiş, KDV yükleri azaltılarak bir nebze olsun rahat nefes almalarına imkân sağlanmışken, bu süreçte sağlığını hiçe sayarak çalışan biz mali müşavirlerin emeklerinin karşılıksız kalması bizleri üzmektedir. 
Gelir Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanunu arasındaki çelişkinin de yıllardan beri kanayan bir yara haline geldiğini belirten Başkan SOYKAN  "Biz yıllardan beri tahsil edemediğimiz ücretlerimizin KDV'sini ödemek zorunda kalıyoruz. Gelir Vergisi Kanunu'nda tahsil esasına bağlanan kazancın tespiti KDV Kanunu'nda tahakkuk esasına bağlı. Aynı kazanç iki ayrı kanunda iki ayrı şekilde tarif ediliyor. Yapılacak basit bir yasal düzenleme ile vergi kanunlarımızdaki bu tür çelişkilerinde biran önce giderilmesi gerekiyor.  Ticari hayatın ve ekonominin temel taşı olan mali müşavirlerin hayati öneme sahip hizmetlerinin devamı için mutlaka ve mutlaka desteklenmesi gerekiyor”  açıklamasında bulundu.